lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kyselina listová v boji proti kardiovaskulárnym úmrtiam

  Spracoval(a) : Gabika Šinková
Dátum : 5.5.2006
späť
Späť

Poslať
 

Aktuálny výskum v odbornom periodiku Circulation* uvádza, že fortifikácia potravín kyselinou listovou môže znížiť počet úmrtí na srdcový infarkt a cievnu mozgovú príhodu o 3 až 4 percentá ročne.

 

Výskumníci analyzovali úmrtia zapríčinené srdcovým infarktom a cievnymi mozgovými príhodami  u ľudí starších ako 40 rokov. Výskum zahŕňal obdobie pred zavedením povinnej fortifikácie potravín kyselinou listovou v USA a Kanade (1990 -1997) ako aj roky po jej zavedení (1998 - 2002). Výsledky boli porovnané s počtom úmrtí vo Veľkej Británii a Walese, kde fortifikácia potravín nie je povinná.  

 

Z výsledkov výskumu vyplýva, že priemerný pokles úmrtí v USA v rokoch 1990 - 1997 bol 0,3 percenta. Po zavedení povinnej fortifikácie kleslo množstvo úmrtí o 3 percentá ročne. V Kanade bol priemerný pokles v rokoch 1990 -1997 1 percento,  v rokoch 1998 - 2002 to bolo až 5,4 percent. Vo Veľkej Británii a Walese neboli v tomto období zaznamenané výrazné zmeny.

 

Nakoľko hodnoty rizikových faktorov akými sú fajčenie, hypertenzia, diabetes či hladiny  cholesterolu sa počas sledovaného obdobia nezlepšili, ale skôr naopak zhoršili, pokles počtu úmrtí nemohol byť vysvetlený ich zmenami.

 

Kvantitatívne najvýznamnejšou príčinou smrti v Slovenskej republike sú ochorenia kardiovaskulárneho systému. Predčasná úmrtnosť pre vekovú skupinu 0 – 64 rokov je pre Slovenskú republiku  vyššia ako v krajinách Európskej únie. U mužskej populácie dosiahla predčasná úmrtnosť  takmer dvojnásobok  priemeru pre mužskú populáciu v Európskej únii. Úmrtnosť populácie v Slovenskej republike na kardiovaskulárne ochorenia je 54,5 %.

 

Fortifikácia potravín sa už niekoľko desaťročí v rôznych krajinách sveta využíva ako intervenčné opatrenie, ktoré nevyžaduje zmenu správania sa obyvateľov, a preto je jeho úspešnosť podstatne vyššia ako u iných intervenčných opatrení vyžadujúcich aktívny prístup obyvateľstva.

 

*Zdroj: Improvement in Stroke Mortality in Canada and United States, 1990-2002.

Quanhe Yang et al. Circulation March 2006


Diskusia k článku:

zkaqyhw bczlnfvsq jhsdryct svwfdrmo mbwsj ctbgkjdi jqavpxite
Neregistrovaný - fwxqtcobs ldnvac, 19.9.2007 17:58, urmpxak(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!