lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pomoc vždy po ruke - CESNAK

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 23.10.2000
späť
Späť

Poslať
 


S jesennými premenami počasia môžeme očakávať aj prejavy prechladnutia alebo bolesti v hrdle.
Ľudové liečiteľstvo odjakživa odporúčalo v tomto prípade cesnak, ktorý má
zvláštne miesto v ľudovom liečiteľstve. Jeho liečivé vlastnosti sú však známe už dávnejšie.
Cesnak patrí medzi najstarší a najvzácnejší liek z rastlinnej ríše. Poznali a využívali ho v celej južnej Európe, v Rusku, v Egypte a v Ázii.
V Indii sa podľa starých lekárskych listín dával do krmiva pre kravy a ich mlieko sa potom pilo proti mrliam. Už Vergílius písal o Egypťanoch, že jedia a používajú cesnak. V Hippokratovej klasickej lekárskej knihe sa píše, že cesnak zvyšuje vylučovanie moču. Paracelsus odporúčal cesnak ako prevenciu proti moru.
V minulosti dávali pôrodné baby cesnak do mlieka, aby vyvolali pôrodné bolesti. Ukázalo sa, že varená šťava z cesnaku, ako ju používali vojaci počas druhej svetovej vojny, je účinná proti svrabu.
Poliaci ošetrovali cesnakom tých, s ktorými sa najhoršie zaobchádzalo v koncentračných táboroch. V Indii sa používal cesnak proti cholere.

Malý smradľavý zázrak
Cesnak je doslova malý zázrak. Má posiľňujúci účinok na celý organizmus, okrem toho čistí celé telo, vyvoláva teplo, dezinfikuje, znižuje krvný tlak, keď je vysoký, a zvyšuje nízky krvný tlak, posilňuje trávenie.
Najlepšie aktivizuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku a napokon pomáha pri liečení prechladnutia.
Netradičný recept takejto liečby pochádza z Indie. Olúpeme dva strúčiky cesnaku a vložíme ich do úst medzi líce a zuby na každej strane. Necháme ich tam celý deň, iba ráno a večer vymeníme za čerstvé. Z prechladnutia vysajú všetky jedy. Prechladnutie prejde doslova za niekoľko hodín. Ak ide o katar hrtanu alebo o chronickú bronchitídu, liečba trvá o pár dní dlhšie.
Cesnak v ústach pôsobí aj na zápaly v ústnej dutine, na choré mandle, upevňuje uvolnené zuby a utišuje zubné bolesti. Pri bolestiach uší sa do ucha vloží malý rozrezaný cesnak, zabalený v gáze. Gáza musí visieť z ucha, aby sa cesnak dal ľahko vytiahnuť.
V niektorých receptoch sa v tomto prípade odporúča, namočiť cesnak na pár hodín do octu a až potom ho vložiť do ucha. Cesnak lieči aj vonkajší zápal spojiviek, ktorý zväčša vzniká nahromadením jedov, z potravín a zlého životného prostredia, v tele. Na začiatku, keď je potrebné vyčistiť organizmus nasýtený jedom, treba zjesť celý cesnak ráno aj večer. Netradičná, ale účinná kombinácia je, cesnak s jablkom.
Cesnak v kombinácii s medom, môže najmä u malých detí vyvolať alergiu.
Cesnak sa využíva na úpravy krvného tlaku, chráni pred arterosklerózou, ak sa začne používať zavčas.
Využíva sa ako prevencia pred maláriou u ľudí, ktorí pracujú v bažinách. Väčšina čiperných storočných ľudí žije v Bulharsku a na Kaukaze. Príčinou tohoto netradičného veku je, podľa mnohých odborníkov, každodenná dávka cesnaku. Aj pri silných vadách cievneho systému sa cesnak úspešne využíva pri ich liečbe. Napríklad pri chronickej otrave nikotínom.
Typické katary fajčiarov miznú po pravidelnej konzumácii cesnaku.
Existuje množstvo prác od rôznych výskumníkov o schopnosti cesnaku zabíjať baktérie, čo ľudia tušili už v dávnej minulosti. Pri nedostatku liekov počas druhej svetovej vojny ošetrovali rany vojakom pastou z cesnaku.
Malé množstvo pasty z cesnaku je schopné za 1 – 5 minút zahubiť všetky jednobunkové organizmy. Zdá sa, že fytoncidy cesnaku prenikajú blanou, ktorá obklopuje bunky. Pastu je najlepšie použiť vždy čerstvú, pretože časom stráca na účinku. Počas druhej svetovej vojny bolo takýmto spôsobom vyliečených veľa pacientov. Pasta bola nanesená tak, aby neprišla do styku s poraneným miestom. Išlo o zapálené rany po amputácii, omrzliny atď. Rany, z ktorých bol odstránený hnis a nečistota, zmenili farbu zo šedej na svetlo červenú. Súčastne ustúpili aj bolesti. Po druhom ošetrení bolesti a zápach úplne zmizli. Po piatich dňoch sa stiahli okraje rany, vyrástli nové bunky a zmizli opuchy.
Pretože fytoncidy , obsiahnuté v cesnaku ,usmrcujú jednobunkové organizmy, s ich pomocou mohli byť liečené choroby, pri ktorých bol penicilín úplne bezmocný.
V cesnaku bola objavená látka s veľkým brzdiacim účinkom na všetky baktérie. Pričom penicilín, ktorý má oveľa silnejšie účinky, pôsobí len na niektoré mikróby. Cesnak ničí aj mnoho iných nebezpečných mikróbov a vírusov, ktoré vyvolávajú nebezpečné choroby ako napr.: Staphylococus aurens, Streptococus fecalis a hemolyticus, Bacilis subtilis, Coli, Typhusus, Dysenterie, Paratyphus, Bacilus margoni, Enteritia, Diplocie pneumonia T., Bacilus Tuberculosis nanea atď. Používanie cesnaku znepríjemňuje jeho prenikavý zápach.
Preto sa vyrábajú lieky, ktoré sa rozpustia až priamo v žalúdku. Avšak látka, ktorá ničí baktérie, je nestabilná a je pochybné, či je možné takýmito preparátmi dosiahnuť optimálnych výsledkov. Isté však je, že pri nich odpadá priamy liečebný účinok na krk, hltan a horné cesty dýchacie. Preto je lepšie zvyknúť si na jeho zápach.
Zaujímavé je, že vedcom sa podarilo vytvoriť bezzápachový cesnak, ale v skúšobnej skupine, nejavili o neho záujem. Zápach z cesnaku najlepšie odstráni, pohár kyslého mlieka, rozhryznutie niekoľkých zrniek čiernej kávy, žuvanie anízu alebo feniklu, konzumácia surového petržlenu alebo žuvačka.





Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!