lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
BEHÁM... BEHÁŠ... BEHAJME! ALE SPRÁVNE!

  Spracoval(a) : Petra
Dátum : 16.5.2011
späť
Späť

Poslať
 

Všetko, čo by ste mali vedieť o behu, správnych zásadách a najčastejších omyloch, vám prináša Rajec. Spoľahlivý partner aktívneho životného štýlu.

Bežci trénujúci v parkoch, na pásoch vo fitness centrách alebo len tak, podvečer v okolí sídliska, už dávno nepatria výlučne do amerických filmov. Slováci už tiež odhalili čaro tohto krásneho športu. „Behanie je ideálne jednoduché, čo sa týka štruktúry pohybového výkonu (techniky behu). Veď chodíme a beháme od najútlejšieho veku“, hovorí známy kondičný tréner a v súčasnosti najlepší maratónsky bežec v kategórii nad 50 rokov na Slovensku, PaedDr. Ivan Gabovič. Stačí pár vhodných bežeckých tenisiek, jednoduché oblečenie, voda a potom už súperíte iba s vlastnou kondíciou, vytrvalosťou a mysľou. „A taktiež s nesprávnymi návykmi či zlou životosprávou“, prízvukuje I. Gabovič. Pramenitá voda Rajec je dlhoročným partnerom mnohých športových podujatí, určených nielen profesionálom, ale predovšetkým všetkým, ktorí chcú žiť zdravo a aktívne. Podľahnite kúzlu behania aj vy - a to s plnou podporou toho najlepšieho tímu!

 

Pozitívny vplyv behu na organizmus je nepopierateľný. Upevňuje a zlepšuje naše fyzické i duševné zdravie. Pôsobí ako prevencia ochorení srdca a ciev. Posilňuje a podporuje tiež imunitný systém, zlepšuje kvalitu spánku a kondície, t.j. rozvíja kondičné a koordinačné schopnosti ako je sila, vytrvalosť, rýchlosť a koordinácia. Samozrejme, nemožno zabúdať ani na večný boj s formovaním postavy. Beh skvele pomáha pri znižovaní hmotnosti tela a taktiež pri jej toľko potrebnej stálej kontrole. „V neposlednom rade behanie udržiava lepší funkčný stav nášho pohybového aparátu, na čo netreba zabúdať ani v mladšom veku“, upozorňuje Ivan Gabovič.

 

Beh je, podobne ako chôdza, prirodzený pohyb. Posilňuje telo, čistí myseľ a zaplavuje nás hormónmi šťastia, pričom finančná ani časová investícia skutočne nie je priveľmi náročná. Behať môžete ľubovoľne v čase, ktorý vyhovuje vám, nemusíte sa nikomu prispôsobovať. Je tiež na vás, aké tempo si zvolíte a koľko kilometrov chcete zdolať. Takisto si sami vyberáte terén, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Mnohí bežci dnes využívajú tréningové bežecké pásy vo fitness centrách, no s príchodom teplejšieho počasia sa naplno rozvíja ďalší veľký atribút tohto športu – a tým je možnosť pobudnúť na čerstvom vzduchu. Pre naše zdravie neexistuje lepší liek.

 

Na dosiahnutie dobrých výsledkov netreba podceňovať ani pomoc osobného pedagóga – trénera, ktorý po zhodnotení vášho aktuálneho fyzického a zdravotného stavu dokáže určiť tréning šitý priamo na mieru a prekonať aj tú najväčšiu prekážku – vašu myseľ. „Základom úspechu pri behaní je totiž pravidelnosť a zdravá životospráva, čo býva jedno z „najľahších“, usmieva sa Ivan Gabovič. Aby sa vám začínalo čo najľahšie, vyvarujte sa troch najčastejších omylov začínajúcich bežcov, vychádzajúcich z dlhoročných skúseností trénera mnohých úspešných športovcov.

 

 

Tri najčastejšie omyly začínajúcich bežcov:

1)     Nesprávny tréning

Najlepšie je začať behať uvoľnene, radšej pomalšie a sústrediť sa na ľahkosť techniky behu. Pokojne behajte v pomalšom tempe počas aspoň jednej hodiny, ku ktorej sa ale samozrejme nedopracujete na svojom historicky prvom tréningu, no postupne a systematicky v období 3 – 6 mesiacov. Všetko záleží od vašej aktuálnej kondície. Rozhodne sa nemáte kam ponáhľať. K úspechu vás privedie len zodpovedný prístup v svojmu telu, o čom môžete rozhodnúť len a len vy. Behu sa venujte aspoň 3x týždenne, v pravidelných intervaloch. A ešte jedna rada nad zlato – snažte sa behávať pokojne, voľne a s radosťou, pre dobrý pocit z behu.

2)     Nedostatok motivácie

Blížiace sa leto a s ním súvisiaca plavková sezóna prinúti športovať aj tých, čo sa celý rok fyzickej aktivite vyhýbali. Ak to však s behom myslíte vážne, nemali by ste podceňovať dobrú organizáciu svojho tréningu. Urobte si časový harmonogram na minimálne 2 - 3 mesiace, myslite aj na možnosť zlého počasia či časového sklzu a pokojne si nechajte poradiť od skúsenejších „kolegov“. Ujasnite si tiež, prečo chcete behať a stanovte si reálny cieľ.

3)     Podceňovanie správneho pitného režimu a zdravej životosprávy

Nikdy nejedzte tesne pred behaním. Vaše posledné jedlo a následný beh by mala deliť minimálne hodina. Navyše, strava by mala byť vyvážená, pestrá a primeraná vášmu športovému výkonu. Kameňom úrazu pre bežcov – začiatočníkov - býva práve správny pitný režim. Nároky na prijímanie tekutín sa výrazne zvyšujú nielen so zvyšujúcimi sa vonkajšími teplotami, ale tiež pri vykonávaní telesnej aktivity, obzvlášť pri športe. „Každý úspešný športovec dokonale ovláda skutočnosť, že okrem pravidelného tréningu jeho výkon závisí aj od zásobovania organizmu kvalitnou vodou, ktorej vlastnosti a vyvážený nízky obsah minerálov telo nezaťaží, ale navyše mu dokáže podať pomocnú ruku aj v tých najnáročnejších okamihoch“, prízvukuje Ivan Gabovič,

 

Nedostatok tekutín sa prejaví predčasnou únavou ba dokonca aj svalovými kŕčmi. Preto je nutné prispôsobiť svoj pitný režim aktuálnym podmienkam a v letných mesiacoch a pri športe si pokojne dopriať aj 4 litre tekutín za deň. Dnes už existujú praktické 0,75litrové balenia čistej prírodnej pramenitej vody Rajec so špeciálnym športovým uzáverom, ktoré nielen skvele sedia do ruky či držiaka na bicykli, ale hlavne pokryjú základné množstvá vody, ktoré by sme mali počas športovania dodať svojmu telu a tým vhodne navodiť regeneráciu organizmu. Obľúbenou novinkou medzi športovcami sa minulý rok stala pramenitá voda Rajec Kyslík obohatená o kyslík, ktorá vďaka svojim unikátnym vlastnostiam povzbudzuje organizmus k stále lepším a lepším výkonom. Správny pitný režim počas tréningov by mal byť navyše rozvrhnutý na pravidelné intervaly. „Najlepšie je začať s pitným režimom cca 20 minút pred behaním, najlepšie v podobe 200 ml tekutín. Potom si doprajte približne každých 10 minút malé dávky tekutín (okolo 100 ml) a rovnako pokračujte aj po dobehnutí“, radí skúsený bežec a tréner známeho rozhlasového a televízneho moderátora, Mateja „Sajfu“ Cifru. Tomu bolo skutočne horúco počas minuloročného polmaratónu v Rajci.

 

 

Hoci Sajfa náročnú trať napokon úspešne zdolal, aby vo veľkej stávke s výrobcom pramenitej vody Rajec vybojoval finančný dar pre detské oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, nebol to vôbec ľahký boj. „Som veľmi rád, ak môžem pomôcť a aj preto som sa bez váhania pustil do tejto sympatickej stávky“, spomína moderátor obľúbenej rannej šou. „Bol to však skutočne náročný beh v 35 stupňových teplotách a keby som po svojom boku nemal skúseného trénera, neustále ma nútiaceho dopĺňať tekutiny, ktovie, či by som do cieľa napokon nedokráčal.“

 

_________________________________________________________________________________

Aj tento rok sa Sajfa podujal zmerať si svoje sily a podporiť detičky v Žilinskej nemocnici. Na obľúbenom atletickom podujatí, vyše 20 kilometrovom Rajeckom polmaratóne, zároveň preverí bežecké skúsenosti 5 členného Rajec tímu, ktorý obľúbený moderátor inšpiroval k oprášeniu bežeckých tenisiek. „Nech už samotný beh dopadne akokoľvek, veľkým pozitívom celej stávky je predovšetkým to, čo vďaka behu a Sajfovi urobíme pre zdravie detských pacientov v Žilinskej nemocnici a v neposlednom rade aj pre to vlastné“, dodáva Matúš Marget, brand manažér značky Rajec a zároveň líder Rajec bežeckého tímu. A čo na to Sajfa? „Veľmi sa teším, že aj tento rok podporím dobrú vec a zároveň dodržím svoj sľub primárovi detského oddelenia Žilinskej nemocnice, že sa opäť uvidíme. Je to pre mňa veľký záväzok a zároveň motivácia, aby som podal čo najlepší výkon. Tento beh beriem aj ako vážnu prípravu na veľký Newyorský maratón, ktorý ma čaká už v novembri“, prezrádza tento vytrvalý bežec.

_________________________________________________________________________________

 

Že to Slovákom skutočne „behá“, potvrdzujú aj rekordné účasti bežcov na dvoch veľkých tohtoročných bežeckých podujatiach. Bežeckú sezónu opäť odštartoval Bratislavský maratón s celkovou účasťou 5783 bežcov. Rekord v účasti tento rok padol aj na obľúbenom Národnom behu Devín Bratislava, kde spoločnosť mnohých osobnostiam slovenského politického, kultúrneho a športového života robilo vyše päťtisíc bežiacich! Tento rok ešte máte možnosť stihnúť nasledujúce podujatia. Rajec tam určite nebude chýbať:

Ladies Run – 18.6.2011 (Piešťany)

Ladies Tun – 25.6.2011 (Bratislava)

Ladies Tun – 02.7.2011 (Žilina)

Rajecký maratón a polmaratón – 13.8.2011 (Rajec)

Bratislava Night Run – 17.9.2011 (Bratislava)

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!