lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pre zdravý a žiarivý úsmev!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 30.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Štrbavý úsmev malých šibalov je milý. S pribúdajúcimi rokmi si však viac potrpíme na vzhľade, dievčatá chcú byť krásnymi princeznami so žiarivým úsmevom. Neskôr svojím úsmevom zamotajú hlavu nejednému chlapcovi. Za krásne a zdravé zuby sa Vám deti v neskoršom veku poďakujú. Ako rodičia by ste im však mali ukázať ako sa o zuby správne starať a dbať o ich stav. Návyky, ktoré si osvojíme v detstve nás zväčša sprevádzajú celým životom. Naučte deti ako dosiahnuť americký úsmev alebo aspoň sa mu priblížiť!

Vápnik obsiahnutý aj v mlieku je dôležitým prvkom nielen pre rast a vývoj kostí a zubov, ale jeho nedostatok sa môže prejaviť takmer 150-imi druhmi chorôb! Je dôležitý ako pre deti tak i dospelých. Nie je to len o zuboch! Ak má vaša ratolesť, prípadne vy, problém prijímať mlieko, dbajte na to, aby ste vápnik prijímali v inej forme. Dostatočný príjem vápnika môžete zabezpečiť sebe či svojim deťom aj formou doplnkov stravy. Objavte absolútnu novinku od slovenskej spoločnosti Generica – Kalciový sirup s vanilkovou príchuťou a kvalitným zložením. Nemusí sa podávať výhradne nalačno, vstrebá sa aj z plného žalúdka. V odľahčenej PET fľaši ho ľahko pribalíte do kabelky či tašky. Je vhodný pre deti od narodenia, aj pre dospelých. Viac info na www.generica.sk.

Ochrana zubov zvnútra i zvonka

Povrchovou ochranou zubov je čistenie, ale zvnútra ich vyživujeme tým, čo konzumujeme. Správna životospráva sa odzrkadlí aj na našom chrupe. Najčastejšou príčinou pokazených zubov u detí sú sladké nápoje a „nevhodné“ jedlá. V ústach je viac ako päťsto baktérií. Živnou pôdou pre ne je cukor. Ten sa následne premieňa na kyseliny, ktoré môžu pri rozklade spôsobiť zubný kaz, teda poškodzujú zub povrchovo. Keď už dávate svojím deťom sladkosti, dajte im ich jednorázovo, nie priebežne počas celého dňa. Čistenie zubov odstraňuje baktérie a predstavuje prevenciu ochorení. Zubný kaz nie je len „fliačik“ na zuboch, je to chorobný proces.

Podľa štatistík pripadá na každé dieťa 4,5 pokazeného zuba. V Európe majú slovenské deti najviac pokazené zuby. Rodičia častokrát zanedbávajú mliečne zuby svojich ratolestí. Všeobecne sa domnievajú, že mliečne zuby vypadnú, preto im netreba venovať takú starostlivosť. Chyba! Mliečne zuby tvoria základ zdravých trvalých zubov. Vplývajú na rast čeľuste a sánky a držia miesto pre trvalé zuby.

Čistenie ako prevencia

V momente, keď sa deťom zúbky prerežú, ohrozujú ich rovnaké škodlivé vplyvy ako trvalý chrup dospelých. Detské zuby ľahšie podľahnú kazom a rýchlejšie sa na nich vytvára tmavý povlak. Strata mliečneho chrupu vedie k nepríjemnostiam. Šušlanie či ráčkovanie je pre niektorých dodnes traumou z detstva.  Chrup je tiež súčasťou tráviaceho systému. Mechanicky pripravuje potravu na jej ďalšie spracovanie. Ak zúbky chýbajú, môže to spôsobiť zažívacie problémy, a tým zhoršenie výživy. Nedokonalý chrup sa môže podpísať pod  vývoj reči u detí.

Už od narodenia by mali rodičia čistiť deťom ústnu dutinu. Zo začiatku by bábätku mali vyčistiť ústa jemnou gázou alebo vreckovkou navlhčenou vo vlažnej vode. Kefka by mala nastúpiť po prerezaní prvého zúbku. A rodičia by mali deťom umývať zuby minimálne do veku štyroch rokov.

Deti pijú priveľa sýtených nápojov či džúsov, čo ohrozuje ich chrup, pretože sú výrazne kyslé. Deti od 3 do 6 rokov by mali piť prevažne nesladené nápoje. Najmä rodičia by nemali zabúdať na pravidelné preventívne prehliadky u zubára, a to 2-krát do roka. Vhodným vekom na prvú návštevu zubára je dovŕšenie prvého roku života.

Keď chýba vápnik

Nedostatok vápnika sa prejavuje nielen pokazenými zubami, ale aj bolesťami chrbta, vysokým krvným tlakom, artritídou, obličkovými kameňmi, oslabenou imunitou či alergiami, odvápňovaním a rednutím kostí, lámavosťou nechtov, búšením srdca, nespavosťou, vysokým tlakom, bielou pleťou, reumatickými zápalmi kĺbov, svalovými kŕčmi, nervozitou, depresiami  či vznikom ekzémov. Do rizikovej skupiny patria deti, tehotné a dojčiace ženy, ženy po prechode, vegáni, starší ľudia, ľudia trpiaci zažívacími ťažkosťami či ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo mäsa a málo zeleniny, tiež ľudia so sedavým zamestnaním. Na pevné a zdravé kosti priaznivo vplýva aj dostatok pohybu a zdravá životospráva.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!