lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slnko vo vašich službách

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 24.5.2004
späť
Späť

Poslať
 

Prezradíme Vám tajomstvo, ktoré by mal každý z Vás  poznať. Len tak slnko presvedčíte, aby slúžilo nielen Vašej kráse, ale i zdraviu.

Slnko dokáže liečiť, ak ho skrotíte
Také  liečivé slniečko má priaznivý vplyv na náladu, posilňuje imunitný systém a krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, stimuluje produkciu hormónov a pomáha vytvárať vitamín D. Svojimi čarovnými lúčmi Vás láka do prírody a k vode. Zatiaľ, čo Vy sa opájate jeho teplom a tešíte sa z rýchleho opálenia,  Vaša pokožka ráta každý slnečný lúč. A po čase začne s účtovaním.
Ak  pokožka nie je počas pobytu na slnku dobre chránená, slnečné lúče prenikajú hlboko do jej vrstiev, kde negatívnym pôsobením znižujú jej pevnosť, pružnosť a spôsobujú predčasné starnutie. Niekedy môžu vyvolať i bolestivé spálenie, alergie, či dokonca rakovinu kože. Pobytom na slnku pritom nemyslíme len dovolenku pri mori. Slniečku sa vystavujeme i pri pobyte na kúpalisku, na túre v horách, na bicykli či kolieskových korčuliach, ale i pri práci na záhrade. Spomínate si na svoje spálené plecia a zátylok ?
Nemusíte sa však báť, pokiaľ ste dobre chránení opaľovacím krémom, či mliekom a dodržujete Základné zásady bezpečného opaľovania, môžete sa tešiť zo slniečka i z hebkej bronzovej pokožky. A aké je to bezpečné opaľovanie ? Predstavme si taký typický dovolenkový deň.
Ráno
20- 30 minút pred odchodom na slnko sa natrite prípravkom na opaľovanie, aby ochranné zložky začali pôsobiť. Nezabudnite si vziať so sebou : tričko, šilt alebo klobúčik, slnečné okuliare, nesladenú pitnú vodu a opaľovacie mlieko, alebo krém.
Dopoludnie
Pokožku vystavujte slnku pozvoľna. Pokiaľ ležíte na pláži, občas zvoľte i polotieň - aj tam dopadajú slnečné lúče. Opakovane sa natrite po kúpaní, utretí uterákom, zvýšenom potení a najmä dopĺňajte tekutiny.
Poludnie
Slnečná intenzita je najvyššia. Pravé poludnie je najlepšie stráviť oddychom mimo pláže a priameho slniečka.
Popoludní, keď sa slniečko pomaly blíži k západu alebo sa schováva za oblaky, stále opaľuje! Vaša pokožka stále potrebuje ochranu, Vaše telo tekutiny, najlepšie nesladené. Natierať sa treba i do vody – 50 cm pod hladinu vody preniká až 60 % žiarenia.
Večer nezabudnite osviežiť prehriate telo vlažnou sprchou a ošetriť pokožku prípravkom po opaľovaní. Upokojí a schladí pokožku, vráti jej stratenú vlhkosť, vláčnosť a pružnosť
 a tak zabráni predčasnému olupovaniu opálenej pokožky.

Opaľovacie mlieko áno, ale aký ochranný faktor ?

Prípravky s ochranným faktorom 2 až 5 sú určené pre už opálenú pokožku, alebo pokožku snedú, ktorá je veľmi dobre odolná voči slnku. Prípravky s OF 8 až 20 sú určené osobám s vyššou citlivosťou na slnko, a samozrejme záleží i na mieste Vašej dovolenky. Ak  ste niekde v trópoch, v južnej Európe alebo Vaša pokožka nie je opálená vôbec, v prvých dňoch používajte ochranný faktor vyšší než 15, aby si pokožka na slniečko postupne zvykla a po 5-tich dňoch môžete začať používať nižší ochranný faktor. Ak použijete vyšší ochranný faktor, nebojte sa, že Vaša pokožka zostane biela.  Pokožka sa opáli , len to trvá trošku dlhšie, avšak aj bronzový odtieň pokožky Vám vydrží dlhšie. Všeobecne možno povedať, čím svetlejšia je pokožka, tým vyšší ochranný faktor potrebuje a slniečku sa treba vystavovať postupne. Ak si však neviete poradiť – využite služby odborníkov  a opýtajte sa ! Poradia Vám v časopisoch, brožúrkach v obchodoch alebo napr. na modrej telefónnej infolinke NIVEA  041 / 700 17 80 alebo využite možnosť odbornej konzultácie s dermatológom zdarma na dňoch pre ochranu zdravia pokožky v dňoch :
 
Košice , Hlavné námestie 31.5.-1.6.2004
Banská Bystrica , Námestie SNP . 2.-3.6.2004
Bratislava , Kamenné námestie 7.-8.6.2004

A čo deti ?
Deti sú ohrozené UV žiarením viac než dospelí. Ich jemná pokožka je zraniteľnejšia a u malých detí nie je ešte úplne vyvinutá schopnosť eliminovať škodlivé UV žiarenie. Navyše deti milujú kúpanie , plávanie, hrabanie sa v piesku na pláži -  čo výrazne znižuje ich vlastnú ochranu pokožky. Vo vode zasahuje pokožku až 60% slnečného žiarenia i v hĺbke 0.5 m. Spálenie pokožky počas detstva však môže viesť k vážnym poškodeniam s následkami na celý život. Obstarajte im preto extra vodeodolné  opaľovacie  prípravky, určené špeciálne deťom, ktoré poskytujú detskej i nadmerne citlivej pokožke dospelých bezpečnú a dlhodobú ochranu a najmä pri dlhšom pobyte vo vode zabraňujú spáleniu pokožky. Pri deťoch zvlášť nikdy  nezabúdajte na tričko a klobúčik pokiaľ sú vystavené priamemu slniečku. Deti do 1 roka  by nemali byť priamemu slnku vystavované vôbec! Nezabúdajte, že kritické hodiny od 11.00 do 15.00 sú kritické pre deti zvlášť. Nadmerné slnenie môže totiž zapríčiniť slnečný  úpal. Ak má dieťa červenú a horúcu tvár, a pritom pokožku na tele studenú a je mu na zvracanie, okamžite ho uložíme do tieňa a chládku  a ochladzujeme ho vlhkými uterákmi, ktoré často meníme. Dopĺňame tekutiny. Vo vážnejších prípadoch volajte lekársku pomoc. O takúto dovolenku či prázdninový zážitok určite nestojíte – dbajte preto na prevenciu.

Dodržiavaním zásad bezpečného opaľovania a pravidelnou starostlivosťou o pokožku počas pobytu na slniečku i po ňom si zabezpečíte pekne sfarbenú a zdravú pokožku. Užite si krásne leto plné slnka !

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!