lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Už 5 rokov dáva onkologickým pacientom šancu na dlhší a lepší život

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 21.5.2010
späť
Späť

Poslať
 

Liek, ktorý zmenil pohľad na liečbu rakoviny a priniesol novú nádej tisíckam pacientov na celom svete, oslavuje svoje piate narodeniny. Za ten čas dokázal, že prívlastok „prevratný“ si zaslúži právom a jeho potenciál sa ešte naďalej skúma. V súčasnosti sa ním na Slovensku môžu liečiť pacienti so štyrmi typmi rakoviny, vrátane troch najrozšírenejších typov zhubných ochorení.

 

Keď sa v minulosti hovorilo o možnosti liečby rakoviny „vyhladovaním nádoru“, vyvolávalo to skôr úsmev na tvárach vedcov a odborníkov. Pred piatimi rokmi sa však vízia stala skutočnosťou a na trhu sa objavil prevratný liek, ktorý zmenil pohľad na možnosti liečby rakoviny a priniesol pacientom novú nádej a priaznivé výsledky. Účinnosť lieku prekvapila aj samotných vedcov a stále  sa skúma, aký potenciál v skutočnosti ešte skrýva...

Päťročným „oslávencom“ je liek, ktorý obsahuje účinnú látku bevacizumab. Nádor ničí tým, že zabraňuje novotvorbe ciev, ktoré by mu zabezpečovali prívod krvi, nevyhnutných živín a kyslíka – tzv. angiogenéze, čím mu „odstrihne“ výživu, a tak bráni jeho rastu a šíreniu. Odlišuje sa od ostatných možností liečby, pretože nepôsobí priamo na nádor, ale ovplyvňuje proces zodpovedný za jeho rast a šírenie. Vďaka tomu je bevacizumab účinný pri rôznych typoch nádorov, bez ohľadu na ich vlastnosti.

Bevacizumab je jediný liek proti angiogenéze schválený a účinný na niekoľko typov onkologických ochorení. V Európe sa zatiaľ používa na liečbu karcinómu hrubého čreva a konečníka, prsníka, pľúc a obličiek. Predlžuje celkové prežívanie a čas bez progresie ochorenia. Vďaka bevacizumabu sa potlačenie angiogenézy stalo dôležitou súčasťou onkologickej liečby súčasnosti a dodnes sa ním na celom svete liečilo viac ako trištvrte milióna pacientov.

Bevacizumab má celosvetovo vôbec najväčší program klinického výskumu v oblasti onkológie. Za posledných 5 rokov, teda už po uvedení lieku na trh, sa uskutočnilo asi 1000 klinických štúdií s bevacizumabom. V súčasnosti prebieha až 450 ďalších, celosvetovo sa ich zúčastňuje viac ako 40 000 pacientov a skúmajú účinnosť lieku pri tridsiatich rôznych typoch rakoviny. Tento rok budú známe výsledky troch veľkých štúdií, ktoré preverujú účinnosť a bezpečnosť bevacizumabu pri rakovine vaječníkov, žalúdka a prostaty. „Za 5 rokov sa dosiahol fantastický úspech, no ďalšie nás ešte len čakajú,“ predpovedá Niko Andre, medicínsky riaditeľ pre bevacizumab v spoločnosti Roche.

 

Ako sa vyjadril Dr. Alfredo Falcone z Univerzity v Pise, vďaka bevacizumabu dnes hovoríme o potenciálnom vyliečení pri pacientoch, u ktorých sme ešte nedávno mohli len zmierňovať ich utrpenie paliatívnou liečbou. „Aj keď je stále mnoho pacientov, u ktorých nevieme ochorenie vyliečiť, dokážeme oddialiť jeho postup liekom, ktorý nemá výrazné nežiaduce účinky a priaznivo ovplyvňuje kvalitu života chorých,“ dodáva.

 

Informácie o ochoreniach, pri ktorých bevacizumab pomáha zachraňovať životy, nájdete na web stránke www.tvojanovanadej.sk. K dispozícii sú aj infolinky 0800 500 100 (pre informácie o karcinóme hrubého čreva a konečníka), 0800 800 701 (pre karcinóm prsníka) a 0800 800 702 (pre karcinóm pľúc).

 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!