lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hormonálna substitúcia? Zvyšuje riziko inkontinencie

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 23.8.2005
späť
Späť

Poslať
 

Je známym faktom, že so zvyšujúcim sa vekom rastie riziko vzniku problémov s udržaním moču. Lekári  doteraz dávali tento fakt do súvislosti s hormonálnymi zmenami v tele žien, a preto ako prevenciu inkontinencie (alebo aj ako liek) ženám často predpisovali hormonálnu substitučnú terapiu. Táto liečba pomáha ženám zvládnuť predovšetkým rôzne prechodové komplikácie, ako sú návaly, nočné potenie či sucho v pošve. Rozsiahla štúdia vedcov z Detroitu však ukazuje, že na problémy s udržaním moču hormonálna liečba nezaberá – práve naopak, zhoršuje ich.

Štúdie sa v rokoch 1993 – 1998 zúčastnilo viac ako 27 tisíc žien vo veku 50 až 79 rokov, vyše 23 tisíc z nich pritom malo problémy s udržaním moču. Ženy rozdelili do niekoľkých skupín, časti bol podávaný iba estrogén, ďalšej časti kombinácia estrogénu a progestínu; každá z týchto dvoch skupín mala pritom porovnateľne veľkú kontrolnú skupinu, ktorej členky dostávali len neúčinné placebo (ženy pochopiteľne nevedeli, či majú účinné alebo neúčinné pilulky). Je však potrebné dodať, že štúdia mala pôvodne zistiť, ako hormonálna substitúcia ovplyvňuje pravdepodobnosť vzniku srdcových problémov a zlomenín krčku stehennej kosti u žien po prechode; štúdia ale skončila predčasne, nakoľko sa zistilo, že  lieky skôr  škodia, akoby pomáhali.

A podobný výsledok mala štúdia, aj pokiaľ ide o inkontinenciu – ako ukázalo hodnotenie po 1 roku od zahájenia štúdie. V prípade stresovej inkontinencie (úniky moču pri napnutí svalov panvového dna) boli problémy približne dvakrát častejšie, zmiešaná inkontinencia (stresová + urgentná) sa vyskytovala o polovicu častejšie. Urgentné problémy (náhle nutkanie na močenie, ktorému treba okamžite vyhovieť) boli o tretinu viac zaznamenané u užívateliek samotného estrogénu, kombinovaná substitúcia na ne vplyv nemala. Navyše, počas roka sledovania v skupine užívateliek hormónov výrazne pribudlo žien, ktoré mali problémy s udržaním moču, a ťažkosti tých, ktoré ich mali od začiatku, sa zhoršili. Medzi užívateľkami hormónov taktiež bolo viac tých, ktoré mali každodennú skúsenosť s inkontinenciou.


A aký záver zo svojej štúdie vedci vyvodili? Lekári by rozhodne nemali predpisovať hormonálnu substitúciu ako prevenciu alebo liečbu stresovej inkontinencie. A v prípade, že už by chceli hormóny žene predpísať, mali by mať na pamäti aj to, aké riziká so sebou ich užívanie podľa najnovších štúdií nesie.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!