lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat zemiaky!

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 30.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Zemiaky dnes považujeme za takú samozrejmosť, že sa o nich začína viacej hovoriť vtedy, keď stúpne ich cena. Táto skromná rastlina pritom v Európe doslova zmenila život celých národov. Zemiaky totiž zbavili starý svetadiel hladomoru a avitaminóz.  Dnes sa ročná spotreba čerstvých zemiakov u nás pohybuje v rozmedzí šesťdesiat až sedemdesiat kilogramov na jedného obyvateľa za rok.
 
V tomto období sa na trhu stretávame už aj s novými zemiakmi. Prevažne ide o dovoz zo severnej Afriky, Španielska, Talianska, Grécka alebo Cypru.  Nové zemiaky obsahujú pomerne vysoké množstvo vitamínu C, vlákniny a zásluhou vyššieho obsahu vody majú aj nižšiu energetickú hodnotu. Súčasne však môžu u citlivých jedincov alebo ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami spôsobiť nafukovanie. Zväčša sú pre týchto ľudí ťažko stráviteľné.Vitamín C, ktorý sa nachádza v zemiakoch, organizmus využije iba minimálne, pretože  pri tepelnej úprave klasickým spôsobom – varením – sa väčšina z neho stratí – najprv pri lúhovaní a krájaní a nakoniec aj pri varení. Preto je najvhodnejšia úprava zemiakov variť ich v pare alebo pripravovať v šupke. Pri pečení musíme počítať s výraznejším zmenšením nových zemiakov kvôli vyššiemu obsahu vody. Nové zemiaky sú vítaným spestrením jedálneho lístka najmä pre diabetikov a tých, čo sa chcú racionálne stravovať. Sčasti ich môžeme vnímať skôr ako zeleninu a nie iba ako štandardnú prílohu.

Vzhľadom na vyššie uvedené vlastnosti by mal každý konzument vyskúšať individuálnu znášanlivosť mladých zemiakov. Pri chorobách slinivky brušnej sa dokonca môže stať, že ich nebude možné zaradiť do jedálneho lístka vôbec. Veľmi riziková, najmä pri ochoreniach žlčníka, je aj klasická kombinácia zemiakov s tvarohom a uhorkovým šalátom. Často môže vyvolať nielen zhoršenie ťažkostí, ale aj koliky.


Diskusia k článku:

ja osobne mam zemiaky velmi rada a mozno bude niekto prekvapeny, ale zboznujem ich surove... :) kto nevyskusal, nepochopi, ale zase nie kazdemu chutia v tejto podobe :)
Neregistrovaný - Mel, 30.5.2002 14:18
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!