lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Probiotické baktérie vniesli revolúciu do boja so zubným kazom a telesným zápachom

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 31.8.2006
späť
Späť

Poslať
 

Baktéria Streptococcus mutans spôsobujúca tvorbu zubného kazu sa vyskytuje na povrchu zubov, kde premieňa cukry na agresívne kyseliny, ktoré potom porušujú zubnú sklovinu. Aby sa riziko zubného kazu znížilo, je potrebné redukovať koncentráciu tejto škodlivej baktérie v ústnej dutine.

Spoločnosť BASF Future Business GmbH vyvíja v spolupráci s OrganoBalance GmbH originálne produkty pre osobnú a ústnu hygienu, ktoré využívajú baktérie mliečneho kvasenia

Spoločný projekt, ktorý v roku 2002 odštartovali spoločnosti BASF Future Business GmbH z Ludwigshafenu a OrganoBalance GmbH z Berlína, si kladie za cieľ identifikáciu probiotických kultúr za účelom ich použitia pri vývoji nových výrobkov pre osobnú a ústnu hygienu. Baktérie produkujúce kyselinu mliečnu (lactobacily), ktoré sú vhodné na tento účel, sú získavané filtráciou z bohatej zbierky kultúr spoločnosti OrganoBalance, aby potom mohli byť integrované do finálnych produktov. Medzi sľubnými aplikáciami probiotických baktérii je možné nájsť i produkty vhodné na boj s kariogenickými mikroorganizmami, telesným zápachom a na regeneráciu ochrannej mikrobiálnej flóry pokožky.


„Produkt Lactobacillus anti-caries, ktorý sme vyvinuli, je dokonalým nepriateľom škodlivej baktérie. Funguje tak, že na seba viaže mikroorganizmy a tak zabraňuje tomu, aby sa prichytili na povrchu zubov,“ zdôrazňuje vedúci projektu v BASF Future Business dr. Andreas Reindl. Antagonistické kultúry spôsobujú zhluk týchto baktérií do väčších celkov, ktoré už nie sú schopné škodiť a z ústnej dutiny je možné ich odstrániť obyčajným vypláchnutím. „Účinnosť tohto riešenia bola presvedčivo dokázaná a prvé produkty obsahujúce probiotické baktérie sa objavia na trhu v priebehu roku 2007,“ vysvetľuje dr. Reindl.

V našej pokožke žijú najrôznejšie typy mikroorganizmov. V ideálnom prípade sú v prevahe mikroorganizmy, ktoré majú priaznivé účinky na pokožku. Vedľa nich sa samozrejme vyskytujú i baktérie škodlivé. V prípade, že sa systém vychýli z rovnováhy, má to negatívny dopad na vzhľad, zdravie a život pokožky. „Z veľkého počtu mikroorganizmov sme vybrali tie, ktoré dokážu vytvoriť ochrannú mikrobiálnu bariéru a kompenzovať výkyvy rovnováhy systému,“ vysvetľuje výkonná manažérka OrganoBalance dr. Christine Langová. K takýmto poruchám môže dochádzať napríklad po umývaní alebo sprchovaní. Práve v takýchto prípadoch pomôže Lactobacillus stimulans  podporiť rýchlu regeneráciu ochrannej mikrobiálnej flóry pokožky. Baktéria vylučuje látky, ktoré podporujú rast a stimulujú kožu k tomu, aby mohla byť osídlená prospešnými príbuznými baktériami. Vzhľadom na to, že rýchla regenerácia pokožky má veľký kozmetický význam, možno očakávať použitie týchto mikroorganizmov v krémoch, pleťových vodách, ale aj v medicínskych mastiach alebo v sadrách.

Tretím možným využitím prospešných baktérií je prevencia telesného zápachu. Ten spôsobujú určité nežiaduce mikroorganizmy, ktoré sa vyskytujú napríklad v podpazuší alebo na chodidlách. Proti nim možno nasadiť Lactobacillus pes-odoris, ktorý ničí baktérie vytvárajúce zápach na chodidlách, alebo Lactobacillus ala-odoris, ktorý zabraňuje vzniku zápachu v podpazuší. Obe tieto bakteriálne kultúry môžu zvýšiť efektivitu deodorantov, sprejov na nohy alebo pleťových vôd.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!