lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
CESTA OKOLO SVETA CUKROVINIEK

  Spracoval(a) : Petra
Dátum : 13.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Scestovaná umelecká cukrárka Petra Zváčová, ktorá načerpala sladké inšpirácie v desiatkach krajín po celom svete, prezradila viac o tradičných dezertoch a ingredienciách blízkych i ďalekých krajov

 

Ak chcete začať niečím dobrým, začnite s niečím sladkým. Tak znie staré príslovie, ktoré platí snáď v každej krajine sveta. Každá národnosť má svoje obľúbené tradičné cukrovinky, ktoré niekoľko rokov spoznávala slovenská diplomovaná cukrárka Petra Zváčová. Svoj sen stať sa cukrárkou brala veľmi vážne, a aj preto sa rozhodla precestovať celý svet. Inšpirovaná množstvom sladkých chutí a zásobovaná vedomosťami z kurzov v Londýne či Peru ponúka svojim zákazníkom „svetové“ torty a dezerty pod značkou Art Cakes.

 

Pripútajte sa, štartuje cesta okolo sveta cukroviniek

 

Cesta za spoznávaním sladkého štartuje v krajine vychádzajúceho Slnka – Japonsku. „V sladkostiach a dezertoch Japonci uprednostňujú svoju kultúrnu tradíciu. Táto ostrovná krajina sa v minulosti spoliehala na svoje vlastné zdroje. Často používajú zelený čaj, čerešňové kvety a, samozrejme, veľa ryže,“  prezrádza Petra Zváčová, ktorá bola v Japonsku niekoľkokrát a uchvátil ju hlavne perfekcionizmus miestnych obyvateľov, a to vo všetkom – od dokonalo čistých ulíc až po cukrovinky. Jednou z typických ingrediencií Japoncov je zelený čaj. „Do dezertov sa pridáva takzvaná matcha, čo sú lístky zeleného čaju zomleté na jemný prášok. Ten sa roztopí vo vode a tento koncentrát sa ďalej používa do pečenia. Tinktúra zo zeleného čaju sa dá použiť vo všetkých prípadoch, kedy by ste u nás použili napríklad kakao,“ vysvetľuje Petra, ktorá už aj pre slovenských zákazníkov piekla tortu s touto pre nás stále exotickou prísadou. Ako ďalej dodáva, ďalším typickým dezertom pre Japoncov sú Dorayaki, ktoré sú veľmi podobné americkým palacinkám. „Ďalšou tradičnou sladkosťou sú mochi. Je to guľôčka z ryžovej múky plnená pastou z tmavej fazule. Japonci tiež majú veľmi radi zmrzlinu, typická je, samozrejme, zmrzlina zo zeleného čaju, ale jedla som napríklad aj zmrzlinu z čierneho sezamu, ktorá je krásne čierna.“

 

Pristávame v Dubaji

 

Pre Dubaj sú zo sladkého najtypickejšie ďatle či ružová voda. „Tieto ingrediencie sú tradičné pre celý Blízky Východ. Prvé jedlo, ktoré po celodennom pôste počas ramadánu vložia do úst, sú práve ďatle,“ hovorí Petra, ktorá ďalej vysvetľuje, že Arabi ružovú vodu pridávajú do svojich cukroviniek aj preto, že na rozdiel od našich pomerov obľubujú veľmi sladké jedlá. „Typické je pre nich aj cesto filo, čo je vlastne variácia nášho lístkového cesta. Používajú ho napríklad na dezert baklava, ktorý je prekladaný orieškami, napríklad pistáciami a celé to zalievajú cukrovou vodou, aby to bolo ešte sladšie,“ zdôrazňuje Petra, ktorá lesk a bohatstvo Dubaja videla predovšetkým na hotelových dezertoch. Pôvodné tradície z Dubaja však nezmizli.   

 

Ďalšou zastávkou je Londýn

 

Veľká Británia je krajinou zakladajúcou si na kultivovaných tradíciách, ktoré sa zachovali od čias najslávnejších kráľov a kráľovien. „Mnoho receptov sa odvíja od tortového cesta zvaného Victoria Sponge. Je to vlastne vanilková piškóta s malinovým alebo jahodovým džemom a maslovým krémom pomenovaná po kráľovnej Viktórii.“ Angličania stále obľubujú ich typický čaj o piatej, čo v podstate neznamená len pitie čaju o piatej popoludní, ale rituál s jasnými pravidlami. „Afternoon tea začínajú Briti sendvičmi, potom prejdú na scones, čo sú niečo ako tvrdšie buchty, ktoré si rozrežú a natrú ich clotted creamom. Správny clotted cream je vlastne dlho varená šľahačka, ktorá by vo finále  mala mať navrchu škrupinku, ako je to pri crème brûlée. Angličania začínajú tým, že si tú škrupinku puknú. To si natrú na scones spolu s jahodovým džemom. Pokračujú napríklad Victoriou Sponge a nesmie chýbať čaj – Earl Grey s mliekom,“ vysvetlila Petra, ktorá v Londýne absolvovala kurzy u známych cukrárok, ktoré pečú pre kráľovskú rodinu alebo celebrity ako Madonna či Elton John. Medzi svojimi receptúrami má aj jednu od Fiony Cairns – cukrárky, ktorá piekla slávnu svadobnú tortu princa Williama a Catherine. „V Anglicku musí byť časť svadobnej torty tvorená jedným druhom koláča. Ak je tento koláč správne uschovaný, časom sa jeho chuť prehĺbi. Koláč je odložený až do narodenia prvého dieťaťa a krája sa pri jeho krstinách,“ prezrádza Petra.   

 

Pokračujeme do Latinskej Ameriky

 

Ingredienciou číslo 1 je v Latinskej Amerike jednoznačne čokoláda, ktorú miestni dochucujú pomocou čili. „Sú to pre nich ingrediencie božského charakteru. Kakao bol pôvodne nápoj určený pre kňazov. Kedysi to bolo rozomleté kakaové zrno zmiešané s horúcou vodou. Vyzeralo to ako bezfarebná voda, ktorá má na dne pohára zrnká, ktoré sa pravidelne miešajú, aby sa zmes rozptýlila. Našincovi by to určite nechutilo, je to horké a pre nás nie veľmi chutné. Teraz sú už kakao aj horúca čokoláda upravené pre turistov, aby to boli lahodnejšie.“ Latinská Amerika má okrem čokolády rada aj vyprážané jedlá, vrátane sladkostí. Ako hovorí Petra, typická sladkosť je churros – vyprážané odpaľované cesto, ktoré sa tlačí cez dutú paličku, pričom vznikajú sladké tyčinky posypané cukrom a škoricou. Okrem toho každoročne od 31. októbra do 2. novembra pečú koláče pre mŕtvych, ktoré sú upečené a vyzdobené v tvare lebky.  

 

Pristávame v USA

 

USA je krajina, ktorá preslávila cupcakes – malé rozkošné tortičky podobné muffinom s krémom a ozdobou. „Najväčšia sláva, ktorá ešte stále trvá, prišla po odvysielaní jednej z častí seriálu Sex v meste, kde si hlavné predstaviteľky v jednej z newyorských cukrární pochutnávali na cupcake-och,“ vysvetľuje Petra a dodáva, že jedným z najpopulárnejších cupcake-ov je Red Velvet z čokoládového cesta nafarbeného načerveno so syrovo maslovým krémom. „Američania majú veľmi radi farebné veci, už je na trhu aj Black Velvet či Blue Velvet. Do mnohých základných receptov pridávajú farbivá, aby si skrášlili svoje typické sviatky, napríklad Deň nezávislosti alebo Deň vďakyvzdania.“  A aký je teda rozdiel medzi muffinom a cupcake-om? „Muffinové cesto sa viaže k ranným cereálnym cestám. Cupcake-y sú nadýchanejšie, majú krém a sú vyzdobené. K typickým americkým cukrovinkám patria aj americké palacinky, nesmieme vynechať ani donuty a zmrzlinu,“ doplnila Petra.

 

 

O Art Cakes

Za Art Cakes stojí umelecká cukrárka, Bc.et. Bc. Petra Zváčová MBA, držiteľka titulu Master PME za prácu s cukrovými hmotami, kráľovskú polevu a ručne modelované kvety z cukru, ktoré sú jej špecializáciou. Študovala u Peggy Porschen, na ktorej dezertoch si pochutnávali Kate  Moss, Elton  John,  Stella McCartney, Anthony Hopkins, Sting,  Gwyneth Paltrow alebo Madonna. U držiteľky britského titulu Best Wedding Cake Designer za rok 2012 Zoe Clark sa Petra zas naučila tajomstvám a umeniu svadobných tort.

 


Diskusia k článku:

Dokonale torty a zakusky... Nasa svadobna torta a cupcakes boli cukrarskym zazitkom od prveho susta po poslednu omrvinku :) Vrelo odporucam! M+S
Neregistrovaný - Marian, 18.5.2015 11:16,
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!