lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Správny výber nádob vám zaručí kuchársky úspech

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 26.8.2005
späť
Späť

Poslať
 

Jednou z najdôležitejších miestností v dome či byte sa v posledných rokoch stáva kuchyňa. Do jej renovácie investujeme veľké množstvo prostriedkov, aby bola útulná a moderná  zároveň. Neustále niečo vylepšujeme a vynovujeme. K takejto renovácii patrí aj inventúra kredencov a vyhodenie všetkých starých a otlčených hrncov, ktoré nahradíme novými a kvalitnejšími. Je pravda, že s niektorými obľúbenými kúskami sa lúči ťažie, ale v novej kuchyni pôsobí starý a otlčený hrniec ako päsť na oko. V súčasnosti ponúkajú výrobcovia na trhu nepreberné množstvo nádob rôznych druhov a tvarov, vyrobených z rozličných materiálov. Niektoré sú cenovo prístupnejšie, ale menej trvácne, iné s vyššou cenou, ale zato vysokokvalitné, tzv. „mercedesy“ medzi riadmi.

Smalt, teflón a iné
Jedným z najtradičnejších materiálov, používaných v domácnostiach je starý, dobrý smalt. Vzniká kombináciou ocele a skloviny v tajuplnom procese smaltovania a vypaľovania. Pri zlom zaobchádzaní so smaltovaným riadom však vrstva praská a opadáva.
Svoj „boom“ má za sebou aj teflón. Kedysi revolučná technológia umožňuje prípravu jedál bez tuku v ultraľahkých nádobách. Nie je však tajomstvom už ani to, že teflón sa veľmi rýchlo poškodí a je náročnejší na údržbu. Sklenené nádoby, ktoré sa začali predávať v 60-tych rokoch sa nádherne lesknú a v takmer každej domácnosti nájdeme minimálne jeden kúsok. Pri varení v skle však vitamíny vďaka pôsobeniu svetla doslova miznú,. Spolu s keramikou sú veľmi ľahko rozbitné. To, že hliníkové nádoby nám na zdraví nepridajú, už snáď nikomu vysvetľovať netreba. 

Oceľ ako funkčná alternatíva
V posledných rokoch sa dostáva čoraz viac do popredia nerez. Vyrábajú sa z nej rôzne typy riadov – od hrncov cez misky až po panvice wok. Oceľ, teda nerez, sa môže lisovať za tepla alebo za studena. Nedostatky materiálov, ktoré sa používajú na výrobu bežného riadu, sú pri nádobách z ušľachtilej ocele úspešne odstránené a pri varení tak disponujú množstvom výhod. Materiál rovnomerne rozvádza teplo, nemení farbu ani tvar, neabsorbuje chute či pachy, nie je porózny, čo zaručuje dlhšiu čerstvosť jedla.  Neoxiduje, nehrdzavie, veľmi ľahko sa udržiava a je veľmi odolný. Doživotná záruka len fakticky potvrdzuje praktickú nezničiteľnosť tohto typu nádob. Výhoda hrncov vyrobených z ušľachtilej ocele zahŕňa aj zdravotné hľadisko. Čoraz častejšie sa skloňuje slovné spojenie „zdravá životospráva“, a tak umožňuje napríklad varný systém Zepter varenie bez pridania soli a tuku, so zachovaním vitamínov a minerálnych látok.

Ako kupovať nové riady
- Pred nákupom si vždy pozorne prečítajte všetky dostupné letáky, odborné články a dobré je, ak si všetky vlastnosti hrncov a ich výhody necháte aj vysvetliť.
- Ak nechcete investovať do celých sád, začnite tak, že si najprv kúpite tie najpotrebnejšie na prípravu najfrekventovanejších jedál. Tieto kusy si doprajte v najlepšej kvalite.
- Ak holdujete talianskej kuchyni, budete potrebovať veľký hrniec s tenkými stenami a nerezové sitko, pri čínskych jedlách nezabudnite na kvalitnú panvicu wok.
- Fanúšikovia domáceho pečenia, potrebujú kvalitné plechy na pečenie s nepriľnavým dnom. Určite by sa mali líšiť nielen rozmermi, ale aj hĺbkou.
- Pri pohodlnom varení by mali riady spĺňať aj podmienku možnosti použitia v mikrovlnej rúre a v umývačke riadu.
- Základná vlastnosť spoločná pre všetky typy riadov je kvalitné a dokonalé rovné dno. Dná sú dnes niekoľkovrstvové, ťažké, rovné a zabrúsené. Vďaka tomu sadnú dokonale na varnú dosku a maximálne tak využívajú aj zbytkové teplo.
- Nemenej dôležité sú aj úchytky. Mali by sa dať uchopiť tak, aby sme sa nespálili, aby hrniec nevykĺzol z ruky. Najlepšie sú také, ktoré sú ľahko uchopiteľné, nie príliš malé, je možné ich umývať v umývačke a znesú aj teploty v rúre.

Niekoľko zaujímavostí z histórie
- Predpokladá sa, že sklo bolo prvýkrát vytvorené okolo roku 3 000 pred n. l., počas doby bronzovej. Egyptské sklo, z ktorého sa vyrábali najmä ozdoby, je datované do roku 2 500 pred n. l.. Sklenené fľaše vo farbách hnedej a zelenej vyrobili prvýkrát v 17. storočí v Anglicku. Sklo bolo tmavé vďaka železným čiastočkám v piesku, z ktorého sa sklo vyrábalo. Miešalo sa so sírou z horiaceho uhlia.
- Smalt sa prvotne používal na panvice a vynašiel ich Dr. Minkling v roku 1799. Od roku 1839 sa smaltovanie začalo používať na všetky druhy nádob.
- 6. apríla 1938 objavil Roy Plunkett najznámejšie a najpoužívanejšie polyméry, známe aj ako „teflón“. Na trh s kuchynskými nádobami sa dostal v roku 1945.
- Anglický metalurg Harry Brearly pracoval v roku 1913 na projekte, ktorý mal zdokonaliť hlavne pušiek. Náhodne zistil, že pridaním chrómu do ocele s malým obsahom uhlíka, sa oceľ stáva odolnejšia proti korózii. Nehrdzavejúca oceľ sa používa pri výrobe nádob, známych aj ako nerezové.


Diskusia k článku:

If you're rediang this, you're all set, pardner!
Neregistrovaný - VOlxtskH, 8.11.2011 15:35, hamama(`na`)mccann.co.il
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!