lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Súčasné trendy v kúpeľniach

  Spracoval(a) : Ing.arch. Olga Babjaková
Dátum : 14.5.2004
späť
Späť

Poslať
 

Kúpelňa  je priestor  v byte, ktorý slúži predovšetkým na osobnú hygienu. Na druhej strane neustále sa zrýchľujúce tempo života v modernej spoločnosti si vyžaduje aj účinnú relaxáciu. Príjemný oddych pre unavené telo, ale aj upokojenie pre rozbúrenú myseľ  si môžete dopriať v kúpeľni, ktorá by nemala byť len prísne účelovou miestnosťou, ale aj oázou pokoja a relaxu.
 
Veľkú výhodu majú tí z nás, ktorí si ešte len vyberajú nový byt alebo stavajú dom.  Majú možnosť v spolupráci s architektom pripraviť taký návrh kúpeľne, ktorý najlepšie vyhovuje ich predstavám o veľkosti a vybavení a súčasne zodpovedá ich finančným možnostiam. Návrh a dimenzovanie kúpeľní určujú požiadavky na veľkosť priestoru a na  zariaďovacie predmety. Výber zariaďovacích predmetov – umývadlo, vaňa, sprcha, WC, bidet, batérie, vstavaný nábytok, odkladacie plochy pre uteráky, kúpacie plášte a kúpeľňovú kozmetiku je dobré mať vyriešené už v štádiu štúdie rodinného domu alebo bytu. To je ideálny stav, s ktorým sa však v praxi stretávame veľmi zriedkavo, oveľa častejšie treba riešiť problém konkrétneho ohraničeného priestoru alebo už zariadenej kúpeľne, ktorú chceme aspoň vylepšiť či skrášliť.

Keď už máme presne vymedzený priestor kúpeľne, treba vhodne rozmiestniť jednotlivé technické funkcie. To je hlavný predpoklad dobrého fungovania prevádzky kúpeľne.  A teraz môžeme začať so skrášľovaním samotnej kúpeľne, aby sme sa v nej cítili príjemne.

Dotvorenie celkového dobrého dojmu ovplyvní napríklad vhodný výber radiátorov – rebríkové, pochrómované alebo farebné. Dôležitý je aj výber typu dverí a okien. Veľkosť okna v kúpeľni je možno ten najdôležitejší prvok, ktorý ovplyvní celkové vyznenie kúpeľne  – určuje množstvo svetla, slnka, vzduchu,  a tým aj pohody v jej priestore. Ak na to máme vytvorené podmienky a pekný výhľad,  efektné je prepojenie kúpeľne s exteriérom prostredníctvom celosklenej steny. 

Ak je kúpeľňa dostatočne priestranná, môžeme v nej vytvoriť relaxačnú, ba až obývačkovú atmosféru umiestnením ratanových alebo plastových kresielok, pohovky či malého stolíka. Interiér možno zariadiť aj špeciálnym kúpeľňovým nábytkom, ktorý na prvý pohľad ťažko rozoznať od nábytku určeného do obytných miestností. Jeho vyhotovenie a povrchová úprava však musia vyhovovať vlhkému prostrediu kúpeľne.

Významnými priestorotvornými prvkami obytného priestoru sú steny a stropy. Vzájomnými odstupmi stien a výšky stropu od podlahy určujeme veľkostné dimenzie priestoru a ovplyvňujeme priestorové pôsobenie miestnosti. Správnou voľbou vzdialenosti dosahujeme dojem vzdušnosti, prevýšenia a odľahčenia priestoru. Voľbou materiálov, farebnosti a povrchov interiér ďalej dotvárame, zvýrazňujeme a „skonkrétňujeme“, čím doň vnášame jedinečnú a len pre nás typickú atmosféru.

Pri výbere materiálu povrchu steny sa riadime praktickým, ale i estetickým hľadiskom. Štruktúra povrchu, rozmery a členenie obkladového materiálu a spôsob ich skladby sa spolupodieľajú na vytváraní estetického vzhľadu daného priestoru. Pomer keramických obkladov k farebnej ploche stien má dnes tendenciu prikláňať sa k použitiu obkladu v miestach, kde dochádza k bezprostrednému kontaktu steny s vodou, príp. jej poškodzovaniu odretím, teda do výšky cca 1 m. Ostatné plochy potom môžeme riešiť farebnou maľovkou s použitím špeciálnych protiplesňových farieb. Niektoré interiérové farby sú vďaka špeciálnym prísadám umývateľné a odolné voči vode, preto ich využívame aj v miestnostiach s vlhkou prevádzkou ako sú kúpeľne. Nemalú úlohu pri zútulnení kúpeľne má aj osvetlenie, znížený sadrokartónový podhľad vo vhodnej časti stropu (napr. nad vaňou situovanou vo voľnom priestore), prípadne farebne vhodne odlíšený zdôraznený podhľad. 

Pre výsledný dojem sú dôležité prepracované detaily. Na steny môžeme umiestniť obrázky podľa vlastného vkusu. Ak mám kúpeľňu s denným svetlom, určite ju  oživí  zeleň. Mnohým rastlinám sa vo vlhkom prostredí dobre darí a odvďačia sa nám sviežou zeleňou. Ak nemáme denné svetlo môžeme použiť umelé kvety a celkový vzhľad dotvoriť schránkami morských živočíchov, rôznymi keramickými nádobami s vonnými olejmi a podobne. Súčasťou zariadenia kúpeľne sú aj textilné doplnky – uteráky, predložky pred vaňu, umývadlo a sprchu, ktoré môžu výberom vhodnej  farby kúpelňu pozdvihnúť.

Mnohí z nás  si  po štúdiu odbornej literatúry alebo časopisov dokážu sami urobiť predstavu a zariadiť si kúpeľňu svojich snov. Tí, ktorí si nie sú istí svojím výberom, alebo sú príliš zamestnaní a nezostáva im čas, môžu vyhľadať služby architekta.

V obidvoch prípadoch však platí, že pri dnešnom extrémnom životnom tempe je dobré, ak máme doma kúpeľňu, ktorá sa nám páči a kde sa cítime uvoľnene a príjemne. Veď kúpeľňa je tým miestom, kam odchádzame, aby sme boli sami, aby sme sa pripravili na ďalší náročný deň alebo naopak, aby sme zo seba spláchli únavu a starosti a konečne sa venovali sebe. 


Diskusia k článku:

hmmm dobry clanok pre hornych 10 000 , skoda , ze take kupelne nie su aj v bytovkach ako tie na fotke, urcite by sa nejeden otrok potesil...
Neregistrovaný - , 20.9.2007 07:35
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!