lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Midnight Sun – oslava príchodu leta

  Spracoval(a) : Marek Pacúch
Dátum : 4.6.2007
späť
Späť

Poslať
 

Jedným z najväčších sviatkov vo Fínsku je oslava príchodu leta a nezapadajúceho slnka. Tento zvláštny jav – obdobie bielych nocí a nikdy nekončiacich dní – sa nazýva Midnight Sun, „polnočné slnko“. Finlandia Vodka, jedna z popredných fínskych značiek, by rada preniesla oslavy tohto sviatku aj na Slovensko a vyvolala náladu a atmosféru podobnú tej, ktorá v tomto období vládne vo Fínsku. Slováci by sa mali zaujímavým a zábavným spôsobom dozvedieť viac o severských tradíciách, ktoré sú spojené s týmto sviatkom. Na prvý pohľad sa možno zdá, že to nie je možné, pretože nám chýba to najdôležitejšie – nikdy nezapadajúce slnko. Môžeme však popustiť uzdu svojej fantázii, podniknúť spolu s priateľmi výlet do prírody a užiť si najdlhší deň v roku. Počas celého dňa získate množstvo nových zážitkov, dobijete si energiu a s optimizmom privítate leto. Nie je žiaden dôvod nezaradiť tento u nás netradičný sviatok do každoročných osláv. Na jar sa tešíme počas fašiangov, kalendárny začiatok zimy vítame vianočnými darčekmi a tešíme sa z osláv Nového roka a na jeseň sa popri tradičných „dušičkách“ už aj u nás pomaly udomácňuje aj nový sviatok Halloween. Finlandia Vodka teraz pripravila oslavu Midnight Sun, ktorá by mohla nadviazať na naše tradície spojené s letným slnovratom a stať sa sviatkom vítajúcim leto.

Zvláštny význam pri letných oslavách vo Fínsku má oheň. Vďaka nemu sa živé tvory zbavia všetkého nečistého, čo sa v nich nahromadilo počas temného zimného obdobia a súčasne im dodá ochranu pre prichádzajúci čas. Aj ľudia veria v moc tohto prírodného živlu a často ho symbolicky preskakujú. Oheň je aj symbolom osláv Midnight Sun 2007. Veľká oslava Midnight Sun na Slovensku sa uskutoční v piatok 15. júna v reštaurácii UFO v Bratislave. Na celý večer pripravila Finlandia Vodka zaujímavý program s množstvom zábavy, hudby, tanca a malých prekvapení. Ďalšie Midnight Sun párty sa budú konať po celom Slovensku - v Trnave, Trenčíne, Žiline, Zvolene a Michalovciach. Nebudú chýbať ani kokteily z Finlandia Vodky, ktoré k oslavám neodmysliteľne patria. Najznámejším z nich je Caipiroska, ktorá je hlavným drinkom tohtoročnej oslavy Midnight Sun. Zrodenie Caipirosky sa datuje do roku 1992, kedy sa v Laponsku na severe Fínska zišla skupina barmanov, ktorí sa pokúšali namiešať originálny letný drink. A práve tu vznikla Caipiroska. V tom čase ešte nikto nemohol tušiť, že sa tento kokteil pripravovaný z Finlandia Vodky, čerstvých limetiek a hnedého trstinového cukru stane hitom na celom svete. Kombinácia týchto troch prísad vytvorila vyváženú, osviežujúcu a jemnú chuť. Veľa ľudí si Caipirosku obľúbilo aj preto, že ju možno pripraviť prakticky zo všetkých druhov Finlandia Vodky a postup prípravy tohto drinku zvládne aj úplný začiatočník. Najprv roztlačíme limetku s 2 lyžičkami trstinového cukru. Pridáme drvený ľad a prilejeme 4 cl Finlandia Vodky. Na zafarbenie drinku môžeme použiť sirup. Dobre premiešame a na záver dosypeme drveným ľadom.

LETNÝ A ZIMNÝ SLNOVRAT
V okamihu, keď sa Slnko prikloní na svojej dráhe najbližšie k Zemi a dosiahne tak najsevernejší bod svojej dlhej cesty, začína sa u nás astronomické leto. Počas tohto obdobia, ktoré sa označuje ako letný slnovrat, sa nikdy v noci úplne nezotmie. Objavuje sa tzv. astronomický súmrak a ľudia si môžu užívať, aj keď si to možno mnoho z nich neuvedomuje, najdlhší deň v roku. Na severnom polárnom kruhu sa Slnko o polnoci dotkne horizontu bez toho, aby zapadlo. Tento okamih väčšinou pripadá na 21. júna, ale nie je to každý rok rovnaké. Kalendárny rok netrvá presne 365 dní, ale je dlhší, čo spôsobuje tieto rozdiely. Vďaka nim môže byť najdlhším dňom v roku aj predchádzajúci deň, 20. jún. Výkyvy sú ovplyvnené aj zmenami zemskej dráhy.
Slovenské slovo slnovrat vzniklo podľa pohybu vychádzajúceho Slnka nad obzorom počas roka. Potom, čo Slnko dospeje k najsevernejšiemu bodu východov a západov, začne sa presúvať - vracať - po obzore na juh. Najjužnejší bod dosiahne až 21. decembra, kedy nastáva zimný slnovrat.

Oslavy slnovratu v minulosti
Ľudia oddávna uctievajú slnko v deň letného slnovratu, čím mu chcú vyjadriť úctu a radosť z úrody a žatvy. Liečivú silu Slnka, ktorá vrcholila v deň slnovratu, si vážili v minulosti aj Kelti. Táto moc sa spájala s uzdravujúcou silou vody. Oltáre zasvätené Slnku sa preto často nachádzali v blízkosti prameňov a studní. Tieto svätyne boli podľa niektorých archeológov umiestňované do krajiny na základe astronomických poznatkov a boli často súčasťou hradiska. Ak dávate prednosť pokojnejším oslavám, prečo si neuctiť Slnko v deň slnovratu návštevou keltskej osady alebo hradiska. Pokúste sa skoro ráno pozorne pozerať. Nevychádza slnko niekde nad vchodom do obranných valov alebo nad miestom, kde stála pred tisíckami rokov svätyňa?
Podľa keltských tradícií sa v noci v deň letného slnovratu pálili na najvyšších kopcoch posvätné ohne, podobne ako v súčasnosti v noci, kedy sa upaľujú čarodejnice (t.j. 30. apríla). Oslavy sprevádzali tance okolo ohňov, rozhadzovanie uhlíkov po poliach, čo malo zaistiť i dobrú úrodu a žehnanie dobytku zapálenými bylinami. Po príchode kresťanstva sa oslavy slnovratu pokladali za pohanské, a tak boli nahradené sviatkom svätého Jána Krstiteľa (24. júna), ktorý sa rovnako ako slnovrat oslavoval pod šírou oblohou.

Slnovrat ako výnimočná noc
Svätojánska noc, ako sa tento magický čas medzi 21. a 22. júnom nazýva, v sebe podľa tradícií skrýva veľa tajomstiev. Je to údajne čas, ktorý spája milencov, odkrýva poklady, pri ktorom sa rozostupujú skaly a čary začínajú pôsobiť. Traduje sa, že počas tejto noci vám semienko papradia môže privolať lásku a kedy sa vďaka kvetu papradia môžete stať neviditeľným. Kúzlo však vraj pôsobí len v prípade, že ste človek „vyvolený“ a kvet papradia vyžarujúci svetlo nájdete s úderom polnoci, položíte ho na biely šat, do ktorého ho necháte spadnúť. Kvet, ktorý bude nosiť „vyvolený“ na tele, mu zabezpečí neviditeľnosť a schopnosť porozumieť reči zvierat, vtákov a stromov. Podľa povestí sa počas Svätojánskej noci môžu v lesoch, na lúkach a tiež v blízkosti bažín preháňať bludičky a lesné víly. Ak ste človek s dobrým srdcom, bludičky a lesné víly vám neublížia a môžete byť svedkom ich tanca. Ak ste však človek závistlivý a zlý, hrozí vám nejaká nepríjemnosť alebo dokonca smrť. K tejto noci sa vzťahuje rad ďalších povier a je na každom z nás, či im verí.

Oslavy príchodu leta vo svete
Midnight Sun & Fínsko
Jedným z najpopulárnejších sviatkov vo Fínsku je Midnight Sun ohlasujúci príchod niekoľkých vzácnych teplých dní v roku a tiež očarujúcich a nekonečných bielych nocí. Polnočné slnko žiari v niektorých oblastiach Fínska až 73 dní, a to od 17. mája do 28. júla. Fíni sa na tento sviatok tešia dlho vopred a zasväcujú ho zábave a bohatierskemu veseliu. Počas najdlhšieho dňa v roku sa fínske mestá vyľudnia, ich obyvatelia sa vyberú do prírody a spoločne oslavujú príchod polnočného slnka. Aby si mohli všetko poriadne vychutnať, oslavujú počas najbližšieho víkendu k sviatku svätého Jána. Tento rok tak pripadajú oslavy na 23. a 24. júna. Kto môže, ten sa vyberie mimo mesta a s priateľmi popíja, hoduje, spieva a tancuje. Na vyvýšených miestach sa o polnoci zapaľuje obrovská vatra dreva, čo sprevádza hluk, spev a zábava. Je totiž dôležité, aby ostatní vedeli, že aj vy oslavujete, bavíte sa a užívate si. A hlavne, krátke severské leto treba poriadne privítať. Súčasťou tejto každoročnej zábavy je aj pobyt v saune. Hneď ráno sa v saune rozkúri a Fíni v nej čerpajú energiu a teplo, aby studenú letnú noc v zdraví prežili.

Jáni & Lotyšsko
V Lotyšsku vrcholia trojdenné oslavy leta, nazvané Jáni, v noci 23. júna. Svätojánska noc prináša jedny z najbúrlivejších osláv v zemi a nikto nejde spať, aby nezmeškal východ slnka. Oslavy prebiehajú pri obrovskom ohni, dievčatá uvijú venčeky z poľných kvetov a každý chlapec s menom Jánis dostane korunu z dubového lístia. Všetko sprevádza spev piesní, ktoré sa spievajú len v túto noc. Po východe slnka musia všetci muži naskákať do najbližšieho jazera či rieky. Každý si iste dokáže predstaviť aké výdatné je v danej chvíli povzbudzovanie žien. Spoločne potom všetci pozdravia východ slnka a rannou rosou, ktorá má v toto ráno blahodarné účinky, si skropia tvár.

Oslavy slnovratu & Stonehenge
Viac ako päť tisíc rokov starý kamenný chrám Stonehenge v Anglicku láka po celý rok veľa návštevníkov. V deň letného slnovratu mieria k tejto svätyni tisíce ľudí, ktorí tu spoločne vyčkávajú na východ slnka. Ľudia si v dávnych dobách všimli, že slnko v tento deň začína strácať silu, a tak sa mu snažili pomôcť ju udržať napríklad pomocou zapaľovania ohňov, či rôznymi rituálmi. Zaujímavosťou je, že keď oheň vyhasol, skákali do žeravého popola v ohnisku, čo im malo priniesť šťastie a zdravie v nasledujúcom roku. Oslavy boli sprevádzané bubnovaním, zvukmi píšťal, oslavnými ceremoniálmi a všeobecným veselím.

Oslavy slnovratu & Slovensko
Aj na Slovensku prebiehali v deň letného slnovratu oslavy. Práve v tento čas slnko dospeje k vrcholu na svojej púti oblohou. Na počesť prichádzajúceho leta, ktoré umožňuje dozrievanie plodov, sa ľudia schádzali a oslavovali dva živly – oheň a vodu. Konali sa slávnostné obrady, skákalo sa cez oheň a ľudia sa zúčastňovali na nočných kúpeľoch. Tradičným spôsobom sa zapaľovali ohne. Štyri ohne smerovali na svetové stany a jeden hlavný bol uprostred. Oslavy končia tradične až po východe slnka.

BONUSOVÝ TIP – MIDNIGHT SUN KOKTEILY Z FINLANDIA VODKY

Pure Finlandia
Suroviny: 20 ml / 2 cl Finlandia Classic (Lime, Cranberry, Mango)
Postup: Do pohára nalejeme vychladenú Finlandia Classic alebo Finlandia s príchuťou.

Sisu
Suroviny: 50 ml / 5 cl Finlandia Cranberry, 25 ml / 2,5 cl likéru z bazového kvetu, šampanské (na zaliatie) a plátok pomaranča
Postup: Zmiešame Finlandia Cranberry a likér z bazového kvetu. Pridáme kocky ľadu a zalejeme šampanským. Na záver ozdobíme dlhým rezom pomaranča.

Six Row Fizz
Suroviny: 50 ml / 5 cl Finlandia Classic, 25 ml / 2,5 cl likéru z bazového kvetu, 6 lístkov mäty, šampanské (na doliatie), drvený ľad, ostružinový sirup alebo grenadína, vetvička mäty a plátok pomaranča
Postup: Najprv roztlačíme lístky mäty s likérom z bazového kvetu a s Finlandia Classic, pretrepeme a precedíme do pohára. Vzniknutú zmes zalejeme šampanským. Pridáme kvapku ostružinového sirupu alebo grenadíny. Na záver pohár ozdobíme vetvičkou mäty a plátkom pomaranča.

10CC
Suroviny: 50 ml / 5 cl Finlandia Classic, 20 ml / 2 cl čerstvej citrónovej šťavy, 25 ml / 2,5 cl cukrového harmančekového sirupu, drvený ľad, 3 plátky uhorky a sóda (na zaliatie)
Postup: Roztlačíme uhorku s cukrovým harmančekovým sirupom a s citrónovou šťavou. Potom pridáme Finlandia Classic, pretrepeme a precedíme cez drvený ľad. Dolejeme sódou a nakoniec ozdobíme dlhými úzkymi plátkami uhorky.

Midnight Sun
Suroviny: 25 ml / 2,5 cl Finlandia Cranberry, 20 ml / 2 cl jahodového pyré, 25 ml / 2,5 cl čerstvej citrónovej šťavy, 10 ml / 1 cl jahodového sirupu, 10 ml / 1 cl sirupu z čiernych ríbezlí, 10 ml / 1 cl cukrového sirupu, šampanské (na zaliatie), kocky ľadu a plátky jahôd a citrónu
Postup: Všetky ingrediencie vložíme do pohára, pridáme ľad a pretrepeme. Dosypeme ľadom a zalejeme šampanským. Ozdobíme plátkami jahôd a citrónu.

Pure Celebration
Suroviny: 35 ml / 3,5 cl Finlandia Classic, 20 ml / 2 cl broskyňového pyré, 25 ml / 2,5 cl cukrového sirupu, 3 kúsky citrónu a 6 lístkov mäty, 35 ml / 3,5 cl vína Pino Grigio (na zaliatie), drvený ľad, kúsky broskyne a vetvička mäty na ozdobu
Postup: Roztlačíme kúsky citrónu, lístky mäty s čerstvo vytlačeným citrónom a cukrovým sirupom. Pridáme ostatné ingrediencie. Pretrepeme a precedíme cez drvený ľad. Potom zalejeme vínom Pino Grigio. Na záver ozdobíme kúskom broskyne a vetvičkou mäty.

Zachovajte si čistú myseľ. Pite s rozvahou.

 


Diskusia k článku:

Midnight sun je obdobie, kedy nezapada slnko, ale sviatok sa vola Juhannus alebo Midsummer nie midnight sun...
Neregistrovaný - witch, 4.6.2007 01:10
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!