lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Akné – príčiny vzniku a možnosti liečby

  Spracoval(a) : MUDr. Eva Rasochová
Dátum : 31.10.2005
späť
Späť

Poslať
 

Akné je jedno z najčastejších chronických ochorení kože a najčastejšie kožné ochorenie v puberte. Môže sa vyskytovať aj pred pubertou, alebo dlho po skončení puberty. Akné je ochorenie vlasovo - mazovej jednotky, ktorá je tvorená vlasovým folikulom, vlasom a mazovou žľazou, ktorá ústi do vlasového folikulu.

Na vzniku ochorenia sa podieľajú štyri hlavné faktory:
1. porucha rohovatenia buniek vo vlasovom folikule a upchanie vlasového folikulu
2. zvýšená tvorba mazu podmienená mužskými pohlavnými hormónmi - androgénami
3. zmnoženie baktérií
4. zápal

Zloženie stravy vôbec neovplyvňuje vznik ani priebeh akné.

Do puberty sa tvorí na koži len veľmi málo mazu. V puberte sa však u chlapcov i dievčat začína tvoriť viac hormónov – androgénov a ich vplyvom sa tvorí viac mazu. V upchanom vlasovom folikule sa hromadí maz a v ňom sa veľmi dobre darí  baktérii, ktorá sa nazýva Propionibakterium acnes. Baktéria vyvolá na koži vznik zapálených a hnisavých vyrážok. Výsledkom je  akné.

Akné sa vyskytuje práve na tých miestach, kde je najviac mazových žliaz. Takými miestami sú tvár, predná časť hrudníka a chrbát.

Základným prejavom akné sú uhry, ktoré môžu byť otvorené – s čiernou hlavičkou, uzatvorené – prekryté vrchnou časťou pokožky a mikrouhry v koži, ktoré nie je vôbec vidieť. Z nich sa tvoria zapálené a hnisavé vyrážky až bolestivé uzly. Takmer pri všetkých formách  akné môžu vznikať jazvy. U niekoho pretrvávajú i po ukončení aktívnej fázy ochorenia, ktoré mu stále pripomínajú.

Liečba akné

Môže byť celková alebo miestna. Závisí od rozsahu ochorenia a od toho, ktoré prejavy prevládajú. Ak prevládajú uhry, používajú sa prípravky, ktoré obsahujú  kyselinu azelaickú, tretinoin, adapalen, benzoylperoxyd, ovocné kyseliny a i. Ak sa tvoria aj zapálené a hnisavé vyrážky, treba v liečbe použiť antibiotiká. Výhodné je kombinovať aspoň dve účinné látky. Treba vedieť, že lokálnu liečbu v niektorej forme bude pacient používať väčšinou niekoľko rokov.

V prípade že lokálna liečba nestačí, treba použiť celkovú liečbu. Používajú sa celkovo podávané antibiotiká, alebo u žien cielená antikoncepcia. Najúčinnejším liekom je prípravok firmy Roche. Je to derivát kyseliny vitamínu A, ktorý ovplyvňuje všetky príčiny vzniku akné a je veľmi účinný. V liečbe akné sa používa 22 rokov. U nás ho  môže  ordinovať iba kožný lekár. Keďže ovplyvňuje tvorbu mazu, je jeho vedľajším účinkom suchosť kože. Nesmú ho užívať tehotné ženy. Žena môže otehotnieť až po vyplavení sa látky z organizmu, t.j. najskôr 6 týždňov po skončení liečby. Liečba trvá podľa dávky 4 – 8 mesiacov.

Liečba akné si vždy vyžaduje aj spoluprácu pacienta s každodenným ošetrením kože doma. Pri dodržiavaní správnych postupov sa dá akné veľmi dobre zvládnuť.

MUDr. Eva Rasochová, primárka Dermatologickej kliniky Fakultnej nemocnice LF UK


Diskusia k článku:

Prosím poradte nám kde sa dá liečit akné.Naša dcera ma s tým velké problémi,až má stoho komplexi.Vopred Vám dakujeme.
Neregistrovaný - Jozef čangel , 13.11.2005 14:50, rangeljo(`na`)stonline.sk
mohli bi ste mi poradit ako sa da liečit akne
Neregistrovaný - miro, 18.11.2005 19:05, miro.stasak(`na`)atlas.sk
Odporúčam navštíviť kozmetičku!KeĎže sama Ňou som ,doporučujem kozmetičku vyučenú v škole,nie kurzistku ,tie niČ nevedia.
Neregistrovaný - Lenka, 22.11.2005 14:00, lenka3131(`na`)post.sk
ja mam s akne tiez problemy..a to mam uz 23 rokov..a nepomaha dokonca ani diane-35 ktore mi lekar nasadil.neostavaju mi jazvy ale len pigmentove skrvnky, co sa da prekryt korektorom..ale rada by som sa uz toho zbavila..
Neregistrovaný - katulienka, 10.12.2005 15:05
podľa mna je to vždy vnútorný problém a treba ten vyriešiť.každý zdravotný problém sa prejavý aj na pokožke.doporučujem piť aloe vera gel,čaj z aloeľ11 byliniek,propolisový krém.určite si nedávať make-up,nezakrývať póry.
Neregistrovaný - , 11.12.2005 08:27
Najradšej mám, keď niekto radí nedávať si make-up. To určite povie taký, ktorý s akné nikdy nič nemal spoločné. Však make-up je pre ľudí trpiacich akné mnohokrát jedinou záchranou aby neskončili na psychiatrii. Pracujem v úrade s klientami, neviem si predstaviť, že by denne 100 ľudí s ktorými sa rozprávam skúmalo z blízka stav jednotlivých vyrážok na mojej tvári... A čo sa týka lieby, už som vyskúšala všetko možné aj nemožne, ale bohužiaľ zatiaľ som nenašla nič čo by fungovalo na 100 %.
Neregistrovaný - , 12.3.2006 20:48
teraz mam už 36rokov a akne sa mi objavilo pred 12rokmi,po narodení mojej dcery. Už 3roky chodime ku kožnej, ale tiež nam s dcerou nič nezaberá. A pani lekarka nam stale predpisuje iba ZINERYT.Raz nam predpisala masť LOCACID,ale mala som ešte horšie problemy.Normalne mi zišla pokožka asi 2mm hruba a mala som otvorene rany. Jazvy našťastie nezostali.Tak asi skončim s lekarkou A začnem používať make-up.
Neregistrovaný - zupal, 23.3.2006 15:32
trpin akne,a myslim si ze keby som nepouzivala make-up,asi zomriem od hamby! uz ma to nebavi vkuse si skryvat celo! cez leto mi akne myzne ale v zime je to hrozne!!!
Neregistrovaný - nini, 23.3.2006 17:20
trpim akne asi 2 mesiace, ale hned som s tym sla ku koznej. stale je to ale rovnake vobec sa to nemeni a ked aj tak jedine k horsiemu. make-up nepouzivam lebo to boli ked si ho nanasam. uz neviem co mam robit. na licnych kostiach mam obrovitanske cervene uzly az mam z toho komplexy a uz som sa dobre naplakala. ale ako s tym mam zit ked mam len 15 rokov? co ak mi tam ostanu jazvy?
Neregistrovaný - Tamara, 21.8.2007 11:11, 9missy9(`na`)azet.sk
Milá tamarka zmier sa s tym... akne mám od trinastich.... a to mi puberta len začala.... a kt tomu som mala strojček..no hroza, make-up ti nepomože... akne vidno aj cez neho! MILE ZIENY!!!
Neregistrovaný - Katka19, 8.9.2007 22:56
Dobry den ak mate problemy s akne ekzemy a podobne, napiste mi mail piko227@azet.sk Masticky a bylinne preparaty Vam neriesia pricinu ale uz nasledky, pomozu ale len s casti.
Neregistrovaný - Marek, 5.2.2008 21:28, piko227(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!