lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Desať prikázaní

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 28.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

Darmo, časy sa menia a s nimi sa mení aj pohľad na výchovu a na to, aké nároky by mal spĺňať moderný mladý človek. Tomu všetkému sa potom musí prispôsobiť spoločnosť a najmä tí, ktorí sú za svoje deti zodpovední. Rodičia a škola. Inak nebude spoločnosť napredovať, deti budú nešťastné a rodičia sklamaní. Aby ste sa tomu vyhli, prečítajte si desať nových prikázaní výchovy, ktoré pochádzajú z dielne medzinárodného spoločenstva pedagógov a psychológov a veľmi ma zaujali.

1. Tak, ako sa každý človek naučí čítať a písať, musí každý dostať aj základy technického vzdelania. Iba tak dokáže človek v budúcnosti žiť bez frustrácií a poradiť si v každodennom živote s vedou a technikou.

2. Oblasti vedy a techniky už nie sú oddelené. Rovnako ale nesmú byť oddeľované od sociálneho života, snažte sa tento princíp preniesť aj na pôdu rodiny a školy.

3. Čím rýchlejšie sa vyvíja veda a technika, tým dôležitejšie sú základné vedomosti. Napríklad počítač je zastaraný už vo chvíli, keď si ho kúpime a doma ho zapneme. Čím väčšiu istotu máme v základoch, tým ľahšie sa vieme orientovať v novom vývoji. Doprajte svojmu dieťaťu, čo najskôr, získanie základov práce s počítačom. Nech ich môže realizovať aj v praxi. Ak nemáte doma počítač, berte ho občas do práce, do internetovej kaviarne, na návštevu tam, kde sa môže s počítačom zoznámiť. Ak ste bohatí, staňte sa sponzorom vašej základnej školy a zakúpte pre ňu pár počítačov.

4. Ešte pred desiatimi rokmi bolo možné od učiteľa očakávať, že bude vedieť odpovedať na všetky položené otázky. Dnes to už neplatí. Učiteľ bude v budúcnosti akýmsi prostredníkom medzi svetom a deťmi, ktoré doň vstupujú. Nenechajte suplovať učiteľa za vás. Vedomosti musia získavať deti jednak doma a jednak od odborníkov. Zapíšte ich do rôznych krúžkov, kurzov a iných vzdelávacích inštitúcií, aj keď do toho budete musieť niečo investovať.

5. Veda a technika sa nesmú ani v budúcnosti vyvíjať na úkor umenia, kultúry a ľudských hodnôt, preto im doprajte knihy, divadlo, hudbu, cestovanie a veľa rozhovorov.

6. Každý nech hovorí čo chce, ale fakt je taký, že angličtina sa stala svetovým jazykom, preto je nevyhnutné, aby sa ju naučil každý. Aj ten, kto nemá rád Ameriku a angličtinu. K nej si môže potom pridať každý ešte ten jazyk, ktorý má rád.

7. Ani v globalizovanom svete nesmú byť zanedbávané náboženské a národné odlišnosti. Nedajte sa ničím odradiť od dodržiavania rodinných tradícií.

8. Vo svete novodobých médií funguje všetko veľmi rýchlo. Novú generáciu však treba naučiť, že niektoré otázky vyžadujú dlhší čas na premýšľanie. Nepodporujte médiami proklamovanú povrchnosť. Pri výchove dbajte viac na hĺbku myslenia a na schopnosť analyzácie problémov. Čas, ktorý investujete do svojho dieťaťa, nie je stratený.

9. Čím menej sú ľudia schopní prispôsobiť sa technickému pokroku, tým viac budú unikať do oblastí ako ezoterika, mágia, náboženstvo, astrológia. Nepodceňujte vplyv týchto vecí na svoje dieťa . Zákazmi nič nedokážete, lepšie je začať prenikať do hlbín týchto javov spolu s nimi a pomáhať im svojimi skúsenosťami objasňovať veci.

10. Novým technológiám sa nesmie brániť ani škola. Od zavedenia povinnej školskej dochádzky sa škola v princípe nezmenila. To viedlo k tomu, že niektoré školy zaostávajú oproti domovom školákov aj dvadsať rokov. Ak sa to rýchlo nezmení stane sa to, že deti budú chápať školu ako niečo staromódne a nie ako miesto, ktoré ich má pripraviť na život v budúcnosti. Vyberte svojmu dieťaťu dobrú školu. Nech nie je vaším jediným motívom, že táto je blízko.

Najväčším darom, ktorý dáte svojmu dieťaťu v novom tisícročí nebude majetok, ktorý mu zanecháte, ale čas, ktorý mu venujete. Radšej si preto dobre rozmyslite, či ste zrelé pre materstvo. To znamená, pre nezištné prinášanie obetí. Ak áno, zbierajte a zapisujte perly, ktoré vás na ceste výchovy čakajú. Aspoň sa raz, keď vám bude smutno, lebo deti zasa nebudú doma, sa dobre pobavíte.

Diskusia k článku:

ahoj
Neregistrovaný - matka, 27.9.2005 11:25,
ahoj, ako sa máš?
Neregistrovaný - julie, 5.12.2005 17:15
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!