lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jin a jang v šálke

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 23.9.2010
späť
Späť

Poslať
 

Káva a cukor sú od nepamäti najlepší priatelia. Ako však toto nerozlučné puto vzniklo? Aké tajomstvo ukrýva sladká káva a v ktorej krajine je dodnes cukor v káve synonymom zamilovanej dievčiny?

 

Kávu si osladím o trochu víc...

Spomínate si na „Božského Káju“ ako sladkou kávou v jednej zo svojich piesní zaháňal smútok? Verte, nie je to náhoda. Je vedecky dokázané, že spojenie kávy s cukrom má na našu psychiku blahodarné účinky. Osvieži telo a upokojí nervy. V praxi si to najlepšie overíte v  stresovej situácii. Skúste si napríklad pred poradou dopriať šálku sladkej kávy a uvidíte, že zvýšený tón nadriadeného vás len tak ľahko nevyvedie z miery. Tajomstvo sladkej kávy poznali už Arabi, ktorí si ju s obľubou vychutnávali v káhirských kaviarňach už v 17. storočí. Poďme však pekne poporiadku.

Čo bolo skôr, cukor, alebo káva?

Kávu objavili v Etiópii približne v 8. storočí n. l. a dodnes  je opradená množstvom legiend. Podľa jednej z nich kávu objavil pastier kôz. Všimol si, že jeho kozy jedia zvláštne červené bobule a sú po nich veľmi čulé. Ďalšie hovoria o pútnikoch idúcich do Mekky, iné o kočovníkoch, ktorí mali kávu priviezť do Arábie. Nech to už bolo akokoľvek, isté je, že  jej tajomstvo si spočiatku Arabi starostlivo strážili a tajili pred ostatným svetom. Až koncom 15. storočia sa začala káva hojnejšie pestovať a začala sa šíriť po svete, kde si po rozpačitých začiatkoch pomaly získavala obľubu. Prostredníctvom obchodníkov si našla cestu najprv do Benátok a potom i do ostatných častí starého kontinentu.  Arabi sa podpísali aj pod sladkú históriu cukru, aby ju neskôr mohli nadobro spojiť s kávou. Spočiatku bol jediným sladidlom med. Až expanzia Arabov v 7. storočí n. l. do Perzie viedla k odhaleniu tajomstva cukrovej trstiny. O ďalšie rozšírenie cukru v Európe sa postarali Križiaci. Po návrate domov zo svojich ťažení rozprávali nadšene o „novom korení“. Cukru sa v tom čase vyrábalo veľmi málo. Jediná európska rafinéria bola vtedy v Benátkach. Nečudo, že cukor sa začal nazývať „biele zlato“.

Módny hit zo 17-tého storočia

Káva a cukor si k sebe prirodzene našli cestu. Súvisí to najmä so vznikom kaviarní a cukrární, takpovediac módnej vlny, ktorá sa privalila spolu s továrenskou výrobou cukru a pražením kávy vo veľkom. Z pitia kávy sa stala spoločenská udalosť, ľudia si ju vychutnávali s priateľmi, objavovali nové chuťové spojenia, rodila sa kultúra pitia kávy.  Turci, Gréci, či Arabi, ktorí sú priekopníkmi sladenia kávy,  ju dodnes pijú takú ako pred mnohými

stáročiami – sladkú a hustú. Jej príprava je obrad a servírovanie rituál, podľa ktorého si dievčina vyberá svojho ženícha. Ak mu kávu pripraví sladučkú ako med, je už skoro ruka v rukáve, naopak málo cukru a peny zase neveští mládencovi nič dobrého. Pôvodne módny hit pitia kávy zo 17. storočia si teda úspešne prerazil cestu až do súčasnosti. Nielen v arabskom svete, ale aj v našich končinách sa sladká káva teší značnej obľube. Okrem cukru sa do nej pridáva aj mlieko a servíruje sa ako tradičná biela káva vo veľkých hrnčekoch. Jej príprava netrvá ani 5 minút a pije sa všade. Doma i v práci, no predovšetkým opäť v kaviarňach- a tie, čím sú útulnejšie, tým lepšie.

Docieľte jin a jang v šálke

Ak si chcete pripomenúť letnú dovolenku, alebo si priblížiť atmosféru dávnych čias, vyskúšajte si pripraviť klasickú kávu doma. Určite však nezalievajte čerstvo zomleté zrná v samotnej šálke, ale si zaobstarajte  špeciálnu džezvu. Môžete si ju priniesť z exotickej dovolenky, alebo kúpiť „civilnejšiu“ verziu doma. Na prípravu ďalej potrebujete jemnulinko pomletú kávu a samozrejme kvalitný cukor. Vyskúšajte napríklad Korunný cukor hnedý, ktorý z vášho čierneho nápoja vytvorí tú „pravú šálku kávy“.  Dodá jej zmyselnú karamelovú príchuť a netradičnú sladkastú arómu pripomínajúcu dobroty starodávnych kaviarní. Kávu, vodu a cukor zvarte, užívajte si vôňu už pri príprave, zachyťte vzniknutú penu a v malých šálkach servírujte. Hotový nápoj si vychutnávajte pomaly a vnímajte ho veľmi intenzívne. Milovníci kávy totiž prízvukujú, že jej pitie je obrad. Tak ako život, ktorý je horký ako káva a sladký ako cukor. Večné jin a jang.

Špeciálny tip pre vás! Že si neviete svoju šálku kávy predstaviť bez klasického kockového cukru? V tom prípade je Korunný cukor ESPRESSO kocky to pravé pre vás. Je tvarovaný do malých kociek, ideálnych na sladenie espressa s krémom alebo silného espressa. Malé kocky cukru sú trendové a prinášajú chuť do života!


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!