lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slávne ženy: Shirley Templeová

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 26.6.2000
späť
Späť

Poslať
 

Manželstvo Gertrudy a Georga Francisca Templeovcov bolo pokojné. Manželia vychovávali dvoch synov. Gertruda sa o nich starala na plný úväzok a George pracoval v banke, vďaka čomu rodina nemala väčšie finančné problémy. Všade okolo nich vládol pokoj. Zdalo sa, že život im už neprinesie žiadne nečakané prekvapenia.
Všetko sa ale zmenilo, keď sa Templeovcom 23.apríla 1928 narodil anjelsky diablik- dcérka. Shirley. Čoskoro sa ukázalo, že ani starší bratia sa malej sestričke nevyrovnajú pohyblivosťou. Preto ju rodičia už ako dvojročnú zapísali na hodiny tanca – s nádejou, že táto činnosť trocha zmierni jej nespútaný temperament.

Shirley navštevovala tanečnú školu, do ktorej často chodievali lovci talentov z Hollywoodu. Je síce pravda, že počas ich návštev sa malé dievčatko schovávalo pod klavír, ale aj napriek tomu neostala nepovšimnutá. Producenti ju najprv angažovali do kratučkých filmov, v ktorých deti hrali úlohy dospelých hercov. Shirley už ako trojročná napodobňovala Marléne Dietrichovú alebo Mae Westovú. Veľmi sa jej to páčilo a pred kamerou sa pohybovala bez najmenšej trémy.
Onedlho dostala úlohu v prvom dlhometrážnom filme. Pre Shirley sa začali šťastné roky.
Dievčatko ledva skončilo jeden film a ž nasledovalo nakrúcanie ďalšieho. V tomto období bola často pozývaná do Bieleho domu na recepcie vtedajšieho prezidenta Franklina D.Rossevelta a jeho manželky Eleanor.

Ako dieťa zarábala milióny dolárov

Jedného dňa sa mala Shirley pred kamerou rozplakať – lenže za nič na svete zo seba nevedela vytlačiť ani jedinú slzičku. Preto k nej podišiel asistent režiséra a pošepkal jej: ,,Tvoju mamu uniesla príšera so zelenou tvárou a červenými očami!“ Shirley začala zúfalo plakať a keď sa o tom dozvedela Gertruda Templeová, od zlosti sa nezmohla ani na slovo a rozhodla sa, že už nikdy viac nenechá dcérku v štúdiu samu. Odvtedy ju neopúšťala ani na krok.
Keď Shirley dovŕšila päť rokov, bola už skutočnou hviezdou, s ktorou sa mohla porovnávať len máloktorá dospelá herečka. Mesačne dostávala až šestnásťtisíc listov a v deň piatych narodenín dostala 167-tisíc darčekov, ktoré postupne odovzdala chudobným rodinám. Iba ona sama si neuvedomovala rozsah svojej slávy. ,,Mama, prečo ľudia zakaždým, keď ma uvidia, vykrikujú moje meno?“, pýtala sa mamy. ,,Pretože im dávaš veľa šťastia“, odpovedala jej Gertruda Templeová.
V roku 1935, keď mala sedem rokov , Shirley dostala Oscara za mimoriadne filmové zásluhy. Túto skutočnosť komentovala stručne. ,,Teším sa z ceny, ale oslava bola veľmi nudná.“
Odvtedy bola jednou z najlepšie zarábajúcich hviezd Hollywoodu. Po niekoľkých rokoch kariéry mala na konte viac ako dva milióny dolárov a pri jej ukončení – presne 3 207 666 dolárov. Pri toľkom množstve peňazí už bol potrebný niekto, kto by ich šikovne investoval. Preto otec George opustil miesto v banke a stal sa účtovníkom svojej geniálnej dcérky.

Svadobné šaty jej roztrhali na franforce
Lenže Shirley, na veľkú nespokojnosť producentov, postupne dorastala a už nepripomínala sladkého anjelika. Jej filmy prinášali čoraz menšie zisky a napokon s ňou spoločnosť rozviazala zmluvu. Shirley nastúpila do exkluzívnej dievčenskej školy, kde sa zabávala rovnako dobre, ako pri filmovaní. Nakrúcanie filmov, ktorému sa ešte z času na čas venovala, ju načisto prestalo zaujímať. Hoci bolo pre ňu osudovým. Pri jednom nakrúcaní sa totiž zoznámila s nádejným budúcim hercom, starším o päť rokov od nej. Volal sa John Agar...

Pokračovanie v stredu …

Diskusia k článku:

pica jebnuta
Neregistrovaný - , 30.5.2007 15:58
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!