lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vírusy 2

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 24.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Vírusy na cestách
Nechceme vás strašiť, ale skôr ako sa vyberiete na cesty za exotikou, mali by ste sa oboznámiť s nebezpečenstvom, ktoré na vás číha, alebo sa dať očkovať, aby ste neprehrali v boji s vírusmi.
Vírusy sú drobné častice živej hmoty tvorené dedičnou informáciou v podobe DNA a RNA a bielkovinovým obalom.
Sú infekčné a vyvolávajú celý rad ochorení živočíchov, rastlín, ale aj baktérií. Lieky proti nim zväčša nemáme a výskum pri väčšine z nich je ešte v plienkach.
Všetky svoje tajomstvá nevydala ešte ani Ebola, ktorá je staršia ako Nipah a omnoho vypočítavejšia. Zabije skoro každého, do koho sa pustí. Nemá žiadne typické príznaky a prezradí sa až vtedy, keď prepukne naplno. Po týždni človek čaká už len na milosrdnú smrť. Našťastie pre ľudstvo sa Ebola správa takmer ako kamikadze. Povrchová bielkovina vírusu napodobňuje určitú bielkovinu ľudského tela. V tej chvíli však už imunitný systém človeka vie, že bol napadnutý. Začne si tvoriť protilátky, tie však zabíjajú aj vlastné bielkoviny a ničia celý žilový systém. Nakazený človek potom doslova vykrváca do svojho tela.
Prvá epidémia Eboly zachvátila v roku 1976 Zair. Prepukla pri rieke, po ktorej bola neskôr pomenovaná. Z 318 nakazených 280 zabila. Ešte v tom istom roku ochorelo v Sudáne 284 ľudí, 150 z nich neprežilo. V priebehu ďalších rokov akoby bola trochu vyčerpaná, napadla iba pár desiatok ľudí. Polovica z nich vždy zomrela. Vzchopila sa opäť pred piatimi rokmi, keď zasa v Zaire zabila 255 ľudí. Od tej chvíle stále odpočíva a zbiera sily na svoj ďalší veľký deň. Môžeme len dúfať, že keď príde jej deň D, budú vedci poznať účinný liek.
Odborníci tvrdia, že pri dnešnom prepojení sveta prestáva byť pre akúkoľvek infekciu cestovanie problémom, čo im samozrejme sťažuje situáciu. Napokon aj Ebola má už za sebou jeden úspešný prienik z Afriky. Spolu s nakazenými opicami sa dostala do USA a Talianska.. Našťastie sa vyhla ľuďom. Dokedy?

Hantu prenášajú hlodavce
Virusy Hanta boli pomenované podľa rieky Hantaan v Južnej Kórey. Práve tu sa totiž v roku 1950 objavila vysoká horúčka sprevádzaná krvácaním z telesných otvorov vrátane očného belma. Mnoho ľudí vtedy zomrelo na následky absolútneho vyčerpania alebo zlyhania ľadvín. Vírus sa objavil aj v Európe a zistilo sa, že jeho hlavnými prenášačmi sú hlodavce.

Lassa zabíjala v Nigérii
Vírus Lassa má na svedomí epidémiu, pri ktorej zomrel na následky vysokej horúčky a krvných výronov každý 8. pacient. Zväčša končili v delíriu alebo v kóme.

Rotavírusy žijú s nami odpradávna
Sympaticky vyzerajúce vírusy z obrázku žijú s nami už od pradávna. Vedci to zistili podľa výskytu protilátok u detí. Objavené boli v roku 1973 a ich pôvodcov nepoznáme dodnes. Počet nakazených sa od roku 1975 odhaduje na 450 miliónov. Štyri percentá ochoreniu podľahli.

HIV má mladšiu sestru
V roku 1983 bol objavený prvý agresívnejší typ HIV. Pochádza pravdepodobne od afrických šimpanzov. Prenáša sa pohlavným stykom, krvou a často aj z matky na plod. Niektoré zdroje uvádzajú aj sliny. Napadá bunky starajúce sa o imunitu a bunky nervového systému. Počiatočné príznaky pripomínajú chrípku. Existuje aj menej agresívna podoba nazvaná HIV 2. Spôsobuje miernejšiu formu AIDS a vyskytuje sa hlavne v západnej Afrike. Ako sme povedali, svet cestuje a vírusy s ním.

Ani A ani B
Zo začiatku sa vírus hepatitídy E, ktorý sa vyskytuje hlavne v tropických oblastiach Ázie, Afriky a Južnej Ameriky nazýval hepatitída non A non B. Bol objavený v roku 1988 ako príčina epidémie ochorenia pečene. Hoci doteraz nie je známe odkiaľ sa choroba vzala, vedci zistili, že ju spôsobuje vodou prenosný calcivirus. Ďalšie ochorenie pečene spôsobuje vírus hepatitídy C. Vyskytuje sa po celom svete a prenáša sa krvou a pohlavným stykom. Pacient spozoruje často svoju chorobu až keď je už v chronickom štádiu, ktoré v sebe nesie riziko cirhózy pečene alebo nádorového ochorenia pečene.

Hendra je neznáma.
Hendra vírus sa objavil prvý raz v roku 1994 na predmestí austrálskeho mesta Brisbane. Najskôr zomrelo 20 koní a potom manžel veterinárky, ktorá ich pitvala. V tele týchto a ďalších obetí našli austrálski vedci neznámy vírus, ktorý napáda mozog. Predpokladá sa, že na kone ho preniesli netopiere. Hendra sa veľmi podobá vírusu Nipah, ale je menej účinná. Kým Hendra potrebuje k usmrteniu celý rok, Nipah zabíja za dva týždne.
Ale, aby sme vírusom iba nekrivdili. Kanadskí vedci objavili aj to, že vírus môže byť v budúcnosti hľadaným liekom proti rakovine, ale ten na vás určite nečaká na cestách.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!