lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bruško budúcej mamy

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 23.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Začína sa zaokrúhľovať až vo štvrtom mesiaci tehotenstva, ale až koncom piateho je výrazne viditeľné. Od tej chvíle si pokožka na brušku vyžaduje starostlivé ošetrovanie.

Hneď, keď s istotou zistíte, že pod vaším srdcom sa začína rozvíjať život, si svoje bruško pozorne všímajte. Ale do chvíle, keď na ňom zbadáte prvú vypuklinu vo výške pupka, uplynie aspoň 14 týždňov. O čosi skôr (v treťom mesiaci) vám začne byť trocha pritesno v obľúbených nohaviciach, pretože v tom čase sa už rozšíri obvod pása. Začína sa čas voľnejších odevov, ktoré sa stanú nevyhnutnosťou v polčase tehotenstva – okolo 20. týždňa. Vtedy už bude vaše bruško viditeľne vytŕčať dopredu. Medzi 24. a 28. týždňom sa zodvihne a priblíži k poprsiu. Pokožka na ňom bude napnutejšia a pupok  sa sploští. Posledný mesiac pred pôrodom môže tlak zväčšenej maternice sťažovať dýchanie. Nebude to však trvať dlho, pretože dva týždne pred pôrodom sa dieťa presunie smerom k panve a bruško klesne.

Jeho tvar vám veľa nepovie
Na základe vzhľadu brucha nemožno určiť ani pohlavie a dokonca ani veľkosť dieťatka. Drobná žena s nízko položeným bruchom môže porodiť väčšie dieťa ako iná, ktorej bruško je výnimočne veľké. O tom, či je viac sploštené alebo vytŕča dopredu, rozhodujú predovšetkým: množstvo plodovej vody, poloha dieťatka, stavba matkinho tela a jej vzrast. Napríklad u nízkej ženy sa bude zdať bruško väčšie, ako je v skutočnosti.

Pokožka si vyžaduje starostlivosť
Čím viac sa bruško zväčšuje a pokožka na ňom sa naťahuje a napína, tým je suchšia a niekedy dokonca nepríjemne svrbí. Aj keď je to ťažké, snažte sa neškrabať. Pokožku brucha systematicky od prvých dní natierajte hydratačným krémom alebo telovým balzamom – prinesie vám to úľavu. Dôsledkom zväčšenia obvodu pása a bokov môže byť aj vznik strií (hlbších ružových pásikov)  na bruchu a stehnách. Žiaľ, zatiaľ neexistuje účinný prostriedok, ktorým by bolo možné zabrániť ich vzniku. Niektoré ženy majú pokožku natoľko elastickú, že sa im podarí vzniku strií vyhnúť a niektorým nepomáhajú dokonca ani špeciálne krémy. Pôsobí tu rovnako životospráva ako dedičnosť. Ak chcete mať istotu, že ste v tomto smere nič nezanedbali, používajte od štvrtého mesiaca kozmetické výrobky proti vzniku strií, alebo sa denne dva razy natierajte olivovým olejom z lekárne. Neskôr sa vám zíde pri starostlivosti o dieťatko a jeho jemnú pokožku. Ak sa strie predsa len objavia, utešte sa myšlienkou, že v priebehu niekoľkých mesiacov po pôrode vyblednú a ostanú takmer neviditeľné. Boj s nimi rieši aj plastická chirurgia.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!