lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pre zdravé oči ovocie

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 3.8.2004
späť
Späť

Poslať
 

Konzumácia ovocia chráni pred makulopatiou, vekom podmieneným očným ochorením, ktoré môže skončiť až oslepnutím. K tomuto záveru prišli americkí vedci z Brigham and Women's Hospital v Bostone v rozsiahlej štúdii, o ktorej informoval časopis Archives of Ophthamology.

Odborníci sledovali viac ako 118.000 mužov a žien po dobu 12, resp. 18 rokov. Zistili, že medzi ľuďmi, ktorí každý deň zjedli tri alebo viac porcií ovocia, bolo o 36 percent menej prípadov makulopatie ako medzi tými, ktorí skonzumovali 1,5 porcie.

Makulopatia vzniká poškodením časti sietnice - makuly. Dochádza buď k zničeniu buniek alebo poškodeniu tkaniva rastom ciev pod sietnicou. Makulopatia je častou príčinou oslepnutia ľudí nad 65 rokov. V súčasnosti sa nedá vyliečiť. Podľa starších výskumov môže preventívne pôsobiť užívanie antioxidačných vitamínov a minerálov. Rozvoj ochorenia spomaľujú vysoké dávky vitamínov C a E, betakaroténu a zinku.

Bostonskí výskumníci zisťovali súvislosť medzi konzumovaným množstvom ovocia, zeleniny a vitamínov a rizikom makulopatie. V rámci štúdie sledovali 18 rokov 77.562 žien a 12 rokov 40.866 mužov, ktorí na začiatku nemali viac ako 50 rokov a netrápili ich problémy so zrakom. Ženy vyplnili v tomto časovom intervale päť dotazníkov o svojich stravovacích návykoch, muži tri dotazníky. Každé dva roky účastníci informovali o príjme vitamínov a doplnkov ku strave.

Počas trvania štúdie diagnostikovali 329 ženám a 135 mužom ranné štádium makulopatie. Ďalších 217 žien a 99 mužov trpelo vážnejšou formou ochorenia - neovaskulárnou makulopatiou. Riziko prepuknutia neovaskulárnej makulopatie výrazne znížila konzumácia troch alebo viacerých porcií ovocia denne, naopak zelenina takýto účinok nemala. Najlepší ochranný efekt mali banány a pomaranče. Ukázalo sa tiež, že medzi množstvom antioxidačných vitamínov a rizikom ochorenia nie je priama súvislosť.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!