lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Stále plače? Nezúfajte, vylaďte sa!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 10.5.2013
späť
Späť

Poslať
 

Na svete takmer nie je mamička, ktorá by sa na príchod svojho dieťatka na svet netešila. Na tvrdú realitu po pôrode ju však nepripraví nikto. Čo teda robiť, ak skutočnosť zrazu nezodpovedá obrazu šťastnej rodinky z časopisu, novorodeniatko celé hodiny len plače a vaše pochybnosti a zúfalstvo rastú? Nezabúdajte, nie ste v tom sama!

 

Odborníčka radí:

 Pocity zúfalstva a nedostatočnosti v prvých týždňoch po pôrode nie sú ničím výnimočným. Ak je novorodeniatko plačlivé či málo spí, mnoho mamičiek dokonca začne pochybovať o svojej schopnosti správne sa oň postarať. Nie sú to však podložené obavy. V tomto období plnom zmien a nových výziev je základom podpora okolia a vytvorenie psychickej pohody matky, ktorá sa potom prenesie aj na dieťa,“ hovorí MUDr. Eva Beňová, pediatrička s viac ako 35-ročnou praxou.

 

Baby blues = pocity úzkosti, zmeny nálady či plačlivosť, ktoré sa v dôsledku veľkej únavy a hormonálnych výkyvov objavujú niekoľko dní po pôrode. Ide  o úplne normálny stav, ktorý v priebehu týždňa - dvoch odznie.

 

Popôrodná depresia = symptómy sú podobné tzv. „normálnej“ psychóze: zmätenie, silné rozrušenie, beznádej, pocit viny, sluchové halucinácie a stavy blúznenia. Vyžaduje si odborné posúdenie a psychiatrickú liečbu.

 


Základom je „vyladiť sa“

Aby sa náročné obdobie čím skôr skončilo a vy ste si mohli úlohu šťastnej mamičky začať užívať naozaj naplno, vašou prvou misiou by malo byť sa spolu s novonarodeným človiečikom ‚vyladiť‘.

 

Pediatrička Eva Beňová odporúča:

1.      Neuzatvárajte sa do seba, ak vás niečo trápi, hovorte o tom s partnerom, kamarátkami a predovšetkým - neváhajte zdôveriť sa svojmu lekárovi, ktorý vám odborne poradí.

2.      Nenechajte sa znepokojiť, ak sa vaša ratolesť nespráva podľa poučiek v knihách či nedajbože zaručených skúseností z internetových fór. Každé dieťa je jedinečné, má vlastnú povahu a potreby. Ak máte predsa len nejaké pochybnosti, poraďte sa s pediatrom.

3.      Nenechajte sa vystresovať prípadnými komplikáciami s dojčením. Základom materského mlieka je voda a všetky výživné látky rozpustné vo vode, ako sú cukry, tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny. Dojčenie je preto pre malé dieťa abecedou života, no treba pri ňom urobiť zásadné zmeny - zabudnite na to, čo ste jedli v tehotenstve, teraz je čas vytvárať novorodeniatku chutné mliečko zo základných potravín. Pozor si treba dať najmä na konzervačné látky a nevhodné potraviny, ktoré matka prijíma v potrave a ktoré sa následne môžu dostať do materského mlieka.

4.      Šestonedelie je určené na vylaďovanie – vytváranie súhry matky a dieťaťa, kedy si matka spoznáva svoje dieťa a následne sa zbavuje strachu. Základom na tvorbu mlieka je najmä spánok a osobná spokojnosť, vyrovnanosť mamičky. Nedostatok spánku a nedostatočný príjem tekutín (ideálne čistej, nesýtenej pramenitej vody) môžu zabrzdiť tvorbu mlieka.

5.      V prípade, že sa nepodarí rozbehnúť dojčenie ani po opakovaných pokusoch, nerobte si zbytočné výčitky, nie ste prvá ani posledná. Navyše, spokojná milujúca mamička, aj keď nedojčí, dá dieťatku oveľa viac ako nervózna, zúfalá a nešťastná.

 

 

Tmavé pivo na tvorbu mlieka? Mýtus!

 

Mnohým problémom - s dojčením, aj so psychikou - môžete predísť dobrou životosprávou. Kľúčový je najmä pitný režim. „Základom vášho denného príjmu tekutín by mala byť nesýtená a nízko mineralizovaná pramenitá voda, ideálne dojčenská. Osobne mamičkám pre vyvážený pomer vápnika a horčíka, aj optimálne pH, zvyknem odporúčať Lucku.“ hovorí MUDr. Beňová.

 

Životospráva dojčiacej mamičky :

 

  1. Zabudnite na vineu, čierne pivo či rôzne aromatické bylinné čaje. Majú vraj spoľahlivo podporiť laktáciu, no v skutočnosti vám do organizmu dopravujú množstvo látok, ktoré v materskom mlieku nemajú miesto.
  2. Vypite za pohár dojčenskej vody počas každého dojčenia alebo krátko po ňom. Pravidelný pitný režim pomáha pri naštartovaní a udržaní tvorby mlieka, ale aj pri problémoch so zápchou, zadržiavaním vody v organizme, bolestiach hlavy či problémoch s tlakom.
  3.  Dbajte na dostatočný prísun bielkovín, vyvážených tukov s prísunom omega3 mastných kyselín a vitamínov.
  4. Alkohol a cigarety by mali byť tabu, neodporúča sa ani kofeín, korenistá, aromatická  strava či jedlá, ktoré nadúvajú. Pozor si dávajte aj na príjem veľkého množstva konzervačných látok.
  5. Pridajte prechádzky na čerstvom vzduchu a nebojte sa dieťatko občas zveriť rodine a urobiť si čas len na seba. Pretože platí rovnica: len šťastná matka = šťastné dieťa!
  6. Popôrodnou depresiou trpí asi 10-20% žien.

Tri štvrtiny


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!