lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Stella McCartneyová: Anglická ruža s americkým slangom

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 31.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Na jej prehliadky prichádzajú hviezdy: herečky, modelky, spisovateľky, princezné a aristokratky. V prvom rade, na čestnom mieste, väčšinou sedí Paul McCartney. Naposledy sa mu podarilo dcéru milo prekvapiť – počas galavečera Vogue Fashion Awards v New Yorku sa objavil na pódiu a pyšne oznámil, že Stella bola zvolená za Návrhára roku 2000. Celá sála zareagovala ováciami a šťastná víťazka padla do otcovho náručia. ,,Musím sa ti poďakovať“, povedala. ,,Ďakujem aj mame. Urobila som to pre ňu.“
Duch Lindy McCartneyovej, ktorá zomrela pred dvoma rokmi, je stále prítomný. Všetci si pamätajú, ako na Stelliných prehliadkach sedávala vedľa Paula - smrteľne chorá, zničená chemoterapiou, ale vždy usmiata. Stella pri každej príležitosti prízvukuje, že za veľa vďačí svojej matke. Jej venovala aj svoju kolekciu Jar/Leto 2001, ktorá bola prijatá z nadšením.

Rýchla kariéra
Hlavnou návrhárkou Chloé sa stala v marci 1997. Jej nomináciu sprevádzal škandál. Iba niekoľko mesiacov predtým absolvovala školu módy Saint Martins a okrem školských prehliadok za sebou nemala žiadne výsledky. ,,Chápem, že hľadali slávne priezvisko, ale prečo v šoubiznise, a nie v móde?“, ironicky poznamenal jej predchodca, kráľ módy Karl Lagerfeld. Mnohých pobúrilo, že kormidlo renomovanej firmy má prevziať ktosi taký mladý a bez skúseností. Napokon - Chloé je celé impérium. Založené bolo v 50. rokoch, obdobie svojej najväčšej slávy prežívalo v 70. rokoch a to práve vďaka Lagerfeldovi. Po jeho odchode v roku 1984 módny dom upadol do krízy a často menil hlavných návrhárov. V roku 1992 sa Lagerfeld rozhodol vrátiť, aby jej – ako povedal – vdýchol nový život.
Jeho návrat však nebol úspešný. Upadajúci koncern nutne potreboval čerstvú krv, ale krv v podobe Stelly McCartneyovej sa predsa len zdala byť príliš čerstvá...Skeptický bol dokonca aj samotný Paul.
Zato Stella šalela od radosti. Po svojom predchodcovi prevzala exkluzívne štúdio na parížskej ulici Faubourg St.Honore a vedenia firmy sa ujala tak, že vyhodila všetky Lagerfeldove veci a celkom zmenila interiér štúdia.
Jej prvá módna prehliadka pre Chloé bola prijatá veľmi priaznivo, ale na druhej tlač nenechala ani nitku suchú. ,,Smeti“, tak znel nemilosrdný verdikt novinárov. O samotnej Stelle zase napísali, že prináša hanbu celej Veľkej Británii. Boli to pre ňu ťažké časy. Linda práve zomierala na rakovinu prsníka a Stella krúžila medzi Európou a USA, nemocnicami a krajčírskymi dielňami. Ako zázrakom to vydržala. Tretiu módnu prehliadku sprevádzali kondolencie a smutná nálada po smrti matky. Stella vtedy povedala: ,,To ona ma naučila tvoriť s myšlienkou na skutočné ženy, také, ktoré majú prsia aj boky, ktoré chodia do práce, do baru a na pivo. Chcem, aby sa ženy vďaka mojim šatám cítili sebavedomé, slobodné a zmyselné.“
Potom prichádzali už iba úspechy – aj finančné. Odkedy sa stala hlavnou návrhárkou, predaj módneho domu Chloé narástol o 500 percent. Keď sa blížil termín vypršania jej zmluvy, svet obehli špekulácie, či to bude jej posledná kolekcia pre Chloé. Dostala totiž ponuku aj od módneho domu Gucci. Jej šéfovia sa vtedy pravdepodobne zľakli, pretože jej ponúkli novú zmluvu a ročný plat vo výške pol milióna libier.

Vplyv, aký má Stella na súčasnú módu, možno vidieť už všade. Práve vďaka nej sa pláže minulý rok zaplnili zlatými bikinami, ktoré boli vyhlásené za hit sezóny. Jej široké, vlajúce nohavice spopularizovala Madonna, potom nastal čas slnečných okuliarov z Malibu a šiat v štýle Barbie. Zrodil sa nový ,,look“ Chloé. Najlepšou reklamou Stelly McCartneyovej sú fanatické vyznavačky módy: Cameron Diazová, Liv Tylerová, Kate Mossová a Madonna, ktorá požiadala Stellu aj o návrh šiat na jej svadbu s Guyom Ritchiem.
Návrhy Stelly sú jednoduché a bez zbytočných čačiek. Neudivuje, nešije šaty, ktoré by si nemohla obliecť ,,normálna žena“. Využíva najmä hodváb a jemný šifón. ,,Nevenujem sa cudzím kolekciám, bojím sa podvedomých plagiátov“, hovorí. Radšej čerpá z prírody. Jej posledné plavky sú ozdobené ananásom a biele košele k nohaviciam motívom cválajúceho koňa.

Úplne normálna rodina
Stella kone miluje rovnako, ako jej matka, po ktorej prevzala veľký žrebčinec. Paul a Linda McCartneyovci boli známi tým, že aj napriek neuveriteľnej sláve a bohatstvu sa snažili svoje deti vychovávať normálne. Keď mala Stella sedem rokov, rodina sa presťahovala z Londýna na vidiek. ,,Žili sme ako farmári“, spomína návrhárka. ,,Pestovali sme rastliny, varili, chovali zvieratá. “Láska k zvieratám a nenávisť k tým, ktorí ich vystavujú utrpeniu, jej ostali dodnes. Stella vášnivo propaguje vegetariánstvo a bojuje proti prejavom ľudského barbarstva. Pri každej príležitosti apeluje, aby ľudia nenosili kožuchy a kožené výrobky. Sama ich takisto nenosí, ani nepropaguje vo svojich kolekciách. Modelky na jej prehliadkach nosia topánky z plastu alebo vinylu.
Stella má slávu v krvi: ,,Celý život som nenávidela, že kdekoľvek som prišla, ľudia už o mne vedeli všetko skôr, ako som sa s nimi stačila zoznámiť“, spomína. ,,Je to nikdy nekončiaci záujem, neustále zverejňovanie súkromných záležitostí. Nenávidím to.“ Aj napriek sťažnostiam Stella dokonale vie, ako sa zhovárať so zástupcami médií a ako sa im vyhnúť. Vie sa správať pred kamerou a nikdy nie je v rozpakoch. Niekedy si dovolí aj pomerne vážne provokácie. V deň, keď bol jej otec prijatý do Hall of Fame – dvorany slávy v americkom Múzeu rock´n´ rollu, sa Stella dostavila v tesnom tričku s nápisom ,,About fucking time (K..., už bol najvyšší čas).
Všetci ľudia pri pohľade na Stellu premýšľajú, či sa podobá viac na Paula alebo na Lindu. Málokto si už spomenie, že Stellina mama nebola Britka, ale Američanka, rebelantská hipisáčka, ktorá bojovala s otcom – zámožným newyorským právnikom. ,,Stella je zmesou britskej a americkej citlivosti“, hovorí Madonna. ,,V spoločnosti Američanov udivuje znalosťou slangov a v spoločnosti Britov sa mení na anglickú ružu.“
Svoj ľúbostný život drží Stella v najväčšej tajomnosti. Štyri roky chodila s Nickom Milnerom, obchodníkom s nehnuteľnosťami. Potom ju médiá istý čas spájali s Lenny Kravitzom a tam sa každá ďalšia stopa končí. Stella nemá povahu rebelantky, ale rada robí problémy. Niekedy je neznesiteľná a správa sa ako nevychované dievčisko – fajčí, pije, sedí provokatívnym spôsobom. Ale všetci, ktorí ešte donedávna pri pohľade na ňu znechutene prevracali oči, sa dnes usilujú o jej priazeň. ,,Kladú na zem červené koberce, núkajú mi apartmány, hostia ma šampanským. Prečo nie?“, smeje sa Stella. ,,Ja to milujem!“

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!