lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tajomstvo dobrého džemu

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 14.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

Chcete aby voňal ako letná záhradka a chutil ako od babičky? Nehľadajte ho v obchode. Skutočne kvalitný džem si zvládnete pripraviť aj sami. Na dlhé hodiny rozvárania ovocia zabudnite.

Príprava domáceho džemu bola v slovenských rodinách vždy veľká udalosť.  Bohatú úrodu ovocia bolo treba nielen obrať či pozbierať ale aj spracovať.  A to čo najrýchlejšie, za čerstva. Časť sa naložila do kompótového nálevu, z iného ovocia vznikla tradičná pálenka. Najvoňavejšia robota však bola, keď sa varil džem. Celá ulica vedela, čím sa u susedov plnia sklenené poháre. Bublalo to a voňalo tak intenzívne, že každý kto mohol si uchmatol za lyžičku tohto instantného leta. Sladkastá jemná chuť, kde-tu kúsok jahôdky, či maliny. Jednoducho la dolce vita.

Príprava začína na trhu

Dnes však už málokto v kotly na záhrade rozvára kilá ovocia. Navyše ani to nie je potrebné. Vrátiť sa spať do detstva a pripomenúť si nezabudnuteľnú atmosféru prvých prázdninových dní, keď sa u starkej varil džem nemusí byť vôbec ťažké. Poctivý a kvalitný si dokáže pripraviť každý v pohodlí svojho domova. Chuť bude neopísateľná a vôňa tiež.  Navyše nepotrebujete ani kvantá cukru a ani ten kotol.  V čom teda tkvie tajomstvo naozaj dobrého džemu? V prvom rade v kvalitnom ovocí a prekvapivo aj v rýchlosti jeho spracovania. Jednotlivé kúsky musia byť dobre vyzreté a mať dostatok slnka. Oplatí sa zájsť na miestny trh a povyberať si plody u tamojších predajcov „trhovníkov“. Nedajte sa zlákať ukážkovými tvarmi ako zo vzorkovníka, dokonalými sýtymi farbami a veľkorysým predajným pultom. Naozaj poctivé domáce ovocie takto nevyzerá. Práve naopak. Kde  tu má aj kaz, možno je i trochu pokrivené a často ho nie je veľa. Len toľko, čo majiteľ stihol skoro ráno naoberať. Jeho kvalitu však prezradí vôňa. Ak prejavíte záujem, často vám dajú i bobuľku - dve ochutnať, pretože vedia, že potom už neodoláte.

 

Tajomstvo prezradené

Keď nákup z trhu prinesiete domov, je dobré ho čím skôr spracovať, nekupujte preto naraz veľa ovocia. Privravte si väčší hrniec, ideálne s dvojitým dnom, želírovací cukor s obsahom prírodných pektínov a sklenené poháre s viečkami. Práve želírovací cukor je vaša tajná zbraň. Na trhu ich môže byť viac, je preto lepšie spoľahnúť sa na kvalitu a siahnuť po overenej značke.  Korunný cukor želírovací 2:1, je neoceniteľným pomocníkom pri domácom džemovaní. Jedná sa o jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou, ktorá je prírodnou konzervačnou látkou. Teda žiadna chémia. Vďaka svojim užitočným vlastnostiam sa tento cukor postará o to, aby bol váš džem dokonalý.

 

1.    Korunný cukor želírovací 2:1 zabezpečí optimálnu rôsolovitosť bez nekonečného rozvárania, pri ktorom sa stratia všetky vitamíny a farba.

2.    Zakonzervuje ovocie bez použitia chémie pri zachovaní vitamínov a prirodzených vlastností

3.    Prisladí džem v ideálnom pomere, tak aby vynikla chuť ovocia

Výsledkom je tak ľahšia ovocná marmeláda plná lahodnej chuti a neodolateľnej vône. Nepredbiehajme však. Ovocie aj poháre si najskôr dôkladne umyjeme, odvážime kilo ovocia, nakrájame, alebo rozmixujeme, premiešame so želírovacím cukrom a šup s tým do hrnca. Privedieme k varu a necháme bublať 3 - 5 minút a hotovo. Teda nie celkom. Ešte horúcu zmes nalejeme do pohárikov, necháme ich chvíľku otočené dolu viečkom a potom ich schováme pod deku. Tam ich necháme pozvoľna vychladnúť.

Celé varenie vrátane umývania, krájania, čarovania nad pariacim hrncom a nalievania hotového džemu do pohárov nezaberia viac ako hodinu. Vážne. Je to tak jednoduché a rýchle, že časom sa každý vypracuje na majstra a bude mať chuť skúšať nové kombinácie a rôzne druhy ovocia.

Prinášame preto niekoľko tipov na  zdravé džemy.

Džem z čerešní

Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Čerešne a džem z nich pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho čerešne obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.

Džem z čiernych ríbezlí

Čierne ríbezle pôsobia močopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je džem z čiernych ríbezlí prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu. Komplex flavonoidov s účinkom na cievy má ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Obsiahnuté pektíny pomáhajú pri boji s rakovinou.

Džem z hrozna

Všetky odrody hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok a riadení srdcového rytmu. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Hroznový džem oceníte najmä na jeseň, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia. Hrozno totiž zmierňuje únavu a depresiu.

Džem z kiwi

Len máloktoré ovocie obsahuje toľko vitamínu C ako kiwi. Obsahom až 1 miligram vitamínu C v 1 grame kiwi pokrýva konzumácia jedného kusu kiwi príjem dennej dávky. Vďaka vitamínu C, aj v kombinácii s horčíkom, podporuje kiwi látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém a zlepšuje videnie. Konzumácia džemu z tohto ovocia prispieva k zdravej funkcii srdca a svalov, k rastu kostí, pomáha pri krvácaní z ďasien, parodontóze. Hlavne v zimných mesiacoch je výbornou prevenciou chrípok, prechladnutí a nádche.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!