lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Múdra huba sa pôvodne používala na ochranu rastlín, dnes pomáha ľuďom s kožnými aj inými problémami.

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 17.8.2011
späť
Späť

Poslať
 

Múdra huba sa pôvodne používala na ochranu rastlín, dnes pomáha ľuďom s kožnými aj inými problémami.

Vedecký pokrok je zvyčajne spojený s dôkladným výskumom a analýzou. Prekvapivo veľké množstvo objavov vďačí za uzretie svetla sveta práve náhode. Napríklad, objavenie penicilínu... Rovnako to bolo aj v prípade „múdrej“ huby, odborne nazývanej Pythium oligandrum.

Pôvodne sa Pythium oligandrum používal v poľnohospodárstve na ochranu rastlín a to, že dokáže pomáhať aj ľuďom sa zistilo úplnou náhodou. Žena, ktorá s prípravkom na rastliny pracovala v laboratóriu si všimla, že keď sa jej prášok rozsýpal na nohy, menej sa jej potili a zapáchali. Rovnako pomohol aj jej manželovi, ktorý mal problém s plesňami. A tak si hubu začali všímať vedci aj z iného hľadiska, ako len na ochranu rastlín.

„Múdra huba“ sa používa v rôznych formách. Pripravujú sa z nej kúpele a zábaly, na atopický ekzém slúži masť. Môže dopĺňať klasickú liečbu alebo pomáhať, ak treba chemické lieky obmedziť či vysadiť. V podobe roztoku na vyplachovanie úst hubí mikroorganizmy, pomáha pri aftách, parodontóze a čiastočne vraj pôsobí aj proti zubnému kazu. Prípravky z Pythia môžu chrániť pred mykózami nôh aj preventívne. Do rizikovej skupiny ľudí, ktorí s nimi mávajú problémy, patria diabetici, obézni ľudia, pacienti po chemoterapii a so zníženou imunitou, ale aj športovci. Ideálne je, samozrejme, poradiť sa vždy s kožným lekárom, lebo niektoré choroby ako pleseň iba vyzerajú a „múdra huba“ na ne neúčinkuje. Naisto možno zistiť pôvod ochorenia len rozborom v laboratóriu. Ak však netrpíte vážnejšími problémami a chcete sa len vyhnúť nepríjemnostiam, ktoré nás môžu zastihnúť na verejných priestranstvách, môžete si ju naordinovať aj sami. Je bezpečná, výlučne prírodná a nehrozí pri nej predávkovanie.

Počas celého roka na nás číhajú vo verejných sprchách, bazénoch, hotelových izbách,  kúpaliskách, ale dokonca napríklad aj v kinách či dopravných prostriedkoch strašiaky zvané mykózy. Veľakrát mykotickými ochoreniami kože trpia aj ľudia, ktorí takéto priestranstvá vôbec nenavštevujú, môže za to napríklad nesprávna hygiena alebo obuv.

Pôvodcami mykotických ochorení sú najčastejšie vláknité huby, kvasinky ako aj plesne. „Mykotické infekcie, teda deramtomykózy, postihnú počas života približne štvrtinu z nás. Predpokladom pre vznik tejto infekcie môže byť napríklad narušená rovnováha prirodzenej kožnej mikroflóry alebo nedostatočná imunita pacienta, príčin, prečo je toto ochorenie také časté je však mnoho. Veľkú úlohu v tomto prípade totiž zohrávajú aj subjektívne vlastnosti pokožky“ vysvetľuje dermatovenerologička, MUDr. Markéta Lorencová. Jedno z najčastejších kožných ochorení  postihuje najmä oblasti nôh, nechtov, slizníc, vlasov, častí pod prsníkmi, pazuchami alebo v rozkroku či v iných kožných záhyboch. „Výsledkom invázie plesní alebo iných hubovitých ochorení býva, prirodzene, následná zápalová reakcia, ktorú často chybne ošetrujeme bežnou kozmetikou, čím sa ochorenie plošne rozširuje“ dodáva kožná lekárka. Prejavy mykózou postihnutej oblasti sú vždy veľmi podobné a dokážu poriadne znepríjemniť život – pálenie, svrbenie, sčervenanie, zhrubnutie, praskanie povrchových vrstiev pokožky a bolestivé pľuzgieriky. Hĺbka do ktorej môžu huby preniknúť cez neporušený povrch kože závisí od ich typu. „Niektoré z mikroorganizmov nachádzajú optimálne podmienky iba v zrohovatelej vrstve pokožky, vlasoch či nechtoch, pretože uprednostňujú tkanivá obsahujúce keratín. Iné  sú zase schopné postupovať zvonka cez viaceré vrstvy pokožky aj k hlbšie uloženým oblastiam alebo sa do zamše prebojujú cez vlasový kanálik. Tomuto postupu však výrazne napomáhajú aj otvorené poranenia. Najlepšou ochranou proti mykózam je preto zdravá, pestovaná koža “ vysvetľuje, MUDr. Markéta Lorencová. Ak je obranná funkcia imunitného systému 100%, plesne ani iné typy hubovitých mikroorganizmov nie sú schopné preniknúť do vnútra živých buniek.  V hladkej koži s dobrým krvným obehom sa patogény nemajú kde usadiť. „Na druhej strane, mnohé mikroorganizmy sa na pokožke či slizniciach prirodzene nachádzajú, problém nastane skôr vtedy, keď im nechtiac poskytneme optimálne podmienky na rozmnožovanie“ varuje dermatologička.  Mykóza sa šíri šupinkami alebo drobnými úlomkami z postihnutej kože a nechtov, priamym kontaktom alebo infikovanými predmetmi od oblečenia, sedadiel v kine, podláh až po hrebene. Trvalá imunita neexistuje, infikovaný môže byť v ktorejkoľvek oblasti prakticky každý prvýkrát i opakovane. „Mikroorganizmy sú v nepriaznivých podmienkach dokonca schopné vytvárať spóry a takto prežiť aj niekoľko rokov. Potom stačí už len vlhko, teplo a problém je na svete“ dodáva odborníčka.

ATLETICKÁ NOHA A SLADKÉ PRSTY

Jedným z najfrejventovanejších mykotických ochorení je pleseň na nohách, ktorá sa zvyčajne začína nenápadne a zrejme pre svoj častý výskyt u športovcov, dostala názov atletická noha. Mimochodom, až 90% infekcií nôh spôsobujú mikroorganizmy prezývané dermatofyty. „Na nohách sa mykóza rozvíja najčastejšie medzi štvrtým prstom a malíčkom. Koža v prvých fázach zmäkne, zčervená a začne sa olupovať či praskať. Neskôr sa objavujú zapálené ložiská, ktoré môžu intenzívne svrbieť a páliť“ opisuje odborníčka. Pri neliečení sa infekcia môže rozšíriť na celé chodidlo. Pokožka medzi prstami je  veľmi citlivou oblasťou aj pre diabetikov, ľudí s nadváhou a tých, ktorí často narábajú s cukrom, vodou alebo sú v kontakte so zvieratami. Ak „napadnú“ huby nechtové lôžko, býva výsledkom ich zhrubnutie, žlté zafarbenie, lámanie či deformácia. Šírenie je postupné od okraja až po celú nechtovú platničku. Príznaky prichádzajú jednotlivo, spolu v intenzívnejšej alebo menej intenzívnejšej podobe. „Ako prevenciu je obuv v lete vhodné pravidelne vetrať a používať spreje či krémy, ktoré bojujú nielen s baktériami, ale aj zápachom. Po kúpeli je ideálne nohy dôkladne vysušiť uterákom, ktorý je určený iba pre túto časť tela. Rozhodne neodporúčam požičiavanie topánok, ponožiek, manikúry či pedikúry ani medzi členmi rodiny“ radí lekárka. Nezabudnite ani na starý dobrý zvyk a noste vo všetkých verejných priestranstvách, vrátane spŕch, gumové šľapky.

UKRYTÉ TRÁPENIE

Mykóza môže postihnúť  v podstate ktorúkoľvek časť tela: oblasť pod pazuchami a prsníkmi, trup, kožné záhyby i slabiny. Infekcia je v tomto prípade charakteristická fľakmi so začervenaním na okrajoch, šupinatením alebo tvorbou pľuzgierov.  „Najmä u mladých ľudí sa na trupe zvykne vyskytovať povrchová kvasinková infekcia výsledkom ktorej sa tvoria drobné žltkasté až hnedé škvrnky, ktoré splývajú do mapových ložísk. V lete a pri opaľovaní sú ložiská svetlejšie, v zime tmavšie ako okolitá koža“ popisuje lekárka. Vo všeobecnosti platí, že v začervenania v záhyboch kože sprevádzané pálením alebo svrbením je výsledkom kandidóz. Mykózy  spôsobené napríklad stykom s domácim miláčikom na rozdiel od nich vytvárajú oválne, ostro ohraničené ložiská.

ŠAMPÓN ALEBO ANTIMYKOTIKÁ?

Trápi vás vypadávanie, strata lesku či lámanie vlasov? Príčinou nemusí byť iba nevhodná kozmetika! Mykóza vo vlasovej časti sa okrem týchto prejavov predstaví aj v podobe lupín, chrastičiek alebo lokálnych zápalov.  „Pri  infekcii tejto oblasti sa vlasy lámu tesne nad pokožkou vďaka čomu dokážu hubovité mikroorganizmy vstupovať pozdĺž vlasu až do najhlbších vrstiev pokožky s spôsobiť rozsiahle nepríjemnosti“ vysvetľuje MUDr. Lorencová.

Kvalita hygieny zohráva dôležitú úlohu nielen v prípade liečby, ale aj prevencie. Na druhej strane netreba zabúdať na to, že až prehnaná hygiena narúša PH pokožky a uľahčuje tak prienik mikroorganizmov. Starostlivosť musí byť priamo „ušitá na mieru“ vašej pokožke

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!