lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Postrach zubov

  Spracoval(a) : Katarína Mikulcová
Dátum : 13.9.2005
späť
Späť

Poslať
 

Zdravý a krásny úsmev by mal byť súčasťou každého z nás. Zväčša to však nie je pravda. Podľa štatistických prieskumov sa za najčastejšie ochorenie zubov považuje zubný kaz. Hneď za ním nasleduje paradentitída (v minulosti nesprávne označovaná ako paradentóza), ktorou trpí takmer 30% dospelej populácie, pričom s pribúdajúcimi rokmi sa percento výskytu paradentitídy zvyšuje.

Paradentitída

Pojem paradentitída je odvodený od slova „parodont“, pod čím sa rozumie zubný fixačný aparát, teda systém ukotvenia zubu v kosti. Paradentitída je charakteristická zápalom ďasien a ostatných súčastí parodontu.
V ľudských ústach žije rôznorodá skupina mikroorganizmov, ktoré predstavujú začiatok nekonečného boja človeka so zubnými problémami. V súčasnosti vedci opísali okolo 1 000 takýchto druhov mikroorganizmov. Baktérie, ktoré sa zachytávajú na povrchu zubov a ďasien, vytvárajú biely povlak, tzv. zubný plak. Toxické látky, ktoré vylučujú baktérie plaku, poškodzujú okolité tkanivá a spôsobujú zápaly ďasien, čo sa prejavuje sčervenaním, krvácaním a opuchmi. Ak sa zubný plak neodstráni, nebezpečné baktérie a toxíny sa postupne dostanú do priestoru medzi zubom a ďasnom, kde sú chránené a rýchlo sa množia. Následkom je krvácanie ďasien, nepríjemný zápach z úst, postupné uvoľňovanie a neskôr aj vypadávanie zubov.
Toto nepríjemné ochorenie, ktoré človeka sprevádza po celý život, prebieha často bez akýchkoľvek bolestí a komplikácií. Človek si ani nevšimne, že nejaký problém má. Krvácanie ďasien, ktoré signalizuje paradentitídu, berie na ľahkú váhu, nevenuje mu pozornosť. Preto je namieste cenná rada – keď sa krvácanie ďasien objaví, odporúča sa navštíviť stomatológa. Schopnosť čeliť tomuto ochoreniu je postavená na dodržiavaní zásad ústnej hygieny, dôležité je správne stravovanie a zdravý životný štýl. Paradentitídu môžu zhoršovať aj ďalšie faktory ako sú stres, fajčenie, dlhodobé užívanie niektorých druhov liekov alebo hormonálne zmeny počas tehotenstva.
Vplyv stresu na vznik paradentitídy nedávno skúmali na študentoch  stomatológovia z düsseldorfskej univerzity. Zistili, že v predskúškovom období, kedy sú študenti najväčšmi pod vplyvom stresu, sa v priestore medzi zubom a ďasnom v zvýšenom množstve koncentruje látka, ktorá sa podieľa na zápalových reakciách. Zároveň študentom v slinách klesá hladina protilátky imunoglobulínu A. Záverom ich výskumu teda je, že stres v podstatnej miere uľahčuje vznik a pôsobenie paradentitídy. Známa je však aj  skutočnosť, že stres je spúšťačom viacerých ochorení, pretože pod jeho vplyvom dochádza k oslabeniu imunitného systému.

Ako predchádzať ochoreniam ďasien?

1. Vytvoriť si a dodržiavať návyky správnej ústnej hygieny. - Umývať si zuby vhodnou zubnou kefkou minimálne dvakrát denne. Používať aj ďalšie pomôcky na čistenie zubov, ako je napríklad dentálna niť alebo špáradlá, aby sa dôkladne vyčistil aj priestor medzi zubami, kam kefka už nedosiahne. Dôležité je pravidelné odstraňovanie  plaku zo zubov a okolitých ďasien. Ak neviete ako si správne čistiť zuby, obráťte sa na odborníka, ktorý vám ochotne poradí.
2. Pravidelná návšteva stomatológa. – Zdravotné poisťovne preplácajú preventívne prehliadky u mládeže do 18 rokov dvakrát ročne, u dospelých jedenkrát za rok. Pravidelnou návštevou stomatológa nielen ušetríte, ale vyhnete sa aj nepríjemným problémom so zubami. Príkladom by mohlo byť Dánsko, ktoré zaviedlo povinnú stomatologickú prehliadku už u trojročných detí.
3. Používať špeciálne prípravky na ústnu hygienu. – Prípravok Parontal F5 má antiseptický účinok proti mikróbom a pliesňam, ktoré sa v ústnej dutine nachádzajú. Slúži na ošetrovanie ďasien, pozitívne vplýva pri paradentitíde a zápaloch sliznice ústnej dutiny. Používať sa môže formou výplachu alebo masírovaním ďasien. Výplachom ústnej dutiny Parontalom F5 sa zabraňuje zápalom zubného lôžka. Pri masírovaní ďasien sa zmierňuje ich krvácanie a precitlivenosť na chlad alebo teplo.
4. Dodržiavať zásady správnej výživy a zdravého životného štýlu. – V strave by sa mal čo najviac obmedziť príjem cukrov, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú na vytváraní plaku. Vhodné sú celozrnné výrobky, mliečne výrobky, surová zelenina a ovocie. Vzdať sa sladkostí je ťažké, ale prospeje to nielen zubom, ale aj postave. Zdraviu neprospieva ani fajčenie a stres.

Ak si zoberiete naše rady k srdcu, paradentitídu alebo zubný kaz nebudete poznať vôbec. Dôležité je vštepiť starostlivosť o chrup už malým deťom, pretože vypestované návyky sa tak stanú každodennou samozrejmosťou. Elektrická zubná kefka môže poslúžiť ako dobrý a praktický tip na darček pre dieťa, ktoré tak bude považovať čistenie zubov za určitú formu hry a nie za povinnosť. Veď každý si ešte pamätá na svoje detské časy, keď sa každá povinnosť vykonávala s odporom a bola považovaná za niečo zlé a nepríjemné.


Diskusia k článku:

prikladom , by nam mohlo byť aj bývalá ČSSR , kde sme pravidelne na začiatku školského roku chodili na preventívne zubné prehliadky, bolo to tak isto z očkovaním aj s preventívnymi zdravotnými prehliadkami. nebaláchajte ludí. To všetko tu už bolo.
Neregistrovaný - ropa, 13.9.2005 09:11, dokinka(`na`)azet.sk
Bolo...ibaze vsetci sa boja alebo hanbia priznat, ze za socializmu nam zase ta zle nebolo ako to kazdy tvrdi....skor dnes je horsie...co sa zdravotnictva a prevencie tyka, tak urcite! :-( ale toto je iba reklama, tak nech si propaguju... ;-))
Neregistrovaný - bibi, 13.9.2005 10:32
myslím, že dnes mladí ľudia venujú danému problému viac pozornosti, je im jasné, že starať sa o svoj chrup je veľmi dôležité aj z pohľadu image /viď.usmievajúce sa šumienky s drátikmi v puse/, nás v minulosti nahnali k zubárovi, tešili sa z toho len tí šťastlivci, ktorí nemali kazy tým stálo zato, uliať sa z vyučovania ostatným zuby veselo trhali a vŕtali..dnes sa snažia preliečiť zachrániť chrup ...
Neregistrovaný - Mary, 13.9.2005 14:52
Mila Mary, to by si sa cudovala s akym zanedbanym chrupom chodia ludia do ambulancie aj so svojimi detmi...ziadna zmena nenastala, osveta je slaba alebo ludia su.... ;-)no a dnes sa snazia preliacit, ci zachranit chrup stomatologovia,tak ako sa snazili aj po ine roky, nie ti pacienti, co pridu...zial!
Neregistrovaný - nepravda..., 14.9.2005 08:15
Mary máš ešte všetky zuby?
Neregistrovaný - ropa, 14.9.2005 09:23
o zuby sa starám pravidelne, nefajčím a nepijem.ale dve jabĺčka sa mi nepodaria zjesť, tak jedno. Mám zvĺáštny pocit na zuboch a "to" mi to nedovoľuje zjesť ich viac.Okolie tvrdí, že to je zaciatok paradentózy.Babka bylinkárka povedala, že to je nejaký bacil v ústach.Ten pocit je asi taky,že mám zuby obalené niečím ako by boli strpnuté.
Neregistrovaný - Joli, 28.10.2005 15:11
dal som si piercing do brady a mam znicene dasna wsade newiem cim to moze byt :( nejaka rada - typ nemozem si ani poriadne umyt zuby :( dik piste na maila
Neregistrovaný - i love drum and bass .), 24.8.2008 16:20, dnb_mushroom(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!