lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
TICHÝ ZABIJAK

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 14.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Moderný svet priniesol so sebou mnohé civilizačné choroby, medzi ktoré patrí aj zvýšený krvný tlak. Lekári ho označujú ako „tichého zabijaka“. Dôvodom je fakt, že zvýšený krvný tlak nemusí mať často žiadne alebo len veľmi slabé príznaky, ktoré ľudia ignorujú. Hovorí sa, že asi polovica ľudí s vysokým krvným tlakom o ňom vôbec nevie a druhá polovica o ňom síce vie, ale len polovica z týchto ľudí sa správne lieči. Iba štvrtina pacientov s vysokým krvným tlakom je teda liečená tak, aby sa dosiahol žiaduci efekt. Neexistuje žiadna iná choroba, ktorá by bola tak ľahko rozpoznateľná a pritom tak často nepoznaná alebo nesprávne liečená. Lekári rozdeľujú hypertenziu na primárnu, ktorou trpí až 80% pacientov a sekundárnu.

 

Fakty o vysokom krvnom tlaku:

§  vysoký krvný tlak (hypertenzia) postihuje v rozvinutých krajinách 20 až 50 % dospelej populácie,

§  vysoký krvný tlak nebolí, ani ho nijako necítiť, preto by si mal každý dospelý kontrolovať tlak aspoň raz ročne,

§  je jedným z najzávažnejších rizikových faktorov kardiovaskulárnych a mozgových príhod,

§  pacienti s hypertenziou majú 2,5-krát vyššie riziko rozvoja cukrovky,

§  súčasný výskyt hypertenzie a cukrovky až 6-násobne zvyšuje úmrtnosť.

 

 

Čo je príčinou a ako jej predísť?

Pri primárnej hypertenzii sa za hlavnú príčinu považuje práve životný štýl dnešnej populácie. Zlá životospráva, nedostatok pohybu, stres, nedodržiavanie pitného režimu. V rozvinutých krajinách rastie výskyt vysokého krvného tlaku vekom, no nie je to prirodzený jav – v primitívnych kultúrach totiž k vzostupu tlaku vekom nedochádza.

Samozrejmosťou je obmedzenie príjmu kuchynskej soli a primeraná diéta. Treba tiež dôsledne dodržiavať pitný režim a hýbať sa. Vhodné sú rekreačné cvičenia, ako napr. turistika alebo aspoň prechádzky v prírode na čerstvom vzduchu, plávanie, bicyklovanie a podobne. Potrebné je tiež eliminovať alebo skôr naučiť sa zvládať stresové situácie, čo sa zvyčajne nedá na sto percent zabezpečiť J. Veľmi dôležité, ba priam nutné, je pri prevencii a liečbe vysokého tlaku krvi liečiť (teda "držať na uzde“, t.j. pod kontrolou) aj všetky pridružené ochorenia. To znamená, keď máte obezitu, snažte sa ju zredukovať, keď máte cukrovku, treba ju kompenzovať či už diétou, životosprávou alebo liekmi, keď máte zvýšený cholesterol, snažte sa ho dostať do normy. Toto všetko rizikové faktory, ktoré zhoršujú priebeh a vývoj hypertenzie.

 

Nie je tekutina ako tekutina

„Optimálne pri vysokom krvnom tlaku je dodržiavať pravidelný pitný režim – teda 1,5 až 2,5 litra tekutín denne. Nedostatok tekutín totiž zaťažuje obličky a paradoxne môže viesť k vzostupu tlaku krvi.“, objasňuje dôvody MUDr. Eva Beňová. „Neodporúčame piť minerálne vody, nakoľko obsahujú soľ, ale ani vodu z vodovodu, ktorá môže byť chemicky ošetrovaná. Najlepšou voľbou sú neochutené a nesýtené pramenité vody.“

Ideálne je siahnuť po pramenitej vode s vyváženým pomerom dôležitých minerálov a stopových prvkov a pre telo prospešným mierne zásaditým pH - napríklad ako je to u vody Lucka. Mnoho ľudí sa však sťažuje, že ich to k čistej vode neťahá. Nechutí im, nemôžu jej veľa vypiť a podobne. Je to však len sila zvyku. Ak budete piť len nápoje  typu kola, nebude sa vám „obyčajná“ neochutená voda vôbec pozdávať. Je to overený fakt. Ale to ešte neznamená, že ak vám chutí „sladká žbrnda“, je dobré a zdravé ju piť. Treba len trochu pevnej vôle na prekonanie tohto ´zlozvyku´ a potom zistíme, že čistá pramenitá voda je veľmi chutná, i keď je bez chuti. A má to ďalšie výhody: ušetríte mesačne pár desiatok eur, nefiltrujete cez pečeň chemikálie a určite z nej nepriberiete J. A to je super, nie?

 

Akej veľkej skupiny ľudí na Slovensku sa týka vysoký krvný tlak?

Podľa najnovších štatistík trpí vysokým krvným tlakom asi 37% populácie Slovenska - a v tom sú zahrnuté aj malé deti! Čiže ak by sme chceli hovoriť o strednej generácii, je to reálne okolo 50% dospelej populácie. U seniorov je toto percento pochopiteľne ešte vyššie – cez 70%. Ochorenie sa preto týka takmer všetkých, niekoho postihne skôr, iného neskôr.

 

Diéta ako príčina vysokého krvného tlaku?!

Myslíte si, že najlepším spôsom, ako rýchlo schudnúť, je obmedziť príjem tekutín? Veď predsa aj voda niečo váži... To áno, ale to predsa nie je váha tuku a sadla. Naopak, ak chcete úspešne schudnúť, je potrebné zvýšiť príjem tekutín, ideálne čistej pramenitej vody s vyváženým pomerom minerálov. Bez dostatočného pitného režimu určite neschudnete a postupne sa bude zhoršovať aj váš zdravotný stav - vaše telo sa dehydruje. 

Mnohí však majú aj opačný problém – zadržiavanie vody v tele. Príčinou je nedostatočná činnosť obličiek a následné ukladanie solí do tkanív, ktoré vodu v tele zadržujú, čo znovu vedie k zvýšenému krvnému tlaku. „Páchateľom“ číslo jedna je sodík, ktorého dnešný človek v strave prijíma oveľa viac, než je pre organizmus potrebné. Je preto najvhodnejšie zmeniť zloženie stravy a aj v rámci pitného režimu siahnuť po pramenitých vodách s nízkym obsahom sodíka, napr. dospeláckej verzii vody Lucka, ktorá je vhodná aj na prípravu stravy pri nízkosodíkovej diéte.

Nečakajte teda na to, kedy sa aj vy zaradíte medzi ľudí ohrozených tichým zabijakom. Veď prevencia je lepšia ako doživotné užívanie liekov  a predovšetkým, keď stačí tak málo. Menej jesť, správne a pravidelne piť a viac sa hýbať.

 

Vedeli ste, že...?

Ľudské telo je v podstate vodný stroj, navrhnutý primárne pracovať s vodou. Mozog aj pľúca tvorí voda z viac ako 80%, svaly obsahujú cca 75% vody a dokonca kosti jej obsahujú až 22%. Kvalita vody, ktorú pijeme, teda má významný vplyv na celkový stav nášho zdravia. Každý uzdravujúci a životodarný proces, ktorý sa deje v našom tele, sa deje pomocou vody! Aj našu krv, základnú látku nášho žitia, tvorí 83% vody. Rozvádza živiny, kyslík a protilátky, kamkoľvek a podľa potreby. Aby naša krv mohla správne vykonávať svoje úlohy, musí byť naše telo dostatočne zásobované zdravou vodou. Nedostatočný prívod vody alebo konzumovanie kontaminovanej vody spôsobuje zmeny vlastností krvi a negatívne ovplyvňuje prakticky všetky stránky nášho zdravia.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!