lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Naučte dcéru chrániť sa

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 31.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Pre niektoré matky je extrémne ťažké vyrovnať sa s faktom, že jedného dňa ich dcérenka začne pohlavne žiť. Či už sa vám to páči alebo nie, dcéra na vaše povolenie rozhodne čakať nebude. Ak sa nechcete stať babičkami predčasne, neostáva vám nič iné, ako byť ich sprievodkyňou či radkyňou aj v oblasti chránenia sa pred pohlavnými chorobami a nechceným tehotenstvom.

Dospievajúca dcéra, ktorá začína s pohlavným životom by mala mať zaistenú spoľahlivú antikoncepciu.  Ak ju máte rady, nebudete pred ňou tieto „novodobé“ možnosti zatajovať, práve naopak zabezpečíte jej to najlepšie pre jej zdravie a budúcnosť. Dobrým hygienickým opatrením je kondóm, tiež chráni pred pohlavne prenosnými chorobami, ale ako antikoncepcia je však metódou málo spoľahlivou. Udáva sa, že pri používaní kondómu ako jedinej antikoncepčnej metódy dochádza k otehotneniu v priebehu roka u 5 až 15% žien, pričom toto číslo veľmi závisí od skúseností dvojice.

Hormonálna antikoncepcia

Väčšine mladých dievčat vyhovuje kombinovaná hormonálna antikoncepcia (tabletka). Je až 100 x spoľahlivejšia ako kondóm a má aj iné účinky, ktoré vaša dcéra určite ocení. Hormonálna antikoncepcia má účinnosť 99,7%. Bráni otehotneniu tým, že blokuje ovuláciu – čiže nedochádza k uvoľneniu vajíčka. Poznáme kombinovanú estrogén-gestagénovú alebo čisto gestagénovú hormonálnu antikoncepciu.  Hormonálna antikoncepcia je vhodná pre všetky zdravé ženy vo fertilnom veku, ktoré si chcú naplánovať svoju tehotnosť. Jej užívanie nie je vhodné u žien, u ktorých riziká prevažujú benefity, to znamená ženy s venóznym tromboembolizmom v rodinnej anamnéze, fajčiarky, obézne ženy, ženy s ochoreniami pečene, s onkologickým ochorením a podobne. Hormonálnu antikoncepciu môžu užívať dievčatá, ktoré majú pravidelnú menštruáciu aspoň 2 roky a v prípade nepravidelnej menštruácie po dodiagnostikovaní príčiny nepravidelnosti a vylúčení iných príčin (napr. ochorenia štítnej žľazy), ktoré by sme nasadením hormonálnej antikoncepcie mohli „zamaskovať“ a tým oddialiť ich odhalenie a kauzálnu liečbu. Kombinovaná hormonálna antikoncepcia sa u žien s nepravidelným cyklom používa práve kvôli tomu, aby mali pravidelný cyklus.

Medzi základné výhody užívania antikoncepcie patrí samozrejme fakt, že umožňuje ženám plánovať tehotnosť. Prináša však aj iné vedľajšie benefity. Je vhodná v prevencii  cýst na vaječníkoch, rakovine vaječníkov a maternice a potláča prejavy z nadbytku androgénov – mužských pohlavných hormónov,  akými sú napríklad akné, mastná pleť a hirzutizmus, t.j. nadmerné ochlpenie u žien. Zmierňuje tiež nepríjemné príznaky menštruácie. Viac na www.milujemeaplanujeme.sk.

Hormonálna antikoncepcia neovplyvňuje plodnosť

Mnoho žien sa obáva, že v dospelosti by predchádzajúce užívanie hormonálnej antikoncepcie mohlo spôsobiť neplodnosť. Problémy s otehotnením má približne 20% dvojíc a s predchádzajúcim užívaním hormonálnej antikoncepcie nijako nesúvisia. Spojitosť medzi neplodnosťou a užívaním hormonálnej antikoncepcie teda nebola preukázaná. Práve naopak, hormóny chránia pred nepriechodnosťou vajcovodov (znižujú výskyt zápalov vajcovodov, mimomaternicového tehotenstva, endometriózy, operácií vaječníkov) a tak chránia aj ďalšiu plodnosť mladej ženy. Existujú aj dlhodobé antikoncepčné metódy, pri ktorých nie je nutné každodenné užívanie antikoncepčných tabletiek. Sú vhodné najmä pre dievčatá či ženy, ktoré zvyknú zabúdať alebo majú priveľa iných povinností. Sú to metódy veľmi spoľahlivé a úplne nezávislé od subjektívnej chyby ženy.

Keďže dospievanie nie je len o fyzických zmenách, nezabúdajte sa so svojou dcérou rozprávať a dať jej pocit, že sa vám môže zveriť takmer s hocičím a že u vás vždy nájde útočisko. Je dôležité, aby vedela, že doma nenájde len karhanie, nepochopenie či stres. Kamarátsky vzťah matky a dcéry nebude nikdy tak úplne kamarátsky, ale v rámci možností prináša vždy najviac ovocia.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!