lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cestujú vaše zuby s vami zdravo?

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 25.6.2004
späť
Späť

Poslať
 

Na cestách v období letných dovoleniek nám hrozia rôzne nástrahy v podobe príjemných aj nepríjemných zážitkov, nových poznaní a v niektorých prípadoch aj rizikových ochorení. Určite si nikto z nás nezabudne so sebou pribaliť taštičku s hygienickými potrebami, medzi ktoré patrí zubná pasta a kefka ako základ hygieny ústnej dutiny.

Najväčší podiel na zdraví našich zubov má správna výživa. Často sme na cestách obmedzovaní momentálnou ponukou stravy a vo veľkej miere nemáme možnosť jej výber stopercentne ovplyvniť. Cieleným výberom vhodných potravín môžeme kontrolovať prísun cukru, cukrom sladených potravín,  nápojov a škrobov nachádzajúcich sa napríklad v chlebe, zemiakoch, ryži, cestovinách aj múke. Medzi potraviny, ktorým by ste sa mali kvôli vašim zubom čo najviac vyhýbať, patria najmä sladené limonády alebo džúsy, hranolky a zemiakové lupienky, hamburgery, párky v rohlíku, ale aj napríklad med a niektoré druhy ovocia.

Z hľadiska zdravia vašich zubov patrí medzi „najnebezpečnejšie“ ovocie napríklad banán, ktorý vytvorí na zuboch lepivú sladkú hmotu. „Cukor i škrob je v ústach konzumovaný baktériami, ktoré sa rýchlejšie a jednoduchšie množia. Vzniká tak kyslé  prostredie s pH nižším ako 5,5, v ktorom zo zubnej skloviny rýchlejšie odchádzajú dôležité minerály ako je vápnik, fosfor alebo fluoridy a zubná sklovina je oslabená. Zuby sa tým stávajú náchylnejšie k zubným kazom,“ vysvetľuje Lucie Volšíková, dentálna hygienička. Pomôcť môže napríklad špeciálna dentálna žuvačka. Prospieva zubom a pomôže uspokojiť chuť na niečo dobré. Je to malý pomocník, ktorý nám vo chvíli, kedy si nemôžeme vyčistiť zuby, pretože sme práve v kancelárii či na cestách, pomôže zabrániť kyslému pH v ústach a jeho vplyvu na zdravie zubov.

Použiť špeciálnu žuvačku je vhodné i vo chvíľach bezprostredne po konzumácii jedla, kedy má mnoho ľudí pocit, že by si mali zuby okamžite vyčistiť. „Mýtus, na ktorý veľmi často v ambulanciách narážame, je čistenie zubov bezprostredne po jedle. Tým svojim zubom viac uškodíme, než pomôžeme. Zubná sklovina je dôsledkom demineralizácie práve počas tejto doby náchylnejšia k mechanickému poškodeniu. S čistením zubov po jedle je dôležité počkať najmenej 20 minút. V medziobdobí môžete kyslé prostredie v ústach neutralizovať konzumáciou mlieka, syrov alebo orechov. Menej kalorickou alternatívou je potom tiež špeciálna žuvačka,“ hovorí Volšíková.


Rady na cesty pre zdravie vašich zubov:
· Pred dovolenkou navštívte svojho zubára, ktorý odhalí možné riziko pre vaše zuby a ušetrí vám množstvo nepríjemností na cestách v cudzine či doma.
· Pravidelne si dvakrát denne čistite zuby zubnou kefkou a pastou s obsahom fluoridov.
· Medzi obedom a večerou sa snažte nekonzumovať sladkosti a iné maškrty. Sladké potraviny či nápoje konzumujte ako súčasť hlavného jedla.
· Popíjanie džúsu alebo sladených nápojov nahraďte minerálnou vodou alebo nesladeným čajom.
· Po večernom čistení zubov už nekonzumujte sladkosti a sladené nápoje, dokonca ani jablko.
· Po každom jedle žujte špeciálne žuvačky (napr. Orbit), ktoré nielen mechanicky odstraňujú zvyšky potravy z úst, ale tiež neutralizujú kyslé prostredie a pomáhajú udržať v ústach správnu hladinu pH.

Žuvačka v žiadnom prípade nenahrádza zubnú kefku a pastu, ale je vhodným doplnkom ústnej hygieny v prípade, že si nemôžete vyčistiť zuby.

 


Diskusia k článku:

Môžem používať prípravky (konkrétne Bieliaci gél Aquafresh Pure White)na bielenie zubov? Nepoškodí mi to zubnú sklovinu? Ďakujem
Neregistrovaný - Soňa Kopálová, 14.11.2004 18:54, keyboards(`na`)pobox.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!