lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Strašiak menom detská obezita

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 23.4.2013
späť
Späť

Poslať
 

Podľa štatistík trpí nadváhou asi 12% detí, až 8% dokonca jej vyššou formou – obezitou. Obéznych detí je v rozvinutých krajinách stále viac, predovšetkým kvôli nesprávnym stravovacím návykom osvojeným už v ranom veku. Čo robiť?

 

Rodičia často sami nechcú vidieť nadváhu svojho dieťaťa a nad malým bacuľkom sa len blahosklonne pousmejú. Plné líčka sú síce roztomilé a „dobrý apetít“ mamičku poteší určite viac ako dieťa odmietajúce jesť, napriek tomu však nesmiete stratiť zdravý úsudok.

 

Kedy je vaše dieťa obézne?

Pre určenie nadváhy a obezity je aj pri deťoch najdôležitejšia hodnota BMI (body mass index): nad 25 vo všeobecnosti hovoríme o nadváhe, nad 30 o obezite. „Obezita detí je veľmi individuálna záležitosť. Oficiálne sa riadime tabuľkami BMI, ale keďže každé dieťa je iné, lekár vždy situáciu posúdi osobitne,“ hovorí skúsená pediatrička MUDr. Eva Beňová.

 

Prečo je nebezpečná

Detská obezita nie len istou cestou k neskoršiemu vysokému krvnému tlaku a cholesterolu. Dieťa trpiace od raného veku obezitou môže mať v už v desiatich rokoch tepny v takom stave ako 45 ročný dospelý a okrem kardiovaskulárnych problémov obezita prináša aj mnohonásobne zvýšené riziko cukrovky, poruchy spánku či dokonca predčasnú pubertu. Najhoršie je, že až 80% obéznych detí sa svojho problému nedokáže zbaviť ani v dospelosti. Konať preto treba čo najskôr. Obezita pre dieťa navyše môže mať aj psychické následky, najmä ak sa mu kvôli váhe iné deti vysmievajú.

 

Čo obezitu u detí spôsobuje

Vyhovárať sa na genetiku je takmer zbytočné – viac ako 95% prípadov detskej obezity má na svedomí zlá životospráva, teda najmä nesprávne stravovanie a nedostatok pohybu. Tu sú najväčší vinníci:

  • nepravidelný stravovací režim a nárazové jedenie najmä večer
  • častá konzumácia mastných vyprážaných jedál a fastfoodov
  • neprimerane vysoké množstvo živočíšnych bielkovín v strave
  • pravidelná konzumácia sladených nápojov, ako napr. kola a ľadový čaj
  • nedostatočný pitný režim (základom má byť čistá voda)
  • nedostatok pohybovej aktivity a pasívne trávenie voľného času pri TV a počítači
  • časté maškrtenie kalorických „pochúťok“ medzi hlavnými jedlami dňa

 

Chráňte svoju ratolesť!

  • Dodržujte v stravovaní pravidelný rytmus. Ak deti počas dňa dostanú 3 plnohodnotné jedlá plus desiatu a olovrant, nebudú mať ani nutkanie toľko maškrtiť.
  • Návšteva reštaurácie rýchleho občerstvenia by pre dieťa mala byť výnimočnou udalosťou, nie bežnou súčasťou stravovania.
  • Najmä malé deti vynikajúco reagujú na vizuálne podnety, dajte si preto záležať na vizáži zdravého jedla a dieťa ho určite prijme.
  • Chráňte dieťa pred skrytými prázdnymi kalóriami v sladených nápojoch, džúsoch či koktailoch plných farbív a konzervantov. 1 dcl takéhoto nápoja môže obsahovať aj viac ako 3 kocky cukru!
  • Pitný režim postavte na čistej pramenitej vode, najlepšie dojčenskej( napríklad Lucka), ktorú vďaka nižšiemu obsahu minerálov a optimálnemu pH odporúčajú ako prvú voľbu pre malé i staršie deti aj pediatri.
  • Začnite od seba. Deti sa učia napodobňovaním a prvé tri roky ich života sú kľúčové na vytvorenie správnych stravovacích a pitných návykov. Ukončite doma kultúru nezdravých jedál s presladenými nápojmi – deti odmalička učte, že ovocie, zelenina a čistá  pramenitá voda sú v stravovaní úplný štandard.
  • Televízor a počítač povoľte maximálne na 2 hodiny denne. Radšej dieťa motivujte k aktívnemu tráveniu voľného času prihlásením na športový krúžok, spoločnými vychádzkami a rôznymi aktivitami pod holým nebom.
  • Dbajte, aby dieťa neponocovalo a malo dostatok spánku.   

 

 

 

Slovo odborníka – MUDr. Eva Beňová, pediatrička s 35-ročnou praxou

Pri riešení detskej obezity do úvahy berieme ako a čo dieťa je a pije. Keď ide o malé dieťa, či je dostatočne ohybné, pri staršom koľko sa počas dňa aktívne pohybuje. Ide ale aj o psychiku detí. Z vlastnej praxe mám dokonca skúsenosť s dieťaťom, ktoré sa rozhodlo, že musí matku obraňovať a tým pádom viac jesť, aby bolo silnejšie. Bola to jeho vlastná vôľa a riešenie bolo komplikované. Dôležité však je, aby sa problém riešil v rodine. Rodičia musia spolupracovať a chcieť musí aj dieťa. Objektívne dokázaná obezita sa musí riešiť komplexne, napríklad aj v spolupráci s endokrinológom.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!