lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ŠKODA radí: údržba auta po zime je dôležitá

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 7.4.2014
späť
Späť

Poslať
 

Aj keď tohtoročná zima bola oveľa miernejšia ako tá minulá, dôkladnú starostlivosť o automobil netreba podceniť. Jar sa nezadržateľne blíži, a preto by mali slovenskí motoristi začať myslieť na jarnú údržbu auta už teraz. Jej zanedbanie môže neskôr stáť oveľa viac peňazí, preto je investícia do kvalitného servisu po zime tou správnou voľbou. Odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko prinášajú niekoľko užitočných rád, ako vozidlu dopriať jednoduchý a účinný servis a vyhnúť sa problémom v budúcnosti.

 

Pre veľa slovenských motoristov sa jarná údržba automobilu začína a končí výmenou zimných pneumatík za letné, bežným umytím karosérie a maximálne ešte povysávaním nečistôt na viditeľných miestach. „Dôkladná jarná údržba by nemala pozostávať len z prezutia automobilu a štandardného vyčistenia. Jarný servis zahŕňa ďalšie potrebné úkony, ktoré nie vždy dokážeme urobiť doma v garáži. Ideálnym riešením je zveriť starostlivosť o vozidlo odborníkom. V autorizovanom servise máte záruku, že na nič nezabudnete, vaše auto dostane starostlivosť podľa predpisov výrobcu a vyhnete sa problémom v budúcnosti. ŠKODA AUTO Slovensko pripravuje pre zákazníkov Jarnú servisnú kampaň, ktorá ponúkne za výhodnú cenu špecifický servis klimatizácie, náprav, manžiet, stieračov, diskov a pneumatík. Samozrejmosťou je ponuka Originálneho príslušenstva,“ hovorí Róbert Hukel, vedúci After Sales spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

 

Základom je dôkladná očista

Automobily bývajú väčšinou po zime zanesené nečistotami nielen na viditeľných miestach karosérie. Okrem bežného umytia a ošetrenia laku karosérie treba odstrániť aj nečistoty na miestach, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné. „Túto prácu odporúčame zveriť do rúk odborníkom v autorizovanom servise,“ radí Róbert Hukel. Zamerať sa treba aj na dôkladné povysávanie a umytie interiéru a batožinového priestoru vozidla. Netreba zabudnúť ani na priestory pod kobercami a sedačkami, pevnými aj sklopnými, ktoré takisto môžu obsahovať zvyšky nečistôt po zimnej prevádzke, prípadne aj vlhkosť nanesenú do vnútra najmä zimnou obuvou.

 

Výmena pneumatík a ich uskladnenie

Prezuť na letné pneumatiky sa odporúča vtedy, keď priemerné denné teploty prekročia 7°C. „Aj keď je tento rok zima miernejšia a zažili sme už aj jarné teploty, neodporúča sa prezúvať príliš skoro. Počasie dokáže prekvapiť a stačí menšia snehová nádielka a automobil sa behom pár sekúnd môže stať neovládateľným,“ odporúča Róbert Hukel. Podľa cestného zákona sú zimné pneumatiky povinné, ak je na ceste súvislý ľad, sneh alebo poľadovica.

 

Vhodnejšie riešenie ako výmena zimných a letných pneumatík na tom istom disku, je výmena kompletných kolies. Významne sa tým znižuje nebezpečenstvo poškodenia pneumatík aj diskov. Kompletné kolesá, ktoré sa práve nevyužívajú, môžete podľa predpisov výrobcu uskladniť napríklad aj v autorizovaných servisoch. Pokiaľ ich však chcete nechať napríklad v garáži, venujte pozornosť spôsobu uskladnenia. Ak skladujete pneumatiky na diskoch, naukladajte ich bokom na seba, uložte do stojanu alebo zaveste na stenu. Odporúčaný tlak vo vnútri uskladnených pneumatík je 1 bar. Pneumatiky bez diskov nie je vhodné uskladňovať naukladané na seba, ale vedľa seba vo zvislej polohe. Nezabudnite ich však minimálne raz za mesiac pootočiť.

 

Dôležité servisné úkony

Vyčistenie a prezutie automobilu je určite dôležité, avšak jarná údržba tým zďaleka nekončí. Odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko pripravili odporúčania, na čo nezabudnúť pri príprave auta na jarnú prevádzku.

 

-      Brzdy: Vždy treba skontrolovať funkčnosť brzdovej sústavy. Brzdová skúšobňa v autorizovanom servise vám zmeria účinnosť bŕzd na zodpovedajúcom zariadení.

-      Motor: Ďalším nemenej dôležitým úkonom je kontrola tesnosti olejovej vane motora a prevodovky.

-      Manžety: Zanedbaná kontrola stavu ochranných manžiet podvozkových častí, ako napríklad kĺbových hriadeľov a čapov, môže mať za následok poškodenie a netesnosť ochranných manžiet a následné poškodenie krytých častí.

-      Podvozok: Pri kontrole podvozku odporúčame skontrolovať aj ochrannú vrstvu spodnej časti karosérie proti chemickým a mechanickým vplyvom, pretože počas prevádzky vozidla sa nedá úplne vylúčiť poškodenie tejto ochrannej vrstvy.

-      Karoséria: Poškodenie antikoróznej ochrany karosérie ošetria v autorizovanom servise vhodnou opravárenskou technológiou.

-      Žiarovky: Ak ste počas zimy vymieňali žiarovky vo svetlometoch, odporúčame aj kontrolu ostatných žiaroviek a nastavenie stretávacích, diaľkových a prípadne aj hmlových svetiel. Zároveň odporúčame kontrolu náhradných žiaroviek a poistiek.

-      Nápravy: Počas zimných mesiacov trpí náprava zvýšenou záťažou. Často dochádza k zmene geometrie náprav, ktorá má vplyv na jazdné vlastnosti vozidla, ako aj na životnosť podvozkových častí vrátane pneumatík.

-      Stierače: Tuhými mrazmi trpia aj gumičky stieračov, ktoré strácajú pružnosť a stávajú sa prakticky nefunkčnými. Ich výmena je rýchla a finančne nenáročná.

-      Ostrekovače: Nemrznúcu zmes v ostrekovačoch treba vymeniť za kvapalinu určenú na letné obdobie, ktorá ľahšie odstraňuje organické nečistoty. Rovnako tak treba ošetriť trysky ostrekovačov od prípadných nečistôt.

-      Pánty: Skontrolujte a namažte všetky pánty na dverách, kapote a veku batožinového priestoru, aby ste sa vyhli nepríjemným zvukom pri ich používaní.

-      Klimatizácia: Už o pár týždňov bude klimatizácia v plnom zaťažení. Znečistený systém klimatizácie môže mať neblahé účinky na zdravie, preto je dôležité venovať aj klimatizácii patričnú pozornosť. Výmenu filtrov a prečistenie klimatizácie však odporúčame ponechať na odborníkov v autorizovanom servise.

 

...a ak si myslíte, že mňa sa to netýka, neverte tomu, ono nás to vždy dobehne J

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!