lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Využime prednosti potravín a obohaťme si výživu o cenné látky....

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 26.7.2007
späť
Späť

Poslať
 

Ovocie a zelenina – elixír zdravia
Ovocie a zelenina by sa mali ocitnúť na našom tanieri 5-10 krát denne. Jarné obdobie nám ponúka tieto plodiny v neuveriteľnej rozmanitosti farieb a odtieňov. Vyznačujú sa bohatstvom vitamínov a minerálnych látok. Dokonca i farbivá, ktoré sa v nich nachádzajú, majú priaznivé účinky na organizmus. Zelené druhy ovocia a zeleniny sú zväčša bohaté i na vápnik a železo. Obsahujú farbivo chlorofyl, ktorý má protirakovinový účinok. Sú i zdrojom nenasýtených mastných kyselín radu w-3, ktoré nie sú v našej strave dostatočne zastúpené, no pritom významne ovplyvňujú funkcie v ľudskom organizme. Tmavofialové sfarbenie dodávajú zelenine a ovociu farbivá účinné antokyány. Mnohé plodiny s veľmi tmavým až čiernym sfarbením obsahujú i veľa vlákniny, železa a vápnika. Potraviny s oranžovým, ružovým a červeným sfarbením bývajú bohaté na vitamín C a beta-karotén. Obe látky sa vyznačujú antioxidačným účinkom pomáhajú chránia nás i pred závažnými chorobami akými sú srdcovo-cievne či nádorové ochorenia. Tmavé, či svetlé? Tmavé pekárenské výrobky sú nielen chutné, ale majú oveľa vyšší obsah vitamínov, minerálnych látok i vlákniny, ktoré sa v našej strave zvyčajne nachádzajú v menšom množstve ako potrebujeme. Ľudia, ktorí jedávajú stravu bohatú na vlákninu zriedkavejšie trpia na zhubné nádory hrubého čreva, prsníka, prostaty. Vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu i bojovať proti obezite. Navyše podporuje funkciu čreva, preto je účinným prostriedkom pre ľudí trpiacich na zápchu a hemoroidy, ale aj žlčníkové ťažkosti. Ešte váhate?

Mliečne výrobky a priateľské baktérie
Mliečne výrobky poskytujú nášmu organizmu hodnotné bielkoviny, vitamíny A, B2, B6, B12, D a viaceré minerálne prvky. Zvláštnu pozornosť si však zasluhujú ako hlavný zdroj vápnika. Oceniť by sme mali najmä prednosti kyslomliečnych výrobkov s obsahom živých kultúr – probiotík. Tieto mikroorganizmy sú voči nášmu organizmu nesmierne priateľské, pôsobia proti škodlivým baktériám, nedovoľujú im premnožiť sa a poškodzovať zdravie. Probiotiká pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tráviacej sústavy a zmierňujú priebeh niektorých hnačkových ochorení. Významný je ich celkový podporný účinok na imunitný systém.

Oceňme strukoviny
Ľudia, ktorí sa snažia stravovať zdravo, čoraz viac doceňujú prednosti strukovín. Tieto plodiny pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a obsahujú látky ktoré priaznivo pôsobia na hladinu cukru v krvi. Strukoviny majú výsadné postavenie medzi rastlinnými potravinami. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, sacharidov, vitamínov skupiny B vápnika a bielkovín. Organizmu ponúkajú železo, ale i ďalšie minerálne a stopové prvky. Naklíčené strukoviny sú súčasťou obľúbených zeleninových tanierov. Počas klíčenia sa v nich znižuje obsah nafukujúcich látok a zlepší sa využiteľnosť minerálnych látok. Obsah vitamínu B sa 3-4 krát zvýši a obohatia sa navyše aj o nemalé množstvo vitamínu C. Sója a výrobky z nej sa vyznačujú obsahom rastlinných estrogénov, látok podobným hormónom, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred závažnými chorobami.

Nezabudnime na ryby
Už jeden pokrm z rýb do týždňa chráni človeka pred kardiovaskulárnymi chorobami. Účinnou látkou sú polynenasýtené mastné kyseliny zo skupiny omega 3. Sú dôležité aj v prevencií nádorových chorôb, znižujú riziko vysokého krvného tlaku a priaznivo vplývajú na priebeh zápalových ochorení. Ryby, najmä morské druhy, vynikajú vysokým obsahom bielkovín minerálnych látok,. Je významným zdrojom jódu, fosforu, zinku, vápnika a železa. Rybie mäso je ľahko stráviteľné, preto je vhodné aj v diétnom stravovaní. Účinné látky obsahujú aj konzervované ryby.

Zdravie vo vňatiach
Hoci sa čerstvé zelené vňate a aromatické druhy zeleniny konzumujú iba v neveľkom množstve, aj v ich malej dávke sa nachádza množstvo hodnotných látok. Okrem dobre známych vitamínov a minerálnych látok obsahujú i ďalšie účinné látky. Obohacujú jedálny lístok najmä na jar, keď sú iné druhy zeleniny menej dostupné. Ak chuť pokrmu zvýrazníme vňaťou alebo aromatickou zeleninou, na jeho dochutenie stačí pridať menšie množstvo soli než zvyčajne. Vňate i aromatické druhy zeleniny by sme mali využívať najmä v surovom stave, alebo pridávať až do hotových jedál, pretože počas tepelnej úpravy sa z nich niektoré účinné látky strácajú.

Voda je vždy aktuálna
Znepríjemňuje vám život malátnosť, bolesti hlavy, nesústredenosť? Príčinou môže byť i nedostatočný príjem tekutín. Mnohí z nás v rýchlom dennom kolobehu potláčajú pocit smädu,  nestihnú alebo zabudnú sa napiť. Bežná denná potreba tekutín predstavuje 2-2,5 l, počas letných horúčav sa však zvyšuje. Ideálnym nápojom sú minerálne vody. Doplnia straty vody, navyše poskytnú telu i mnohé minerálne látky. Nezaťažujú telo zbytočným cukrom, či prídavnými látkami. Bylinkové a ovocné čaje majú lahodnú a výraznú chuť dokonca i bez prisladenia. Obsahujú rôzne účinné látky s priaznivým vplyvom na organizmus. Mnohé cenné živiny z ovocia a zeleniny sa nachádzajú v džúsoch, najmä v čerstvo vylisovaných. Na druhej strane, pozor, obsahujú i cukor a môžu ohroziť našu líniu!

Zdroj: Florastranky.sk


Diskusia k článku:

Pekny clanok. Hlavne, ze v nom nie je az tak velmi agresivna reklama.
Neregistrovaný - Jan , 26.7.2007 10:41
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!