lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Užite si rodinnú dovolenku bez starostí – zatočte s hnačkou

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 30.7.2015
späť
Späť

Poslať
 

Určite sa už tešíte na zaslúžené ničím nerušené dovolenkové chvíle s vašou rodinou. Okrem opálenej pokožky, nezabudnuteľných zážitkov a tuctu magnetiek, ktoré ste pred dovolenkou stihli sľúbiť každému známemu aj neznámemu, si však domov môžete priniesť aj o niečo nepríjemnejší suvenír – hnačku. Nemali by ste preto pred cestou zabudnúť náležite vybaviť vašu cestovateľskú lekárničku.

Exotický raj nielen pre nás

Horúce dovolenkové destinácie bohužiaľ nie sú rajom len pre nás – bežných smrteľníkov. S obľubou si tu totiž hovejú aj rôzne druhy baktérií a infekcií, ktoré sa v teple rýchlejšie rozmnožujú a môžu tak naplno zaútočiť na náš organizmus. Často ide o baktérie, na ktoré nie je náš organizmus zvyknutý. Exotické jedlá majú tiež inú chuť a zloženie, náš žalúdok ich preto nemusí vždy zvládnuť. Okrem toho v tomto prípade platí aj staré známe „iný kraj, iný mrav“ a dôležitú úlohu zohrávajú tiež odlišné hygienické návyky v danej krajine. Mali by ste sa preto radšej vyhnúť ochutnávaniu pouličných špecialít a všetko ostatné jesť čerstvé, ihneď po príprave. Pozor tiež na zeleninové šaláty, ovocie bez šupky a zmrzlinu. Hnačkové prehánky vás môžu chytiť aj z miestnej vody, ktorá nemusí byť vždy pitná. Preto by ste na pitie mali zvoliť radšej balenú a zuby pre istotu umývať vo vode, ktorú si predtým prevaríte. Vyhnite sa tiež ľadu v nápojoch.

Nezabúdajte ani na dôkladné dodržiavanie hygieny, na vašich dovolenkových potulkách by vám okrem vašej rodinky mali rozhodne robiť spoločnosť aj dezinfekčné obrúsky či antibakteriálny gél.

Nevyspytateľnejšia ako tatranské počasie

Ak sa ale aj napriek všetkej vašej opatrnosti hnačka predsa len rozhodne dostaviť, väčšinou je to na tretí alebo štvrtý deň dovolenky. Druhý zlomový bod potom prichádza po desiatich dňoch. Inkubačná doba je však pri hnačke pomaly tak nevyspytateľná, ako počasie v Tatrách. Môže sa tak pokojne stať, že vás hnačka prepadne až po vašom návrate na rodnú hrudu. U väčšiny „šťastlivcov“, ktorí hnačku chytili, sa objaví náhle, niekedy ju sprevádza tiež zvracanie, kŕče v bruchu, nafukovanie či nechutenstvo.

Vyzbrojte sa

Od nepríjemných ťažkostí vám môže pomôcť súčasť vašej cestovateľskej lekárničky. Príčin žalúdočných ťažkostí je však viac ako dosť, najlepšie preto urobíte, ak si pribalíte taký prípravok, ktorý je univerzálny a zaberá na väčšinu typov hnačiek. V lekárňach nájdete napríklad Tammex, ktorý je zároveň veľmi šetrný a bezpečný pre organizmus malých aj veľkých pacientov. Jeho šetrnosť spočíva v obsahu diosmektiku – prírodného ílu, ktorý sa nevstrebáva do krvného obehu, len naviaže baktérie a vylúči ich z tela von. Pritom všetko potrebné opäť zahustí a navyše ochráni sliznicu čriev pred poškodením. Vybrať si môžete z dvoch druhov, Tammex Family a Tammex Family Plus, ktorý je obohatený o prebiotickú vlákninu. Najmä deti ocenia pomarančovú príchuť, ktorá aspoň trochu spríjemní situáciu.

 

 

Nezabudnite na tekutiny ani na jedlo

Pri hnačke je tiež dôležité poctivo dopĺňať tekutiny a soli, ktoré strácame. Na dehydratáciu dajte pozor najmä u vašich potomkov. Detské telo obsahuje totiž väčšie množstvo vody, ako telo dospelého človeka, a tak im strata tekutín dokáže ublížiť omnoho viac. Tá môže viesť najmä u dojčiat a batoliat až k životu ohrozujúcemu stavu. Pri viac ako 8 stoliciach denne a opakovanom zvracaní je pravdepodobnosť dehydratácie už veľmi vysoká. Preto je dôležité, aby chorý potomok dodržiaval pitný režim.

 

Okrem vody a čierneho čaju môže pomôcť aj špeciálny roztok, ktorý si pripravíte z ôsmich lyžičiek cukru, jednej lyžičky soli, šťavy z dvoch pomarančov a prevarenej vody doliatej do jedného litra. Za hodinu by ste mali vypiť aspoň pol litra tohto nápoja, vašim deťom postačí polovica.

Piť však nestačí. Aj keď vám asi nie je veľmi do jedla, mali by ste sa premôcť, pretože vyhladovaný organizmus horšie vstrebáva vodu a minerálne látky. Vašim rozbúreným črevám rozhodne prospejú čučoriedky, ryža rozmixovaná s uvarenou mrkvou, pečivo, sucháre, piškóty, ryža, banány, jablká a mrkvový odvar. Najlepšie je jesť často a malé porcie.  To platí pre deti aj dospelých.

 

Rady a tipy – ako predísť hnačkám

 

·         Hygiena predovšetkým, umývajte si častejšie ruky a na čistenie zubov používajte balenú alebo prevarenú vodu

·         Pite len balenú vodu

·         Nejedzte ovocie, ktoré sa pred konzumáciou neolúpe

·         Nejedzte surovú zeleninu

·         Preferujte tepelne upravené pokrmy

·         Rozlúčte sa s jedlom na ulici


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!