lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako obnoviť prirodzenú bielosť zubov?

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 13.7.2005
späť
Späť

Poslať
 

Žiarivý úsmev a bezchybne belostné zuby sú v posledných rokoch znakom dobrého zdravia, dokonalej starostlivosti o telo a vlastne aj spoločenského postavenia. Herci, speváci a modelky nám na každom kroku dokazujú, že bez belostného úsmevu to jednoducho nejde. Ale dokonale biele zuby nemá od prírody nikto – prirodzená farba zubov je vlastne odtieňom žltej. Celkové sfarbenie zubov navyše okrem vrodených dispozícií ovplyvňuje mnoho vonkajších faktorov.

Celkové sfarbenie zubov
Celkové sfarbenie zubov je ovplyvnené farbou vnútornej časti – zubovinou a sfarbením vonkajšieho povrchu – skloviny. Zubovinová vrstva je podstatne hrubšia a jej farba presvitá relatívne priesvitnou tenkou vrstvou skloviny.
Vnútorné sfarbenie
Na vnútornom sfarbení zubov sa podieľa rad faktorov – genetických, metabolických alebo chemických. Okrem starnutia, ktoré prirodzene spôsobuje stenčenie skloviny, a tým tiež výraznejšie presvitanie žltej zuboviny, môže sfarbenie vnútornej časti zubov ovplyvňovať aj užívanie antibiotík s obsahom tetracyklínu, vysoké horúčky v detstve, úraz, odumretie zubov a ďalšie vplyvy.
Vonkajšie sfarbenie
Vonkajšie sfarbenie zubov najčastejšie spôsobujú prírodné pigmenty, teda častá konzumácia potravín a nápojov s ich vysokým obsahom (napr. čierny čaj, červené víno, káva, sójová omáčka, špenát, cvikla, čučoriedky a pod.). Významnou príčinou nežiadúceho vonkajšieho sfarbenia  zubov je tiež fajčenie. Ďalším z dôvodov môže byť zlá hygiena ústnej dutiny, kedy sa tvorí povlak, ktorý okrem ďalších závažných dôsledkov uľahčuje usadzovanie pigmentov z potravín a nápojov. Dobre vyčistený zub má hladký povrch a usadzovanie pigmentov zabraňuje.

Štúdia Unilever Research
Práve táto štúdia dokázala súvislosť medzi vznikom nežiadúceho sfarbenia a počtom vyfajčených cigariet. Rovnaká štúdia preukázala súvislosť medzi vznikom nežiadúceho sfarbenia a množstvom skonzumovaného čaju. Vonkajšie sfarbenie môže byť odstránené mechanicky kefkou a vhodnou zubnou pastou, napríklad Signal White System.


Z pohľadu stomatológa

Všetko, čo jeme a pijeme, zásadne ovplyvňuje stav nášho chrupu. Ľudské ústa - to je rušné miesto s miliónmi baktérií, ktoré aktívne produkujú látky negatívne pôsobiace na náš chrup. Z historického hľadiska nie je bielenie zubov žiadnou novinkou. Starí Egypťania si bielili zuby pomocou sódy a popola.  Prvé zdokumentované pokusy v stomatológii sa datujú od konca 19. storočia.


Chemické bielenie
Chemicky bieliť zuby je možné iba v ordinácii stomatológa alebo v domácom prostredí, ale vždy pod dohľadom lekára. Bieliaci gél funguje aj v hlbokých častiach skloviny a dentínu. V prvých  dňoch po ukončení ordinačnej chemickej bieliacej kúry sa až v 66 % objavuje prechodná precitlivenosť pri použití studených, horúcich alebo kyslých potravín a nápojov v podobe bolestí a trnutia. Metóda je finančne náročná a navyše nie je vhodná pre všetkých (staršie osoby, osoby po nedávnom ortodontickom liečení, tehotné, dojčiace  ženy a pod.).

Abrazívne bielenie
Abrazívne bielime zuby pomocou zubných pást so špeciálnym zložením (Perlit, silika častice…). Táto metóda je najbezpečnejšia a tiež najdostupnejšia, pretože ju môže absolvovať každý bez asistencie lekára. Pri pravidelnom používaní je možné odstrániť z povrchu zubov zostávajúce makroskopické škvrny spôsobené fajčením, konzumáciou potravín s vysokým obsahom pigmentov. Bieliť zuby pomocou špeciálnych zubných pást je veľmi vhodné ako udržiavací faktor účinku chemického bielenia. 
Žiadna metóda nezaručuje dokonalé vybielenie. Nakoľko sa podarí zuby vybieliť záleží od pôvodného sfarbenia a jeho pôvodu. Len stomatológ môže orientačne odhadnúť, ako dlho bude bielení trvať
a aký výsledok sa podarí dosiahnuť a odporučí najvhodnejšiu a najbezpečnejšiu metódu.

Stomatológ Martin Vambera k tomu dodáva: „Dalo by sa povedať, že v prípade osôb, ktoré majú svoju vrodenú farbu (vnútorné zafarbenie) relatívne svetlú a nežiadúcim zafarbením je postihnutý len povrch skloviny, je abrazívne bielenie jednoznačne najjednoduchšie a najvhodnejšie“.

Z pohľadu psychologičky

Ústa ako nástroj komunikácie
Ústa človeka slúžia ako nástroj pre komunikáciu s okolím  – ústami prijímame potravu, ústami   vyjadrujeme svoje predstavy, myšlienky. Mimický výraz našich úst vypovedá o tom, ako sa cítime – či sme veselí, smutní alebo nahnevaní. Ústa sú zdrojom sexuálnej slasti. Zuby nám najskôr slúžili tiež ako zbraň, takže ústa sú aj nástrojom na vyjadrenie agresie. Človek sa vždy potreboval nájsť a dorozumieť, preto sú ústa odjakživa predmetom nášho záujmu a starostlivosti.

Čo hovorí žiarivo biely úsmev
· sme zdraví – vážnejšie telesné ochorenia sa často prejavia zhoršením stavu chrupu
· sme (resp. snažíme sa byť) mladí – v starobe kvalita zubov klesá
· sme a chceme byť sexuálne žiadúci – zdravé biele zuby sú príťažlivé a estetické
· sme draví – ak máme zdravé zuby, dokážeme sa „prehrýzť“ zložitým problémom, dokážeme sa presadiť
· dbáme o seba – keď sa staráme o svoj chrup, pravdepodobne sa dokážeme starať aj o iné veci – sme pracovití a cieľavedomí;  znamená to tiež, že chceme dobre zapôsobiť, dbáme o prvý dojem
· o našom sociálno-ekonomickom štatúte – t.j., že máme dosť peňazí na to, aby sme sa svojim zubom venovali a že patríme k spoločenskej skupine, pre ktorú  je starostlivosť o zuby určitou normou
Žiarivo biely úsmev ukazuje, že sme nositeľmi charakteristík, ktoré sú  v našej spoločnosti pokladané za znaky úspechu.

Žiarivý úsmev sa stáva normou
Vzhľadom na dôležité významy, ktoré žiarivý úsmev v sebe skrýva, je kvalitná starostlivosť o zuby v niektorých krajinách už dávno normou. Napríklad v USA sú pokazené zuby vnímané ako niečo neslušné, podobne ako mať špinavé šaty alebo chodiť neučesaný. Tento trend sa dostáva aj k nám, preto dopyt po informáciách a produktoch súvisiacich so starostlivosťou o zuby rastie.

 

 


Diskusia k článku:

Áno, zuby sú veľmi hodnotnou vecou ktorú vlastníme od malička. Ale málo ľudí si to ešte uvedomuje, že každý je sám zodpovedný za ich zdravie a krásu.
Neregistrovaný - eva, 19.9.2005 13:32, eva simko(`na`)pobox.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!