lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dovolenka

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 1.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

Dôležité je len to, aby ste si ešte pred plánovaním dovolenky odpovedali na tri otázky:
Čo potrebujem?
Čo sa ku mne hodí?
Čo si želám?

Cesta k oddychu je v skutočnosti celkom jednoduchá, ak viete, že oddych slúži na obnovenie spotrebovanej energie. V živote každého človeka jestvuje záťaž, ale aj uspokojenie. Náš život tvoria štyri oblasti a pokiaľ sú rozdelené aspoň približne rovnako, žijeme v harmónii a neškodíme si.
1. Telesná existencia, ktorá je závislá od jedla, pitia, spánku a pohybu.
2. Pocit spokojnosti a bezpečia, prameniaci z partnerstva a rodiny.
3. Oblasť práce, zamestnania a vzdelania.
4. Osobná sieť tvorená priateľmi, aktivitami vo voľnom čase a sociálnymi kontaktmi, spolunažívanie s okolím.
Z každej zo spomenutých oblastí čerpáme silu, ale do každej musíme zároveň silu investovať. Akonáhle začne chýbať rovnováha, naša spokojnosť so životom sa vychýli.. A to nás môže stáť zdravie.

Plánovanie dovolenky
Preto je veľmi dôležité (a nielen pred dovolenkou) načúvať vnútornému hlasu, pretože spokojnosť s dovolenkou závisí s našou osobnosťou. Ak sa zamyslíme nad svojimi dovolenkovými túžbami, môže sa stať, že prídeme na to, že naše vlastné predstavy smerujú celkom inde, ako túžby nášho partnera. Stáva sa to najmä v prípade, že partneri vykonávajú veľmi rozdielne povolania, alebo ich náplne dňa tvoria veľmi rozdielne činnosti.
Jednoducho, každý potrebuje na vyrovnanie životnej rovnováhy čosi iné. Oddelené dovolenkové dni (nie iba, ale aj!) môžu byť pre partnerstvo omnoho prospešnejšie, ako bezpodmienečná dovolenka vo dvojici.
Nech je akokoľvek, oddýchnuť si môžeme len vtedy, ak dovolenková realita splní naše dovolenkové predstavy a ak sa aspoň na určitý čas dostanú k slovu aj inak zanedbávané oblasti našej osobnosti: kreativita, túžba po dobrodružstvách, vzdelaní, sexuálny apetít – alebo hoci aj túžba cítiť sa opäť zdravšie a vitálnejšie a možno len prozaická túžba konečne sa dobre vyspať, či ujsť od tvárí, ktoré už nechceme vidieť.

Cestovanie mení človeka
Je veľmi dôležité, aby sme svoju ,,dovolenkovú osobnosť“ nechápali iba ako časovo ohraničenú hru, ale ako príležitosť na trvalý rozvoj a rast. Cesty môžu stimulovať náš intelekt, môžu byť pre nás terapiou, objavením zmyslu, odhalením seba samej a rozšírením obzoru. Vedome naplánovaná dovolenka ,,ušitá“ na vlastné potreby, môže znamenať skúsenosť, ktorá zmení celú našu osobnosť. Ak sa chystáte do cudziny, je dobré už doma si naštudovať miesta, kam chcete ísť. Potom si ich môžete vychutnať. Inak vám v časovom strese unikne veľa podstatného.

Dovolenka s účinkom
Pomyslite si napríklad na diétu a na to, aké je ťažké dodržiavať ju, ako sa trápite a po každom jedle trestáte výčitkami svedomia. Úspešné schudnutie si vyžaduje program, pri ktorom zmeníme svoje návyky, nuž a to je najjednoduchšie, ak sme ďaleko od každodenného života. Z takejto dovolenky sa vrátite ako nový človek. Rovnaký účinok bude mať letný jazykový kurz, účasť na meditačných či iných ezoterických prázdninách, leto s koňmi, či kurz starostlivosti o pleť.

Plánovanie áno, precíznosť – nie
Pri všetkom nevyhnutnom plánovaní dovolenky by sme sa mali vyhnúť jednej chybe: ak si všetko naplánujeme na minútu a nenecháme nič na náhodu alebo na spontánne rozhodnutie, môžeme rovno ostať doma a pozerať video, pretože si opäť privodíme stres. Dovolenka znamená aj slobodu. Preto by sme ju nemali, rovnako ako náš každodenný život, rozplánovať do detailov. Už len samotná zmena prostredia aktivizuje mozog a nervový systém a správne cestovanie nám vyostrí všetky zmysly.
Na cestách sa mení aj náš zmysel pre čas. Chaos a zhon veľkomesta akým je napríklad New York, nás môže očariť rovnako, ako malátna siesta v krajinách juhu, alebo nezabudnuteľná vôňa arabského sveta. Cesta sa nekončí návratom domov – rovnako dôležité je, preniesť niečo z nej do ďalšieho života. Možno iba v pamäti zachytenú krásu, ktorú si dokážeme doma vizualizovať a tým sa dostať do pohody aj uprostred stresu, zimy a problémov. Možno pár nových receptov, ktoré budú navždy pripomínať vašej rodine toto leto. Možno závan zakázanej lásky, neodhalenej nevery, dobrodružstva s neistým koncom, radosti z bytia. Kamienok, mušľu, slnko v dlani a vánok vo vlasoch.
O ceste treba občas rozprávať, pripomínať si ju a tým ju znova prežívať a to aj vtedy, keď nie ste vlastníkmi kamery a fotoaparát ste si zabudli doma. Čím skôr začnete spracovávať dovolenku vo svojom vnútri, čím viac sa budete o nej rozprávať a chystať sa na ňu o to dlhšie ju budete prežívať.
Ak nemáte priateľov, alebo rodinu, ktorí by sa chceli podeliť s vami o dojmy, spoľahnite sa na priateľov z Lady. Ja osobne sa už teraz teším na vaše postrehy.

Šťastnú cestu, priatelia.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!