lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čistenie zubov – všetko je inak

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 4.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Pokojne pustite z hlavy všetko, čo ste doteraz vedeli o správnom čistení zubov.  Rady odborníkov sa opäť zmenili a my vás chceme hneď poinformovať o nových trikoch, ktorými získate žiarivý úsmev.

1.Ešte raz a s citom
Väčšina ľudí vyvíja pri umývaní zubov príliš veľký tlak. Pritom často prichádza k poraneniu ďasien a poškodeniu zubnej skloviny.   Podľa najnovších poznatkov by sme mali pri narábaní so zubnou kefkou postupovať rovnako jemne ako pri česaní vlasov. Okrem toho je dôležité čistiť zuby podľa určitého systému: najskôr pritlačiť kefku v 45-stupňovom uhle na vonkajšie, resp. vnútorné plôšky zubov tak, aby štetinky siahali až po okraj ďasien. Vlastné čistenie by malo pripomínať skôr ťah ako drhnutie. To znamená, že kefkou vykonávame jemné pohyby hore a dolu (akoby sme ťahali husľový sláčik). Celkom na koniec vyčistíme krúživými pohybmi aj žuvacie plochy.

2. Plast namiesto prírody
Zubná kefka s prírodnými štetinami má možno zmysel  z ekologického hľadiska, ale nie je o nič zdravšia. V jemných kanálikoch  štetín sa zhromažďujú baktérie a môžu viesť k zápalom jemnej ústnej sliznice. Zubnú kefku by sme mali meniť za novú minimálne každé tri mesiace – niektorí odborníci dokonca radia každých 14 dní.

3. Správne načasovanie
Čistiť si zuby ráno a večer nestačí. Zuby by sme si mali umyť hneď po jedle, predovšetkým po sladkých a lepkavých maškrtách (patria k nim aj banány!).

4. Múdre stravovanie
Prirodzené produkty ako surová zelenina alebo celozrné výrobky vyžadujú intenzívnejšie žuvanie a tak podporujú tvorbu slín.  Ak nechcete poškodiť svoje zuby prílišnou dávkou kyseliny, používajte pri príprave šalátov iba minimálne množstvo octu. Pre zuby sú nezdravé aj  jogurtové dressingy, ktoré často obsahujú priveľa cukru. Vhodnejšou alternatívou je slnečnicový a olivový olej. Všetky tuky totiž chránia zuby aj ďasná.

5. Radosť z čistenia
Aj napriek tomu, že čistenie zubov nepatrí k najlepším zážitkom dňa, mali by ste si z neho urobiť čo najpríjemnejšiu činnosť. Napríklad tak, že si do kúpeľne nainštalujete malé rádio a budete si zuby čistiť pri obľúbenej hudbe. Keďže väčšina pesničiek trvá tri minúty, pomôžu vám zároveň dodržiavať minimálny čas umývania.

6. Nechajte pastu pôsobiť
Po umývaní zubov si ústnu dutinu nevyplachujte vodou. Zvyšky zubnej pasty iba vypľujte, aby fluorid  mohol naďalej  pôsobiť.

7. Starostlivosť počas tehotenstva
Tehotné ženy by mali prijímať v strave dostatok vápnika, vitamínu D, fosforu a fluoridu, aby tak chránili svoje zuby a podporili tvorbu zubov nenarodeného dieťaťa. Dávkovanie treba dohovoriť s pôrodníkom!

8. Na záver syr
Syr chráni pred tvorbou zubného kazu.  Obsahuje tuk, ktorý sa ako ochranný štít uloží okolo každého zuba. Vidíte, akí múdri sú Francúzi.

Uvidíme kedy sa zmenia tieto pravidlá na iné. Zatiaľ platí zlatá stredná cesta a poznatok, že aj tu sú prvoradé genetické dispozície.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!