lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Jahody

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 31.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Medzi obľúbené plody leta patria jahody, ktoré sú významným zdrojom vitamínu C. Dnes už nie je problém získať jahody aj v zime, a preto vám budú nasledujúce recepty pripomínať v čase Meluzíny horúce letné dni.
Skôr ako ich začnete pripravovať, mali by ste vedieť, že jahody patria medzi bobule a ich konzumácia je nevyhnutná pre náš zdravý imunitný systém.
Obsahom draslíka sa podieľajú na udržiavaní rovnováhy tekutín a minerálnych solí v tele. Tým, že patria medzi významné antioxidanty chránia náš organizmus pred degeneratívnymi chorobami, napríklad rakovinou. Ich nevýhodou je, že obsahujú zlúčeniny podobné aspirínu, ktoré môžu u citlivých ľudí vyvolávať alergické reakcie, prejavujúce sa svrbivou vyrážkou.. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je človek doštípaný od komárov. Ak sa to stane, neexperimentujte v tej istej sezóne s jahodami, len preto, že ste mali v záhrade dobrú úrodu. Pre malé deti môže byť alergická reakcia z jahôd veľmi nebezpečná.
Pri ich konzumácii dbajte aj na to, aby ste ich dostatočne umyli pod tečúcou vodou. Baktérie z pôdy, by vám mohli tiež spôsobiť problémy. Pre ich veľkú krehkosť nie je vhodné jahody transportovať alebo posielať balíkom. Radšej ich zamrazte alebo z nich urobte dobrý jahodový džús, zmiešaný z jednou tretinou jablkovej šťavy. Takáto šťava, ak ju pijete pravidelne, vám pomôže prečistiť organizmus a vyčistí vašu pleť.
Jahody pôsobia antibakteriálne a tonizujú našu pečeň. V ľudovom liečiteľstve sa odporúčajú, vraj kvôli tvaru, aj na posilnenie srdca. Ak budete jesť jahody po potravine bohatej na železo, zlepší sa schopnosť organizmu spracovať toto železo. Túto informáciu by si mali zapamätať najmä chudokrvní a vegetariáni. Konzumácia jahôd sa neodporúča ľuďom s črevnými problémami a pri hnačkových stavoch. Významná pre naše zdravie je aj nerozpustná vláknina a enzýmy, ktoré obsahuje, preto môžeme jahody konzumovať od večera do rána.

4:2:1
Vezmime jahody, mandle a sušené hrozienka v pomere 4:2:1 a zalejme ich troškou medom sladeného mlieka. Výborne chutí zaliate kokosovým mliekom a posypané strúhaným kokosom. Falošné kokosové mlieko získame tak, že uvaríme kokosovú múčku v ,mlieku. Cez noc necháme postáť a ráno pretlačíme cez jemné plátno.


Muchotrávka
Natrime kúsky slnečnicového chleba syrom Gervais /žervé / / alebo iným čerstvým tvarohovým syrom a obložme ho jahodami nakrájanými na plátky.

Karibik
Jahody, mandle, ovsené vločky, bobule bieleho hrozna, zalejeme sladkou smotanou na šľahanie a šťavou z dvoch pomarančov.

Chladivý dych
Zmixujeme balíček mrazených jahôd, jeden a pol banána a šťavu z pomaranča. Ozdobíme piškótami a sladkou smotanou.

Joja
Do misky s bielym jogurtom pridáme jahody, nadrobno posekané orechy obalené v karamele a slnečnicové semienka. Môžu byť aj naklíčené.

Múzejka
Vidličkou pretlačíme jahody, hmotu rozlejeme po tanieri a vložíme do nich biele snehové knedličky, ktoré pripravíme takto. V miske zmiešame 200gramov jemného tvarohu so 100 gramami bieleho smotanového jogurtu, s tromi lyžicami práškového cukru, s vanilkovým cukrom a s citrónovou kôrou. Ak obdivujete chuť kokosu, použite namiesto citrónovej kôry, kokosovú múčku. Pridajte vyšľahané bielka z troch vajec a pevne vyšľahanú šľahačku. Aj tu máte dve možnosti, namiesto bielkov môžete použiť želatínu. Jemne premiešanú zmes, nechajte ležať v chladničke až do podávania. Najmenej však dve hodiny. Ak obed nebudú konzumovať deti, môžete na tanieri preliať knedličky griotkou. V lete môžeme pridať na ozdobu trošku citrónovej zmrzliny.

Pokračovanie nabudúce...


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!