lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
So Zlatým Bažantom na vrchol sveta

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 30.8.2011
späť
Späť

Poslať
 

Kedy ste naposledy zaklonili hlavu a zdvihli zrak k tmavej nočnej oblohe? Ak by ste hľadali hviezdami posiatu panorámu, pravdepodobne by ste zostali sklamaní. Ľudská aktivita totiž vedie k stále väčšiemu svetelnému znečisteniu oblohy, v dôsledku čoho je - najmä vo väčších mestách - takmer nemožné nechať sa uniesť nádherným vesmírnym divadlom. Zviditeľniť to, o čo prichádzame umelým osvetľovaním nočnej oblohy mala na konci minulého roka za cieľ himalájska expedícia s názvom Gorak Shep 2010, ktorej partnerom bola značka Zlatý Bažant. Vďaka zápalu štyroch nadšených mužov a partnerov expedície tak vznikla napríklad séria obrázkov mliečnej dráhy z výšky viac ako 5.000 metrov nad morom. A Zlatý Bažant bol pri tom!

 

Zvládať extrémne podmienky nie je pre Zlatý Bažant žiadna novinka. Svoju špičkovú kvalitu v nehostinnom prostredí dokazoval už začiatkom 70-tych rokov minulého storočia. Plechovka Zlatého Bažanta sprevádzala expedície do Himalájí a dosiahla vrchol Mount Everestu, Makalu a Nanga Parbatu, prekročila Tichomorský oceán na palube jachty, a prekonala aj extrémne teploty v Afrike na zasneženom vrchole hory Kilimandžáro. Na konci minulého roku sa opäť vrátila do blízkosti slávneho Mount Everestu, ako plnohodnotná súčasť expedície Gorak Shep 2010.

 

Hlavným cieľom expedície v ázijskom Nepále bolo vykonať astronomické merania v nadmorskej výške 5.300 až 5.600 metrov nad morom. Táto nadmorská výška poskytuje jedinečnú možnosť testovania astronomických prístrojov nočnej oblohy a prístrojov na pozorovanie Slnka. Snímky, ktoré na tomto mieste vznikli, patria medzi tie, ktoré boli vyhotovené na jednom z najvyšších miest na Zemi.

 

Spolu s meracími prístrojmi boli najstráženejšou súčasťou novembrovej expedície aj plechovky piva Zlatý Bažant, ktoré sa na pleciach vodcu výpravy dostali až do výšky 5363 metrov. Vedúci výpravy Kristián Molnár a šerpa Suris si slovenské zlato v tejto nadmorskej výške aj vychutnali. Plechovky Zlatého Bažanta na svojej ceste z Londýna, cez Dillí do  hlavného mesta Kátmandú v Nepále a neskôr priamo do Himalájí prekonali teplotné rozdiely od +25 stupňov Celzia do -15 až -20 stupňov Celzia v najvyšších polohách. Kvalita nášho svetového slovenského piva v plechovkovom obale tak bola po rokoch opäť potvrdená.

 

„Účasť na tejto  expedícii bola mimoriadne psychicky aj fyzicky náročná. Napriek tomu mám radosť, že som mohol byť súčasťou medzinárodného tímu, ktorý mal za cieľ poukázať na problém svetelného znečistenia oblohy. Okrem unikátnych fotografií sme naviac získali množstvo cenných informácii o fotografovaní Slnka cez tenší pás atmosféry Zeme. Touto cestou by sme sa radi poďakovali sponzorom, bez pomoci ktorých by sme expedíciu nedokázali,“ hovorí Kristián Molnár, vedúci expedície Gorak Shep 2010.

 

 

 

 


Diskusia k článku:

You're the greetast! JMHO
Neregistrovaný - CuISpeNJDUmAcuNJCKP, 8.11.2011 07:33, education(`na`)callidussoftware.com
Hello there, My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at filmy.sk promoted as a resource on our blog alychidesign.com ? We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well . If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. Thanks, Aly
Neregistrovaný - , 12.3.2019 02:05, aly1(`na`)alychidesigns.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!