lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Možno si obľúbiť svokru?

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 13.9.2001
späť
Späť

Poslať
 

Mama upratuje alebo odlieta?“ – pýta sa zať pri pohľade na svokru zametajúcu predsieň. Tento zať – neobyčajne nápaditý a pohotový hrdina mnohých vtipov – je ochotný obetovať svoje novučičké BMW, ale s podmienkou, že by sa zrútila do priepasti aj so svokrou usadenou v nej. Sú aj omnoho horšie vtipy o svokrách, kde by ju pílili, zhadzovali z okna, pochovávali za živa. Motív je jasný. Mladý (alebo aj starší) človek neustále dumá nad tým, ako sa zbaviť svokry. Je mu úplne jedno, či odletí na metle alebo zmizne z jeho života Na každom šprochu je pravdy trochu, vraví klasik, čím nám napovedá, že takéto vtipy nevznikajú bezdôvodne. Z jednej strany vyjadrujú želanie zaťa zbaviť sa ,,problému“ a na druhej sú výrazom jeho bezmocnosti voči sile fenoménu zvaného „ milovaná mama-svokra“. Nuž a z niečoho, s čím si človek nevie dať rady, je najlepšie sa vysmiať alebo doviesť myšlienku o ňom do absurdnosti.

Thriller na pokračovanie

Záhadou ostáva skutočnosť, prečo v rôznych vtipných príbehoch chce práve zať utopiť svokru v lyžičke vody,veď vzťahy svokier a neviest sa tešia omnoho horšej povesti. Zatiaľ, čo muž často nájde spoločný jazyk s matkou svojej manželky a otvorene hovorí: ,,Mal som šťastie, moja svokra je super ženská“, podobné názory o svokrách z úst žien sú ,bohužiaľ, výnimkami potvrdzujúcimi pravidlo. A pravidlom sú napäté vzťahy medzi nimi aj keď zväčša obidve, svokra aj nevesta, sa snažia tento fakt zatajiť.
Nuž a práve preto neexistujú vtipy o svokre a neveste. Symbolická zbraň, akou je zosmiešnenie problému už v tomto prípade na odreagovanie nestačí. Nevesta sa nevie len tak zasmiať a prejsť k dennému poriadku – pre ňu sú zásahy manželovej matky takmer neznesiteľné a s problémom zvaným svokra je často nútená merať si sily deň čo deň až do vlastnej, či svokrinej likvidácie. Prejdime spolu rozličné situácie s účasťou svokry a skúste si predstaviť, ako by ste sa v nich zachovali. Teoretická analýza problému vám možno pomôže ozdraviť vzájomné vzťahy aj v praxi.

Ostentatívne upratovanie
Nečakane k vám príde svokra. Otvorí si dvere vlastnými kľúčmi, preoblečie sa do šiat, ktoré jej slúžia ako pracovná ,,fertucha“ , vytiahne vysávač
a bez slova sa pustí do upratovania. Vôbec ju netrápi, že sú u vás známi, ktorých ste pozvali na kávu. Slušne ich požiada, aby zodvihli nohy, aby konečne povysávala všetky zákutia. O chvíľu ich požiada o nadvihnutie šálok, aby utrela ,,špinu“ aj zo stola.

Inšpekcia bytu
Prichádza k vám na návštevu a zatiaľ, čo vy pripravujete večeru, ona detailne kontroluje celý byt. Práve dávate na tanier komplikované jedlo, keď začujete, že keby ste si kupovali lacnejšiu kozmetiku, mohli by ste omnoho viac ušetriť, že nábytok sa pod vplyvom prachu ničí, závesy treba nutne vymeniť, sú príliš pestré a že namiesto kovralu, by sa vám zišiel dobrý perzský koberec. Keď si už sadnete k stolu, svokra poznamená, že majonézu vždy robieva domácu a údeniny máte kupovať na trhu, pretože sú tam lacnejšie a lepšie.

Neustála opatera ,,chudáčika“ syna
Svokra prináša vlastnoručne vypražené rezne a keď ich podáva vášmu manželovi, hovorí: ,,Jedz, synáčik, si taký bledý a prepracovaný. Musíš sa konečne začať poriadne stravovať.“ K vás sa obráti s jedovatou prosbou: ,,Mala by si sa o neho lepšie starať, inak naozaj ochorie. Vždy bol slabý a chorľavý.“ Manžel zatiaľ vďačne hryzie rezeň, aby sa trocha posilnil po včerajšom záťahu s priateľmi.

V takýchto a podobných situáciách sa z vás zrejme v duchu stáva divá šelma, robia sa vám kruhy pred očami a buď čosi nesmelo podotknete, pokúsite sa o iróniu, alebo na sebe nedáte nič znať. Rozlúčite sa so svokrou so sileným úsmevom a zlosť si vylejete na manželovi a vykričíte mu všetky minulé, terajšie aj budúce hriechy jeho matky. A po dvoch, troch dňoch tichej domácnosti u vás opäť zavládne poriadok – až do najbližšej návštevy vašej svokry.
Čokoľvek by sa prihodilo medzi vami a vašou svokrou, jedno je isté: nie ste prvá, kto má takýto problém. Máte predsa kamarátky, ktorým môžete predávať svoj thriller na pokračovanie. Kamarátky nie sú manžel, radi vás vypočujú, prejavia vám porozumenie a prihodia niekoľko podobných príbehov z vlastnej domácnosti. To však vec nerieši.

ÚČINNÉ SPôSOBY NA SVOKRY
Žiaľ, nikto si až do dnešných dní nedal patentovať nápad, ako vytvoriť harmonický vzťah medzi svokrou a nevestou. Existuje však niekoľko cvičení, ktoré pomôžu zmierniť napätie, vytvoriť zdravý odstup a vy budete reagovať omnoho menej emocionálnym spôsobom.

Skúste sa vžiť do situácie svokry
Zmena zorného uhla môže byť veľmi poučná, najmä preto, že aj vy sa azda niekedy ocitnete v postavení svokry. Dnes sa vám možno zdá, že vy jedného dňa zareagujete na manželstvo svojho dieťaťa s nadšením. A keď ho už vypravíte z domova, pocítite jedine úľavu, pretože budete mať konečne viac času na seba. Ale pre väčšinu žien je to, aj napriek zdaniu ľahkosti, ťažké chvíľa. Dôvod je prostý – matka si počas dlhých rokov materstva zvykla na prítomnosť dieťaťa doma, ako aj na s tým spojené problémy. Keď dcéra alebo syn odíde, môže sa jej zdať, že svet sa obrátil hore nohami. Treba si takisto uvedomiť, že chvíľa, keď deti opúšťajú domov, uzatvára dôležitú etapu života rodičov. Matka sa stane aj svokrou a onedlho aj starou matkou. Súčasne sa začína pre ňu ťažký proces klimaktéria. Bieda je polovičná, ak je svokra profesionálne aktívna. Stáva sa však aj to, že založenie rodiny jej dieťaťa prebieha súčasne s jej odchodom do dôchodku. Žena môže na všetky tieto zmeny reagovať panikou.
Tento zoznam problémov by sa dal predlžovať do nekonečna. Ale to, čo sme už spomenuli, je možno dostatočným ospravedlnením výčinov svokry – nemusíte ich akceptovať, stačí, že pre vás viac nie je tajomstvom , prečo sa správa tak otrasne. A toto vedomie by vám malo pomôcť brať jej zásahy do vašich záležitostí menej osobne. Okrem toho si uvedomte, že systém, ktorý vyvinula pri výchove syna, považuje za dokonalý, preto musí ten váš byť horší. Jej materinská láska je bezhraničná a hlavne slepá, tá vaša - nie.

Vyznačte hranice
Existuje oblasť našich súkromných záležitostí a problémov, ktoré by mali rozhodne ostať výlučne manželskými tajomstvami. Ak sa niekto pokúša túto neviditeľnú hranicu prekročiť, pociťujeme to ako útok na našu slobodu. V závislosti od stupňa blízkosti je táto hranica väčšia alebo menšia. Viac dovolíme človeku, ktorého považujeme za blízkeho a menej niekomu, koho dobre nepoznáme alebo niekomu, komu pripisujeme zlé úmysly. Tolerancia na ,,zasahovanie“ je takisto individuálnou záležitosťou. Pre jednu nevestu je absolútne prirodzené, že svokra má kľúče od jej bytu, iná to môže považovať za nemysliteľné narušenie svojej osobnej slobody. Zamyslite sa, čo vám najviac prekáža vo vzťahu so svokrou a potom sa s ňou o tom porozprávajte. Môže vysvitnúť, že je nezmeniteľná a jediným dôsledkom rozhovoru bude, že sa urazí. Ale jestvuje veľká šanca, že prijme vaše argumenty – ak ich prednesiete pokojne a priateľsky. Možno aj ju na vás niečo dráždi a rozhovor môže viesť ku kompromisu, ktorý uspokojí obidve strany.

Neriaďte sa zásadou ,,oko za oko“
Ak vás svokra vyv

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!