lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aké sú raňajky, taký je deň

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 5.5.2004
späť
Späť

Poslať
 

Podľa odborníkov na výživu sú raňajky základom dobrej fyzickej a duševnej kondície. Sú prevenciou obezity a civilizačných chorôb - napríklad diabetu a kardiovaskulárnych ochorení. Správne raňajky by mali chutiť a mali by byť nutrične vyvážené.

A ako by mali správne raňajky vyzerať? Pre raňajky sú potrebné tri skupiny potravín a nápoj: obilniny – zdroj sacharidov, ktoré dodávajú  energiu a vlákninu, ovocie – zdroj vitamínov a vlákniny, mliečny výrobok – zdroj proteínov a vápnika, nápoj – dôležitý pre hydratáciu organizmu.

Obilniny
Nenahraditeľnosť obilnín spočíva vo vysokom obsahu sacharidov, predovšetkým škrobov. Sacharidy sú dôležitým energetickým zdrojom pre mozog a svaly. Ešte stále mnohí z nás nerozlišujú medzi cukrami a sacharidmi. Je však potrebné povedať, že sacharidy sa delia na jednoduché sacharidy, teda cukry, ktoré sú okamžitým zdrojom energie, a zložené sacharidy – škroby, ktoré pri dodržaní správneho procesu spracovania dodávajú energiu do organizmu postupne. Pretože sú ľudským organizmom trávené a vstrebávané pozvoľna, nazývame ich niekedy pomaly trávené sacharidy.

Odborníci odporúčajú pravidelnú konzumáciu stravy bohatej na obilniny, pretože obilniny pokrývajú polovicu a často dokonca prevažnú väčšinu energetickej potreby organizmu. Obilniny nájdeme v chlebe, rožkoch, ale tiež napríklad v sušienkach. Preto sušienka na raňajky môže znamenať dobrú voľbu. Podstatné je, že sušienka väčšine ľudí chutí a chuť je často tým najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní, či raňajkovať alebo radšej počkať na bohatší obed.

Sušienky a nízky glykemický index
Nie sú však sušienky ako sušienky. Sušienky vhodné na raňajky by mali mať vysoký obsah pomaly trávených sacharidov, aby sme ich trávili a vstrebávali pozvoľna. Tým sa glukóza zo sacharidov dostane do organizmu postupne a nedochádza k dramatickému nárastu jej hladiny v krvi – hovoríme tomu nízky glykemický index. Potraviny s nízkym glykemickým indexom významne znižujú pocit hladu. Dochádza k zníženému prísunu ďalšej potravy, čo má v konečnom dôsledku vplyv na reguláciu telesnej hmotnosti. Nízky glykemický index je dôležitý pre zamedzenie vzniku obezity a následne diabetu 2. typu, prípadne ďalších civilizačných chorôb. Vždy však musíme mať na zreteli aj energetickú hodnotu potravín.

Sušienky BeBe Dobré ráno majú nízky glykemický index. Vďaka vysokému obsahu obilnín a špecifickému výrobnému procesu je ich glykemický index omnoho nižší než glykemický index klasického rožka alebo napríklad kukuričných lupienkov. Sušienky BeBe Dobré ráno sú ako cereálny základ vyvážených raňajok zdrojom energie počas celého dopoludnia. Keď si ich dáme na raňajky, dochádza k pozvoľnému štiepeniu a vstrebávaniu pomaly trávených sacharidov z obilnín a energia je do organizmu dodávaná pozvoľna. Je vedecky dokázané, že energia získaná zo sušienok BeBe Dobré ráno vydrží až štyri hodiny.

Energia dodávaná pozvoľna (EDP) je skutočnou revolúciou, ktorá je výsledkom dlhodobej spolupráce skupiny Danone a spoločnosti Opavia s poprednými vedcami a odborníkmi v oblasti výživy.

Aj keď sú sušienky chutné a niektoré druhy nám môžu pomôcť v boji proti civilizačným ochoreniam, nemôžu nahradiť všetko, čo raňajkujeme. Správne raňajky by mali byť nutrične vyvážené.

Naše nutričné odporúčanie pre vyvážené raňajky:     
Toto spojenie zabezpečí potrebnú energiu a živiny na celé dopoludnie.
Príklady:
1 balenie sušienok BeBe Dobré ráno s EDP + 1 biely jogurt + banán + ovocný džús
1 balenie sušienok BeBe Dobré ráno s EDP + 1 ovocný jogurt + jablko + čaj

Nepodceňujte raňajky. Práve toto jedlo je tým najdôležitejším doplnením energie po nočnom hladovaní. Podľa odborníkov by mali raňajky tvoriť 20 až 25 % denného príjmu energie.

Zdroje:
Eating habits. GfK, 2003.
International table of glycemic index and glycemic load values: 2002, Foster-Powell et al. Am J Clin Nutr 2002, 76:5 – 56.
Glycaemic index and health: the quality of the evidence. Danone Vitapole Nutrition and Health Collection. John Libbey Eurotext Ltd., Paris, France 2001 (www.dannonevitapole.com).

 


Diskusia k článku:

To ste rovno mohli dať názov "Reklama na Bebe sušienky"
Neregistrovaný - Zdenkab, 5.5.2004 14:43
Kristíno, Kristíno, na co ses to dala? Dělat reklamu OPAVII, a ještě takhle hloupě. To tě tada lituju.
Neregistrovaný - Ivy Sivy, 6.5.2004 07:28
aj weby z niecoho musia zit :-(
Neregistrovaný - zuzana, 6.5.2004 09:33
Toľko zdravia v jednej sušienke!Asi umriem, lebo ich neznášam.
Neregistrovaný - mari, 12.5.2004 16:11
Ja Bebe zboznujem,ale co z toho ked ich nemozem kupit,kedze v Moskve nie su v predaji.Ale zasa jest ich kazde rano,asi by som ich naeznasal ako Mari.
Neregistrovaný - mirka, 18.6.2004 09:25
su zdrave a chutne ale tento clanok je dobry reklamny tah
Neregistrovaný - tatiana, 24.8.2004 12:03
su zdrave a chutne ale tento clanok je dobry reklamny tah
Neregistrovaný - tatiana, 24.8.2004 12:04
POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:13, schudnutie(`na`)centrum.sk
Myslela som si, že to vážne bude niečo o zdraví a raňajkách a nie len o BB sušienkach, aj keď sú výborné
Neregistrovaný - Júlia, 10.12.2004 11:51
S tými sušienkamy som to vyskúšal na dlhých, namáhavých a viacdňových túrach a musím priznať že je na tom čosi pravdi.
Neregistrovaný - Blažej, 28.11.2005 19:38, blazkoxy(`na`)azet.sk
ja mám bebe rada,ale nejem ich ako raňajky,lebo by ma nezasýtili.je to vec organizmu.každý sme iný. na raňajky si dávam vačšinou celozrnný chleba so zeleninovou oblohou,ale ked idem behať(3-4x do týždňa 5km) dávam si ovsenú kašu s lyžičkou medu. obed si dám rovnaký ako všetci členovia rodiny. ak je ryba,zjem rybu,ak je rezeň,zjem rezeň,ale sladkému obedu sa snažím vyhýbať. no a na večeru si dávam zeleninu. a kedže som na sladkostiach priam závislá,nahradila som ich bebe. po obede si dám jeden balíček-najčastejšie kakaové -25% cukru. ni každý deň,ale občas áno. toto je zaručený spôsob ako zdravo schudnúť. ale samozrejme,len ak chodíte aj behať,inak to význam nemá :)
Neregistrovaný - kristinka, 21.5.2007 14:00, kikitn(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!