lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Šaláty 2

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 3.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Ľadový šalát- je veľmi podobný hlávkovému šalátu, má však menej výraznú chuť, listy sú tmavšie a je príjemne chrumkavý. Je mimoriadne dobrým zdrojom kyseliny listovej.
Čínska kapusta- Má výraznú sladkastú chuť a svetlozelené listy so širokými žilami. Jej listy sú tvrdšie ako šalátové. Nakrájaná na pol centimetra široké pásiky sa môže používať ako rezance do slepačej polievky. Ak chcete mať skutočný pôžitok, dajte do polievky aj cestovinové rezance a strúhaný syr.
Šalát rímsky – má podlhovasté pevné listy s príjemnou chuťou. Je hlavnou prísadou šalátu „cézar“.
Kučeravý hlávkový šalát- má pevnejšie listy a výraznejšiu chuť.
Čakanka, čakanka kučeravá a radicchio – sa vyznačujú výraznou horkou chuťou. Sú výbornou podporou trávenia a obľube sa tešia u ľudí s chorobami žlčníka a tráviaceho systému. Ani Francúzi a Taliani nedajú na nich dopustiť.
Valeriána poľná- má malé zamatové lístky s orechovou príchuťou. Podáva sa samostatne, nanajvýš s červenou repou.
Listový šalát sa dá ešte pripraviť zo špenátu, púpavy, alebo žeruchy, ktorá patrí tiež medzi kapustovité rastliny a vraj aj ona chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Chuťou pripomína reďkovku a dá sa vypestovať aj doma. Stačí ak jej semená nasypete na vlhkú vatu. Potom sa už musíte iba starať o pravidelný prísun vlahy.

Staré francúzske príslovie hovorí, že k príprave dobrého šalátu sú potrební štyria. Skúpy, čo leje ocot, márnotratný, čo leje olej, lakomý, čo ho solí a blázon, čo ho mieša. My pridávame, že ešte aj poriadny, čo ho dobre poumýva. Nie je totiž vôbec príjemné, keď vám po tanieri lezie slimák hľadajúci svoj domček, alebo vám škrípe piesok pod zubami. Tým sme chceli povedať, že šalát treba vždy dobre umyť. Nesmie sa však žmýkať alebo prudko otriasať. Najlepšie je položiť ho na bielu kuchynskú handru a nechať ho odtiecť. Pár kvapiek vody však žiadnemu šalátu ešte neuškodilo. Poďme však k príprave. Ak ste skutoční labužníci nebudete šalát krájať ani miešať nožom a lyžičkou. Na to máte ruky. Je radosť trhať na kúsočky jemné šalátové lístky a myslieť pri tom s láskou na tých , pre ktorých šalát pripravujeme. Ani miska, v ktorej ho pripravujete nemá byť kovová. Ideálna je sklenená, porcelánová a hlinená.

Malý praktický slovník cudzích slov

Vinaigrette alebo dressing znamená nálev alebo zálievku.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!