lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aby sme nejedli zbytočne...(2. časť)

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 5.9.2006
späť
Späť

Poslať
 

To, či je naše jedlo surové alebo uvarené je pre vstrebávanie potravín dôležitá vec. Napríklad paradajky obsahujú lykopén, čo je druh antioxidantu. Antioxidanty sú užitočné látky, ktoré majú schopnosť neutralizovať voľné radikály.

Ak si dáte čerstvé paradajky, antioxidačný potenciál má hodnotu 80 . Ak ich však konzumujete uvarené alebo konzervované, ich potenciál vzrastie 5-6 násobne. Je to spôsobené tým, že lykopén v surových paradajkach sa varom mení na trans- lykopén. A práve trans-lykopén naše telo ľahšie absorbuje.

Podobne to funguje aj u iných druhov potravy. Napríklad varená mrkva obsahuje beta- karotén, čo je ďalšia verzia antioxidantov. Ľahšie sa vstrebáva, pretože varom sa rozrušia bunkové steny.  

Pre vstrebávanie je dôležitý aj vzťah medzi vodou a tukmi. Na to, aby sa vstrebali látky rozpustné v tukoch, musia sa prepraviť pomocou „tukového prenášača“. Príkladom takejto látky je luteín, ktorý sa nachádza v špenáte a iných zelených druhoch zeleniny, ako je brokolica, či hrášok. Dokáže ochrániť pred degeneráciou zrakových orgánov, spôsobenou starnutím buniek, ktorá môže viesť až k oslepnutiu. Luteín je absorbovaný efektívnejšie, ak sa konzumuje s malým množstvom tuku- ten pomáha premene na mastné kyseliny, čím ho telo lepšie využije. 

Výskumníci však upozorňujú, že látky v potravinách sa ovplyvňujú rôznymi spôsobmi- napríklad varením paradajok síce získame antioxidanty, ale zároveň ničíme vitamín C. Dodávaním väčšieho množstva tuku zase môžeme zvýšiť hladinu cholesterolu. Zdôrazňujú, že je potrebné pochopiť, ako sa látky v tele vstrebávajú a na základe toho, aké množstvo je pre nás potrebné, je možné predchádzať nepriaznivým symptómom.


 


Diskusia k článku:

ja konzumujem strasne vela paradajok jem ich na kilá neviem ako ostatny ale je to naj naj naj naj naj naj naj zelenina na svete
Neregistrovaný - asdf, 12.9.2006 15:00
Problem beta-karotenu je skor v tom, ze telo si z neho bez problemov syntetizuje potrebne mnozstvo napr. vitaminu A (co sa tazko dosiahne priamou konzumaciou vitaminu A). Zvysne mnozstvo moze zoastat alebo sa vyluci, nehrozi tzv. predavkovanie. Co sa tyka tych tukov, to som asi nepochopila pointu... ano su vitaminy A,D,E,K, ktore su rozpustne v tukoch, ale napr. rastlinny olej nezvysuje mnozstvo cholesterolu a o.i. ten je tiez nevyhnutny pre spravne fungovanie napr. bunkovych membran alebo syntezu niektorych hormonov. Ale fajn clanok, je treba viac takych :-)
Neregistrovaný - Katarina, 13.9.2006 07:31, folgaria(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!