lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Stop stresu

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 13.8.2001
späť
Späť

Poslať
 

Omyl! Je to iba stepovanie v začarovanom kruhu. Tabletky a alkohol znižujú výkonnosť ich mozgu, oslabujú činnosť mnohých orgánov a stres sa neustále zväčšuje. Pritom zbaviť sa stresu je také jednoduché. Stačí sa zastaviť, urobiť si denný program , určiť priority a zaradiť do neho relax. Niekedy stačí zadymené bary, či upadanie do rohypnolového spánku vymeniť za prechádzku na čerstvom vzduchu.

Návrat ku kráse

Relaxačné metódy sa dajú praktizovať síce aj v kancelárii, či v stojacom aute, ale najideálnejším miestom je aj tak príroda. Keď máte na relaxáciu iba pár minút, je najlepšie zatvoriť oči, uvoľniť celé telo /dá sa to aj posediačky /, prehĺbiť a sledovať svoj pravidelný a pomalý dych a vizualizovať si niečo, čo máte rady. Môžete si predstavovať seba samu pri horskom potoku, pri mori, pokojne si predstavte aj šum, vôňu a chuť slanej vody, môžete si navodiť pocit, že sa brodíte horúcim pieskom na pláži, môžete sedieť na pníku svojho detstva za chalúpkou starej mamy. Rovnako si môžete predstaviť nákup v supermarkete so zlatou kartou. Je úplne jedno, čo si predstavíte. Vaša predstava však musí byť pre vás veľmi príjemná a mali by ste sa pri nej cítiť v pohode a slobodne. Ľuďom so slabou fantáziou si stačí predstaviť miesto, kde zvyknú oddychovať. Najskôr sa snažte, vybaviť si prostredie, potom si začnite premietať aj zvuky a vône, ktoré sa k tomu prostrediu viažu. Tak, aby ste nasiali celkovú atmosféru., hoci aj s čerstvo upečeným koláčom od mamy. Vo vašom mozgu je ukrytý obrovský virtuálny svet, treba si ho len pustiť. Desať minút vizualizácie /po čase sa natoľko zdokonalíte v tejto metóde, že budete mať pocit, že cítite morský vánok a počujete škriekanie čajok, či šum lesa/ a pocítite, že vaše sily sa vracajú. Po tejto chvíľke budete oddýchnuté ako po hodine spánku a budete zasa schopné bez problémov riešiť pracovné záležitosti.

Reflexná masáž
Mimoriadne účinná metóda, dostupná kdekoľvek a kedykoľvek, je aj masáž reflexných bodov. Veľké množstvo z nich sa nachádza na prstoch, dlaniach a povrchu rúk a nôh, alebo na boltcoch uší.. Stačí, keď si poriadne pomasírujete, aj s tlakom a naťahovaním, buď ruky, nohy alebo celé ušné boltce a do tela sa vám opäť vleje energia. Pri masáži rúk, venujte zvýšenú pozornosť priestoru medzi palcom a ukazovákom, v bode kde sa spájajú kosťou a pevne ho stláčajte palcom druhej ruky. Ak vám to spôsobuje bolesť, je to jasný signál, že ste našli správny bod a naozaj potrebujete oddych. Masírujte, kým sa bolesť stratí. Ak si predtým vypijete mätový, či citrónový /osviežujúci/ čaj ,namiesto kávy, bude vám o chvíľu fajn.

Hudba, ktorú milujete
Sú ľudia, ktorí si najlepšie oddýchnu, ak si pustia hudbu. Nemusí to byť špeciálna relaxačná hudba, stačí siahnuť po ktoromkoľvek zo svojich obľúbených tvorcov. Mimoriadny účinok majú diela klasickej hudby, ktorým psychotronici pripisujú aj rôzne liečivé účinky .

Príroda, dar pre všetkých
Najideálnejšie je relaxovať v prírode. Na takýto oddych si síce človek musí vyhradiť o kúsok viac času, ale oplatí sa to. Ak máte času naozaj málo, stačí si nájsť „svoj“ strom. Stromy majú v sebe veľký potenciál čistej energie. Možno preto, že sa za ničím nenaháňajú. Stoja pevne na mieste a prijímajú energiu dažďa, vetra, zeme a slnečných lúčov. To je kozmická energia, ktorá vám môže účinne pomôcť. Stačí, ak o ňu požiadate silný, starý strom, ktorý je vám na prvý pohľad sympatický, pristúpite k nemu, opriete sa oň, alebo ho objímete a poprosíte ho o energiu. Potom si už len predstavujte, ako sa vaše telo napĺňa pozitívnou energiou prírody. Aj keď to znie smiešne, funguje to. Pri odchode nezabudnite poďakovať.
Príjemné sú aj meditácie v prírode, kedy len zhlboka dýchate a snažíte sa nemyslieť vôbec na nič. Hoci to vyzerá najjednoduchšie, získať pocit úplne prázdnej hlavy, je veľmi ťažké. Pre zregenerovanie mozgu je to však nevyhnutné.
Výborne zrelaxujete, aj keď si na chvíľu ľahnete do trávy. Účinné je aj spojenie vizualizácie a dotykov so zemou, keď človek leží v tráve.

Ako vidíte, možností ako nepodľahnúť stresu, alkoholu a tabletkám je dosť. Pre tých odvážnejších odporúčame ešte adrenalínové športy, pri ktorých človek zabudne na prácu, rodinné problémy aj stres. Pre klasikov je tu sex, teda zdravý pohyb na zdravom tele. Dôležité je vybrať si, denne využiť aspoň jeden spôsob, neprepínať svoje sily, najmä v tomto horúcom lete a nedať sa stresom zahnať do kolotoča únavy, závislosti, zlej nálady a znižovania výkonnosti.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!