lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Posilňujme obranyschopnosť

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 3.9.2001
späť
Späť

Poslať
 

Za náš imunitný systém zodpovedajú biele krvinky – leukocyty. Aby mohol obranný systém tela optimálne pracovať, musíme mu každodenne, systematicky dodať potrebnú dávku bielkovín (proteínov), ktoré pomáhajú vytvárať protilátky a regenerovať biele krvinky.
· Bielkoviny živočíšneho pôvodu sú plnohodnotné. Mäso, mlieko a mliečne výrobky obsahujú všetky dôležité aminokyseliny.
· Bielkoviny rastlinného pôvodu nie sú plnohodnotné. Strukoviny, obilniny a obilné výrobky, orechy, zelenina a ovocie neobsahujú všetky životne dôležité aminokyseliny (jedinou výnimkou je sója). Preto ich treba spájať s inými zdrojmi bielkovín. Denne by sme mali skonzumovať 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti.

Vitamínová zásobáreň
Apatia, nespavosť, nedostatok apetítu, podráždenosť a náchylnosť na infekcie signalizujú, že organizmus trpí nedostatkom niektorého vitamínu. Úlohou vitamínov však nie je ani dodávka energie, ani funkcia stavebného materiálu. Vitamíny pôsobia ako ochranný štít buniek a tkaniva. Rozdeľujú sa do dvoch skupín: rozpustné vo vode, čiže vitamíny skupiny B a vitamín C a rozpustné v tukoch, čiže vitamíny A, D, E a K.
Vitamín A posilňuje sliznice. Jeho nedostatok spôsobuje oslabenie slizníc horných dýchacích ciest, nosa, hrdla a pľúc, ktoré sa stávajú náchylnými na prenikanie baktérií a vírusov. Vitamín C uľahčuje vstrebávanie železa, posilňuje činnosť obranných buniek, pomáha predchádzať prechladnutiu a chrípke. Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha spomaľovať starnutie organizmu a zvyšuje jeho odolnosť. Takisto chráni steny buniek, čím predlžuje ich životnosť.

Prírodné prostriedky na posilnenie

MED – obsahuje antibakteriálne látky a kvôli vlastnostiam podobným antibiotikám sa odporúča pri infekciách dýchacích ciest alebo pri kožných ochoreniach. Chuť medu závisí predovšetkým od druhu kvetov, z ktorých pochádza. Najúžasnejší je med z citrusových kvetov a ruží.
CITRUSOVÉ OVOCIE – obsahuje mnoho vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať chrípke a prechladnutiu. V čase, keď je nedostatok iného ovocia, by sme mali jesť čo najviac citrusov a dopĺňať ich kivi, ananásom, petržlenovou vňaťou, kapustou a špenátom.
ČIERNA BAZA – čaj z čiernej bazy je vynikajúcim prostriedkom proti prechladnutiu. Bazový čaj má zároveň aj očistné účinky.

Aj voda je naším spojencom
Pre fungovanie pľúc je nevyhnutná aj voda, aby sme ich udržali v dobrej kondícii, musíme systematicky a veľa piť. Potreba zvlhčovania organizmu sa značne zvyšuje počas horúčky alebo v prípade zápalu priedušiek. Ak máte pocit, že vás obchádza nádcha nezabudnite zvýšiť príjem tekutín až na dva litre denne.

Diskusia k článku:

Najlepším príkladom ako posilňovať obranyschopnosť, sú aktivity a výroky ministra obrany SR!
Neregistrovaný - Jan, 23.1.2002 15:26
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!