lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Spoločná kasa – dôvod k hádkam

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 8.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

O peniaze sa nehádajú iba ľudia, ktorí sotva vyžijú od výplaty k výplate, ale aj šťastlivci, ktorí sa ocitli na zozname sto najbohatších. Celkom totiž stačí, aby mal každý z partnerov o vydávaní majetku celkom iné predstavy a oheň je na streche.  Podľa štatistík sú peniaze omnoho častejšou príčinou hádok ako sex alebo žiarlivosť. Kvôli peniazom najčastejšie klameme. Pomerne často vedú aj k meraniu síl, pretože pre muža znamenajú moc a pre ženy zase nezávislosť. Sú aj jedným z najčastejších argumentov v rozvodových pojednávaniach. Nedá sa bez nich žiť, ale míňať ich spoločne, nikdy nie je jednoduché.

 
Romantický omyl
Pri štarte spoločného života ľudia veria, že láska zvíťazí nad všetkým. Najdôležitejšie je, byť spolu – jesť predsa možno čokoľvek,  prespať hoci aj na matraci a šaty držať v kartónových krabiciach. Po istom čase takýto cigánsky život začína liezť na nervy, najmä ak sa narodí dieťa. Každý začne túžiť po štipke luxusu. Ak ho nezabezpečia mizerné výplaty, začína sa tvrdá skúška citov. Hŕby nezaplatených účtov a večné odriekanie môžu dvoch ľudí zblížiť alebo oddialiť. Závisí to od toho, či sa budú snažiť spoločne bojovať s problémami, alebo či si začnú vinu prehadzovať ako pingpongovú  loptičku - ,,lebo TY nevieš zarobiť“!, ,,lebo TY priveľa míňaš“...
Často iba zámienka
Konflikty kvôli domácej kase sú často iba zámienkou. City vybledli, obaja partneri sú znudení, ale nevedia si to priznať. Je predsa omnoho ľahšie vyčítať si neschopnosť alebo rozhadzovačnosť. Aj keby žena plánovala výdavky s perom v ruke a vandrovala z obchodu do obchodu, aby poľovala na všetky akcie, aj tak je zle. Alebo on, aj keby priniesol ktoviekoľko peňazí, znova si vypočuje: ,,Zarábaš primálo!“  Takéto výčitky pritom znamenajú čosi celkom iné: ,,Mám ťa už dosť!“ „Túžim po inom živote.“
Zarábate viac ako muž?
Aj keď žena zarába omnoho viac, od partnera sa výrazu uznania určite nedočká. Skôr lavíny výčitiek. Muži znášajú podobné situácie len veľmi ťažko – veď to oni by mali zarábať na všetko a keď to tak nie je, cítia roztrpčenie a poníženie. Potom sú zlostní a prekážajú  im aj maličkosti – takto chcú ukázať, že v niečom sú predsa lepší a chcú mať aspoň v nejakej oblasti navrch. Tak vzniká bludný kruh? Žena zdôrazňuje svoje zásluhy, aby v partnerových očiach získala hodnotu a on sa cíti čoraz viac ponížený. Premýšľa, či je vôbec ešte potrebný, keď rodinu aj tak finančne udržiava ona.
Aj priveľa môže byť  problém
Hádať sa o peniaze sa dá aj vtedy, keď ich je priveľa. Ak si ich investovanie predstavuje každý z partnerov inak a nevedia sa pokojne dohodnúť, hádka visí vo vzduchu. On zúri, že ona rozmaznáva dieťa novými hračkami. A sám vydáva priehrštiami na vlastné ,,hračky“ , čiže nové počítačové hry, udicu, autopríslušenstvo alebo čokoľvek iného. Ona chce konečne vyhodiť starý nábytok a zveľadiť byt, on zase kúpiť nové auto, pretože ,,staré“ má už dva roky. Muži milujú svoje hračky. Čo na tom, že omietka sa pomaly odlupuje – veď plafón nám predsa nepadá na hlavu, nie?  Je lepšie kúpiť nové metalízové auto, nech majú susedia čo závidieť....Je známe, že potreby a túžby dvoch ľudí nie je ľahké zjednotiť. Najmä, keď každý tvrdo trvá na svojom. Pričom v skutočnosti  podvedome bojujú  o dominantnosť. Kým sa v rodine nerozhodne, kto hrá prvé husle , boj bude pokračovať a spokojnosť nikdy nenastane, ani keby ste vyhrali milión v Športke.
Ako predchádzať hádke
- Vždy sa snažte vcítiť do jej (jeho) situácie. Keď pochopíte jeho postoj, obvykle zistíte, že je možné nájsť spoločné východisko.
- O peniazoch hovorte  len vtedy, keď máte pocit, že je to dôležité a neomieľajte túto tému permanentne.
- Vždy hľadajte kompromis. V partnerstve nemôže byť všetko podľa vašich predstáv.
- Ak sa predsa len pohádate, nezabudnite, že pravdu nikdy nemá iba jedna strana
- V boji o peniaze sú ženské finty /zmena cien, účelová milota, klamstvo z milosrdenstva/ dovolené.
Tieto recepty sú prirodzene všeobecné, ak máte vlastné skúsenosti z tejto oblasti, podeľte sa s nami.


Diskusia k článku:

Ked sme mali spolocnu kasu, manzel dokazal minut za mesiac aj 5000 Sk za odbornu literaturu, hoci mi daval asi 9000 Sk. Rozdelili sme si kasu. Kedze som vzdy mala nizsi plat ako on, davame kazdy do spolocneho peniaze vo vyske mojho platu. S tym narabam ja. Rozdiel medzi svojim a mojim platom si nechava na svoje "hracky". Ma to vyhody. Ja mam uplnu kontrolu nad mesacnym balikom a dokazem si usporit na svoje vydavky a vydavky nasich dcer, nehadame sa o peniaze a on ma pocit, ze nemusi urobit kazdy mesiac predo mnou stojku.
Neregistrovaný - laura, 8.7.2002 07:42
Môj nerobí žiadne stojky a peniažky (aj mince) si starostlivo počíta vo svojej peňaženke. A kamene padajú, keď mu niekto nedajbože zoberie 5-korunu z nej! Pritom zarába niekoľkonásobne viac ako ja, kupuje síce každodenné potraviny a platí inkaso, ale sa nedočkám od neho žiadnej pozornosti. Takže investujem na seba:) Dokázala by som však vyžiť aj z môjho príjmu, pretože sa viem uskromniť. No aj tak je deprimujúce, lebo mi pri každej príležitosti "vyhadzuje" na oči, koľko zarába ...
Neregistrovaný - smile, 8.7.2002 16:40
mali sme už aj spoločnú kasu, potom úplne oddelenú a teraz máme tretí model.Obálkový. Do obálok vložíme 1:2 tak ako máme platy , peniaze na chod domácnosti a bežné účty a ešte máme obálku nepredvídateľné. To je na darčeky, nedoplatky atď.No a ak niečo zvýši, každý si míňa svoje. Kupujeme si často navzájom pozornosti, alebo sa pozývame na drink, či dobré jedlo. Zatiaľ to fuguje.
Neregistrovaný - Eva, 9.7.2002 10:15
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!