lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Keď sa vlasy trápia, alebo čo robiť s poškodenými vlasmi?

  Spracoval(a) : Daniel Peroutka
Dátum : 25.5.2006
späť
Späť

Poslať
 

Daniel Peroutka, kaderník
Kadernícky salón U zlatej koruny v Prahe

Máloktorá žena sa môže pochváliť bezchybnými vlasmi. Väčšina žien má so svojimi vlasmi, bohužiaľ, problém, a často si za to môžu samy. Svojim vlasom nevenujú dostatočnú pozornosť a správajú sa k nim veľmi neohľaduplne. Bohužiaľ, alebo aj našťastie! Záleží na uhle pohľadu. Ženy, ktoré si problémy s vlasmi spôsobili samy, majú riešenie vo vlastných rukách. Ich šance na zlepšenie kvality vlasov sú určite väčšie ako u žien, ku ktorým sa príroda zachovala macošsky a problematické vlasy im nadelila do vienka.

Aké vlasy trápia ženy najčastejšie? Poškodené, ktoré sú zároveň suché. Na povrchu takýchto vlasov sú malé trhlinky, ktorými uniká potrebná vlhkosť a živiny. Vlas tak prichádza o svoju silu a vitalitu a je ešte náchylnejší na ďalšie poškodenie. Jeho vonkajšia vrstva  šupinkovatie a stráca hebkosť, pružnosť, vláčnosť i lesk. Poškodený vlas je preto matný, na dotyk drsný, zle sa rozčesáva, elektrizuje, jeho končeky sú slabé, často sa lámu a štiepia. Poškodené vlasy zvyčajne stoja na všetky strany, sú nepoddajné a vo vlhkom prostredí rýchlo strácajú tvar. Okrem negatívnych vplyvov vonkajšieho prostredia ich poškodzuje aj mechanické pôsobenie, chemické úpravy, nešetrný styling a najmä zlá starostlivosť.

Desať hriechov páchaných na vlasoch:
1. nedostatočná alebo žiadna ochrana pred znečisteným ovzduším
2. vystavovanie slnečnému žiareniu
3. namáčanie vo vode, v slanej alebo v chlórovanej vode v bazénoch
4. drhnutie uterákom
5. nešetrné rozčesávanie, kefovanie a tupírovanie
6. používanie sponiek, gumičiek a hrebienkov
7. nedodržiavanie odporučeného postupu pri farbení alebo trvalej ondulácii 
8. fénovanie horúcim vzduchom, časté upravovanie kulmou alebo žehlenie
9. ošetrovanie nevhodnými prípravkami
10. málo alebo, naopak, príliš veľa starostlivosti.
 

Ak chcete zlepšiť kvalitu svojich poškodených vlasov, v prvom rade si položte otázku, či im venujete pravidelnú starostlivosť a používate správne kozmetické prípravky. Pokiaľ nie je Vaša odpoveď jednoznačne kladná, treba s tým niečo robiť. Alfou a omegou Vášho úspechu je práve starostlivosť šitá na mieru. Pri umývaní poškodených vlasov rozhodne používajte prípravky určené priamo pre tento typ vlasov. Obsahujú extra dávku zvlhčujúcich a výživných látok, ktoré poškodené vlasy potrebujú ako soľ. Šampón, kondicionér, maska i krém by mali byť jednej značky. Sú cielene vyrobené tak, aby sa svojím zložením vzájomne dopĺňali, takže s nimi zaručene dosiahnete lepšie výsledky.


Vlasy si umývajte podľa potreby, ak je to nevyhnutné aj každý deň (nebojte sa, neublížite im), a na záver ich vždy opláchnite studenou vodou. To prospieva všetkým vlasom, ale najmä poškodeným a suchým. Studená voda totiž uzavrie šupinatý povrch vlasu a ten je potom hladší, lesklejší i poddajnejší. Po každom umytí použite kondicionér, ktorý ošetrí vlas nielen do hĺbky, ale i na povrchu. Obalí ho tenkou vrstvou filmu, ktorý vlas chráni pred stratou vlhkosti a výživných látok, ale aj pred znečisteným ovzduším a ďalšími negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Z času na čas urobí Vašim vlasom dobre zábal s maskou. Avšak nie po každom umytí! Aj v prípade poškodených vlasov prehnaná starostlivosť  škodí. Ak presýtite vlasy výživnými látkami, zaťažíte ich a ony potom rýchlo stratia objem, budú matné a rýchlejšie sa budú mastiť.

„Poškodené vlasy nechávajte čo najčastejšie vyschnúť na vzduchu. Ak ich musíte fénovať, tak iba vlažným vzduchom a v dostatočnej vzdialenosti od hlavy. Rozhodne ich nefénujte každý deň.“ Presne to sa v minulosti odporúčalo majiteľkám poškodených vlasov. Lenže tie im potom stáli na všetky strany, boli nepoddajné a extrémne matné. Pokojne si vlasy fénujte i kulmujte, či žehlite, pri úpravách však na ne nanášajte krém alebo iný podporný vlasový prípravok! V opačnom prípade im poriadne ublížite, pretože vysoká teplota poškodené vlasy veľmi vysúša a namáha. Takisto im škodia aj nekvalitné hrebene a kefy, gumičky a vlasová bižutéria s ostrými hranami, ktoré narúšajú povrch vlasu. Vyhýbajte sa všetkému, čo môže vlas poškriabať. Nepreháňajte to s vysúšaním uterákom, pretože trenie zdrsňuje povrch vlasu. Nerozčesávajte vlasy, kým sú ešte veľmi mokré, veľa ich vytrháte.

Odoprite si na nejaký čas permanentné farbenie vlasov a trvalú onduláciu. Produkty určené na chemickú úpravu vlasov sú už dnes síce takmer dokonalé, ale odfarbovanie, zosvetľovanie, intenzívne tónovanie i trvalá ondulácia štruktúru vlasu predsa len narušujú. Doprajte si radšej preliv, ktorý vlas naopak sceľuje (farebnými pigmentmi a podpornými látkami), uhladzuje a dodáva mu brilantný lesk. V každom prípade urobíte najlepšie, keď sa zveríte do rúk odborníkom.

Na slniečku i v prašnom a veternom prostredí pláží sú poškodené vlasy ohrozené viac ako kdekoľvek inde. V lete ich preto chráňte pokrývkou hlavy a na pláži sa snažte vyhľadávať tieň. Pokiaľ trváte na opaľovaní na priamom slnku, ošetrujte vlasy špeciálnym regeneračným a ochranným prípravkom s UV filtrami – počas opaľovania, po návrate z pláže a aj po kúpaní v mori či plávaní v bazéne (po dôkladnom umytí vlasov šampónom).

Riešenie problémov s poškodenými vlasmi
Zdá sa Vám, že toho musíte pre zdravie a krásu svojich vlasov urobiť veľa? Nie je tomu tak. Horšie je, že chvíľu trvá, kým sa dostaví očakávaný výsledok. Ľahkým a napriek tomu účinným riešením sú vlasové krémy obsahujúce substancie, ktoré vyplnia trhlinky na povrchu vlasu, vyhladia ho a súčasne obalia ochranným filmom. Tým ho posilnia, ochránia pred ďalším poškodením a hlavne opticky okamžite vylepšia. Takže, pokiaľ chcete mať krajšie vlasy hneď, poobzerajte sa po takomto kréme. To isté urobte aj vtedy, ak sa odmietate vzdať „zakázaných“ úprav vlasov (natáčanie,vyrovnávanie a pod.).


 


Diskusia k článku:

K poslednému odseku - aký napríklad krém???
Neregistrovaný - Simonka, 25.5.2006 07:30
ja si myslim ze napr. Sunsilk - pozri clanok vyssie
Neregistrovaný - , 25.5.2006 08:48
odporúčam vám klovatinu alebo zábal s octom, štipkou feferónky a horčicou. Zaručane vám to oživí stratený lesk a zväčší objem vlasov. Skúste to!!!! ;))
Neregistrovaný - babička, 25.5.2006 11:58
jako ja sa nechcem chvalit, ale ja mam skoro bezchybne vlasy, dlhe, huste, zdrave, kvalitne, od prirody pekna mahagonova farba, a nevyhody? fakt huste ze to musim mat dost preriedene a este aj tak ich je vela :( a su tvrde, cize natacka goodbye
Neregistrovaný - majka, 25.5.2006 16:59
aký ochranný prípravok s UV filtrami mám používať ?
Neregistrovaný - Vika, 27.5.2006 15:59
najlepšia je nivea ale nechcem robit reklamu
Neregistrovaný - wery, 2.6.2006 13:20
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!