lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná lekáreň

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 18.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Ani v lete sa človek nevyhne rôznym nepríjemnostiam a problémom so zdravím. Ak sú vážne, na ich riešenie je tu naše krachujúce  zdravotníctvo,  ale na „ ľahšie prípady“ a na  prevenciu sme tu my a naša úcta k vlastnému zdraviu. Významným a veľmi príjemným zdrojom vitamínov a ďalších pre zdravie dôležitých prvkov sú ovocné a zeleninové šťavy.


Najlepšie je začať aj ukončiť deň šťavou. Príjemne nás naštartuje, postará sa o peristaltiku čriev, dodá sviežosť našej pleti. Hoci niektoré knižné zdroje uvádzajú, že by sa nemali miešať rôzne druhy ovocia a zeleniny, liečitelia, naopak tvrdia, že treba dodať telu, čo mu chýba a preto je mix z rôznych druhov najzdravší. Ak máte chuť posilniť imunitný systém, spoľahnite sa na citrusy, lenže sezóna je za nami a ich vzhľad je nevábny, preto si doprajte maliny, čučoriedky, egreše, višne- táto multivitamínová bomba je zárukou, že vás nenapadne bacil chrípky. Druhým posilňovačom imunitného systému je cvikla, mrkva, kapusta. Najnezvyčajnejším sú jablká a cesnak plus lyžička medu.
Studená čierna káva s citrónom a lyžičkou brusnicového sirupu vás okamžite vzpruží. Podobný účinok má aj kofola zmiešaná s ríbezľovou  šťavou, citrónom a ľadom.
So zápchou si poradia slivky, figy, ananás. Všetky v jednom pohári, ale aj ako samostatné šťavy. Ako samostatná šťava s tým istým účinkom sa podáva špenátová šťava. Treba ju trocha osoliť a okoreniť červeným korením.
Osolená paradajková šťava je súčasne liekom aj letnou lahôdkou, dobre chladená sa dá popíjať celý deň. Obsahuje vitamíny A,C, draslík, sodík, vápnik. Kombinácia grepu, zeleru a cibule lieči choré hrdlo. Kapusta, grep a ananás pomáhajú pri chudnutí. Melón, čučoriedky, jablko a hruška pomáhajú zvládať stres. Vodový melón prečisťuje ľadviny, posilňuje srdce a pomáha pri riešení nadváhy. Samozrejme nie vtedy, ak melónovou šťavou zapíjate pečenú hus s lokšami. Pri nedostatku železa a počas menštruácie pomáha šťava z uhoriek, mrkvy, sliviek a malín. Rovnako dobrá je kombinácie cvikle, listového šalátu a špenátu.
Mrkva, zeler, citrón a špenát pôsobia ako prevencia proti rakovine.  Mrkva navyše udrží peknú farbu vašej pleti, aby susedia aj po mesiaci vedeli, že ste „bronz chytali“ pri mori. Okrem toho obsahuje vitamíny A,B,C,D a E niacín a draslík. Aby ste mali úžitok z vitamínu A, ktorý obsahuje, pridajte do nej pár kvapiek olivového oleja, alebo zapíjajte mrkvovou šťavou maslový chlebík, ozdobený strúhanou mrkvou. Petržlen je zárukou dobrej funkcie vašich ľadvín a pekného vzhľadu pleti. Najmä, ak máte akné natierajte sa celé leto petržlenovou šťavou. Nevýhodou je, že petržlen má bieliace účinky. Nič to, opäť sú v móde bledé krásky. Aspoň podľa časopisov. Na uliciach všetci volia hnedú.
Počúvaj inštinkty !
Pri príprave štiav v podstate platí, že treba zájsť na trh, NIE DO SUPRMARKETU, položiť si v duchu otázku, čo potrebujem na posilnenie zdravia  a inštinktívne si vybrať  ovocie aj zeleninu. Pri ich mixovaní sa riaďte tiež vaším vnútrom. 


Diskusia k článku:

Z toho by sme sa mohli zblázniť. Veď tieto kombinácie v iných literatúrach sa úplne vylúčujú. A miešať ovocie so zeleninou sa vraj nesmie. Nuž komu máme veriť? Čo sa týka nákupu zeleniny na trhu je presne taká, keď nie viac postrekovaná ako v supermarketoch.
Neregistrovaný - Dagmar, 18.6.2002 09:25
Dagmar, asi nejde o postrek. Kódovacím strojom pri pokladni sa ničí všetko živé v nákupe.A kombinácií sa neboj, aj tak sa všetko stretne v žalúdku. Ja verím v pestrosť, taký je aj život. Mne to dáva logiku.
Neregistrovaný - Eva, 19.6.2002 09:02
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!