lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat paprika!

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 13.9.2002
späť
Späť

Poslať
 

Aspoň teraz, počas vrcholiacej sezóny, by sme si nemali nechať ujsť príležitosť zjesť aspoň jednu čerstvú papriku denne. Čím je štipľavejšia a červenšia, tým je zdravšia.  Najväčšou prednosťou papriky je vysoký obsah vitamínu C…


vyšší ako v iných druhoch zeleniny. Najviac vitamínu C obsahuje štipľavá odroda - čili  - červenej farby alebo sladká červená paprika – kápia. Jedna zrelá paprika strednej veľkosti pokryje na 150 percent odporúčanú dennú dávku vitamínu C na a na 80 percent odporúčanú dávku beta-karoténu.
Zelená paprika obsahuje o polovicu vitamínu C menej, ale aj napriek tomu je  jeho vynikajúcim zdrojom. Voskovité látky pokrývajúce papriku chránia vitamín C pred rozkladom a preto ho paprika nestráca dokonca ani pri dlhšom skladovaní. Veľké straty vitamínu nespôsobuje ani varenie alebo pečenie.
Paprika okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E, minerálne zložky (najmä zelená). Nachádzajú sa v nej bioflavonoidy, ktoré nás chránia pred chorobami srdca a krvného obehu a protinádorový lykopén. Mimoriadne zdravé sú štipľavé odrody papriky, obsahujúce kapsaicín, ktorý tlmí bolesť, zmierňuje prejavy nachladnutia a pomáha uvoľniť dutiny a dýchacie cesty v prípade kašľa. Zároveň pôsobí aj antibakteriálne a zrýchľuje látkovú výmenu.
Čili môžeme kúpiť v podobe korenia v prášku, omáčky alebo nakladané v octe. Čerstvými papričkami  čili ochucujeme mäsité alebo zeleninové jedlá . Čili je neodmysliteľnou zložkou maďarských, mexických, ale aj talianskych a indických jedál.
Sladkú papriku môžeme jesť surovú ako súčasť šalátov (napr.s ľadovým šalátom, paradajkami, uhorkami a syrom feta)  alebo pridávať do mäsitých a zeleninových jedál. Vynikajúca je aj plnená  ryžou. Papriku môžeme skladovať v chladničke pomerne dlho – až štrnásť dní.

 


Diskusia k článku:

zbožňujem papriku, čím je štipľavejšia tým lepšia :-)))
Neregistrovaný - smile, 13.9.2002 09:54
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!