lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Babička, prečo mám také unavené oči?

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 14.9.2006
späť
Späť

Poslať
 

Parafráza otázky zvedavej Červenej Čiapočky dobre vystihuje problémy,  s ktorými sa stále častejšie stretávame. Zatiaľ čo v rozprávke sa hovorilo o veľkých očiach zlého vlka, dnes môžeme hovoriť o unavených očiach z príliš rušného života.

Moderná doba a pokrok nás z polí presťahovali ku stránkam kníh, pred monitory počítačov, za volanty automobilov. Najcitlivejšie reagujú na tieto vonkajšie vplyvy naše orgány z najcennejších – oči. Každodenný kolobeh sa prejavuje pocitmi únavy, prepracovania, napätia alebo pálenia v očiach. Problémy so zrakom vedú k výraznému zhoršeniu kvality života, nezriedka aj trvalejším zdravotným problémom. Starostlivosť o oči by sme preto nemali v žiadnom prípade podceňovať.

Na úvodnú otázku by naša babička možno odpovedala: „Pretože sa veľa dívaš na televízor“ a príliš by sa nemýlila. Moderná doba, jej technologické vymoženosti a aktívny životný štýl si žiadajú takmer neustálu pozornosť našich očí. Hodiny práce strávené pri počítači či hypnotické poblikávanie televíznej obrazovky v šere obývacieho pokoja náš zrak takmer neustále nadmerne namáhajú.

Rozmazané videnie spojené s únavou poznajú aj vodiči po nejakom čase pozornej jazdy či vášniví čitatelia, ktorí sa nemôžu odtrhnúť od napínavého románu. Očné problémy vznikajú predovšetkým ich opakovaným zaťažovaním pri činnostiach, ktoré vyžadujú zvýšenú sústredenosť. Zatiaľ čo v stave uvoľnenia očné viečka zamrkajú v priemere dvadsaťdvakrát za minútu, pri čítaní knihy už človek za minútu mrkne len desaťkrát a pri práci s počítačom dokonca iba osemkrát za minútu. K všetkému sme denne bičovaní ostrým umelým svetlom, trávime čas v klimatizovaných miestnostiach a sme vystavovaní znečistenému prostrediu.

Povrch ľudského oka je pokrytý zvláčňujúcim slzným filmom, ktorý udržuje v oku pocit pohodlia, podieľa sa na zložitom mechanizme videnia a chráni citlivý povrch oka. Stačí drobná nerovnováha, spôsobená napríklad nadmerným zaťažením, a jemný slzný film prestane zvlhčovať povrch oka. Očné problémy sa prejavujú viac u žien, pretože majú častejšie slabší slzný film a menšiu tvorbu sĺz ako muži.

Unavené oči sa potom u človeka prejavia ako pocity prepracovania, napätia, bolestivosti alebo pálenia v očiach.  Termín „unavené oči“ sa používa na popis slabšej, menej intenzívnej formy syndrómu suchého oka. Oči trpia a dôsledkom toho trpí aj úroveň osobného a pracovného života.

Oči teda vyžadujú našu neustálu starostlivosť, ktorá by sa nemala v žiadnom prípade podceňovať. Jednoduchým preventívnym opatrením môže byť používanie očných kvapiek. Príznaky unavených očí je možné zmierniť alebo v ideálnom prípade celkom odstrániť užívaním prípravku Visine UNAVENÉ oči. Kvapky pomáhajú obnoviť poškodený či stenčený slzný film na povrchu oka. Prirodzenú obnovu slzného filmu zaisťuje účinná látka polysacharid zo stromu Tamarindus indica (TSP), slovensky známeho pod názvom tamariška indická. Užívateľom kontaktných šošoviek a ľuďom, ktorí majú citlivé oči, pomôže špeciálny prípravok Visine UNAVENÉ CITLIVÉ oči vo forme jednorazových ampúl, ktorý neobsahuje konzervačné látky.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!