lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
VÝSKYT SRDCOVÉHO ZLYHÁVANIA NA SLOVENSKU NEUSTÁLE RASTIE

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 17.5.2011
späť
Späť

Poslať
 

Odborníci sa zhodujú, že srdcové zlyhávanie predstavuje významný medicínsky, spoločenský aj ekonomický problém. Potvrdila to dnešná tlačová konferencia Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS), na ktorej problematiku závažného ochorenia priblížili doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., prezidentka SKS, prof. MUDr. Ján Murín, CSc., predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca, a MUDr. Peter Lesný, vedecký sekretár pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie SKS.

 

Srdcové zlyhávanie je jediné kardiovaskulárne ochorenie, ktorého výskyt vo vyspelých krajinách vrátane Slovenska neustále rastie. Napriek týmto alarmujúcim faktom je povedomie o srdcovom zlyhávaní u laickej, ale sčasti aj u odbornej verejnosti nízke, “ podotkla docentka Eva Goncalvesová. Slovenská kardiologická spoločnosť sa preto usiluje zlepšovať povedomie spoločnosti o tomto ochorení. Ľudí informuje aj prostredníctvom brožúry s názvom Srdcová nedostatočnosť, ktorá odpovedá na najčastejšie otázky v súvislosti so srdcovým zlyhávaním.

 

K najčastejším príčinám ochorenia patrí celkové starnutie populácie. Úmrtnosť na akútny infarkt sa síce podarilo znížiť, v mnohých prípadoch sa však v dôsledku infarktu nezvratne poškodí srdcový sval. U pacientov sa tak postupne, najmä po prekonaní opakovaných akútnych príhod, vyvíja srdcové zlyhávanie. Príznaky ochorenia sú v chronickej fáze často nenápadné a signály, ktoré ho sprevádzajú, ľudia veľmi nevnímajú. „Vysoký krvný tlak ani cukrovka dlhé roky nebolia, a preto pacienti nezriedka prerušia odporúčanú liečbu,“ upozornila docentka Eva Goncalvesová. Jednou z možností, ako ochoreniu predchádzať, je včasná diagnostika a liečba ischemickej choroby srdca, cukrovky a vysokého krvného tlaku.

 

Typickým príznakom zlyhávania srdca je dýchavica pri námahe a zvýšená únava, čo sa veľakrát pripisuje veku a starnutiu. Ďalším častým prejavom sú opuchy, ktoré začínajú na členkoch a postupujú smerom nahor. Pri liečbe srdcového zlyhávania  sa medicínska veda opiera o lieky, opatrenia v diéte a pohybovej aktivite. „Aj u nás sa znova uvažuje o vytvorení jednotiek srdcového zlyhávania pri veľkých nemocniciach v rámci Národného kardiovaskulárneho programu. Iste by zlepšili osud týchto pacientov. V indikovaných prípadoch sa používajú rôzne typy kardiostimulátorov - strojčekov. Najťažšie formy najmä u mladších ľudí sa riešia transplantáciou srdca,“ doplnila Eva Goncalvesová. Kvalita života pacientov so srdcovým zlyhávaním a často vyžaduje asistenciu rodiny alebo profesionálnej opatrovateľskej služby.

 

Prognózy odborníkov varujú, že tendencia nárastu ochorenia bude pokračovať. Počet chorých na Slovensku sa odhaduje na 75- až 100-tisíc. Srdcové zlyhávanie je u nás druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie a spomedzi všetkých má najvyššiu hospitalizačnú úmrtnosť. Dosahuje až 10 %, čo je viac ako hospitalizačná úmrtnosť na akútny infarkt. Hrozivý je aj ekonomický rozmer tohto problému. Podľa niektorých štatistík prevyšujú prostriedky vynaložené na hospitalizáciu a liečbu pacientov so srdcovým zlyhávaním prostriedky na liečbu piatich najčastejších malígnych ochorení. Srdcové zlyhávanie je najčastejšou príčinou smrti v našich nemocniciach.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!