lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Česi sú promiskuitnejší ako Slováci

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 30.4.2010
späť
Späť

Poslať
 

Výrobca kondómov a lubrikantov Pepino uskutočnil v spolupráci s neziskovou organizáciou CKM SYTS (zabezpečuje distribúciu a rozvoj študentských kariet ISIC a EURO 26) prieskum zameraný na zmapovanie sexuálneho správania mladých Slovákov a Čechov.

K promiskuite sa otvorene priznávajú aj neplnoletí

V anonymnom internetovom výskume sa mohli mladí ľudia vyjadriť k otázkam týkajúcich sa partnerskej nevery, používania ochrany pri sexe, veku prvého pohlavného styku a pod. Výsledky okrem iného odhalili, že mladí českí muži striedajú sexuálnych partnerov častejšie ako mladí Slováci. K viac ako šiestim intímnym partnerom za posledných 12 mesiacov sa priznalo až 8% mužov z Čiech vo veku 15 až 19 rokov. Je to takmer štyrikrát viac ako je to u rovnako starých Slovákov. Skúsenosti s dvoma až piatimi partnermi za minulý rok má v priemere  27,3% Čechov a 24,4% Slovákov do 30 rokov. Výsledky  sú zároveň jednoznačné v tom, že väčšina mladých z oboch krajín uprednostňuje jedného sexuálneho partnera, pred ich častejším striedaním. Tento názor potvrdilo viac ako 60 % respondentov z oboch krajín.  

Zdržanlivejšie ženy

Prieskum priniesol zaujímavé výsledky aj pokiaľ ide o ženy. Mladé Slovenky aj Češky majú na striedanie partnerov podobný názor. K viac ako šiestim sexuálnym partnerom za posledných 12 mesiacov sa priznalo oveľa menej žien ako ich mužských náprotivkov. Na Slovensku to bolo len 1,6 % a v Čechách 2 %. Väčšina mladých žien preferuje jedného partnera. Na Slovensku až takmer 71 %.

Nezrelosť, alebo nová doba?

Čím to je, že sú muži promiskuitnejší?  Žeby podvedome stále hľadali tú správnu partnerku, budúcu matku ich detí? Alebo je to skôr tlak dnešnej presexualizovanej doby, prípadne nezrelosť chlapcov, ktorí chcú byť predčasne dospelí? Svoju úlohu určite zohráva aj fakt, že v dnešnej spoločnosti sa uplatňuje takzvaná dvojitá morálka. Zatiaľ čo žena užívajúca si sexuálne radovánky s rôznymi mužmi je v spoločnosti zaznávaná, obraz muža striedajúceho ženy sa považuje za normálny, dokonca až atraktívny. Zaujímavým faktom v tejto súvislosti je, že hranica prvého sexu sa podľa výsledkov prieskum posúva stále nižšie.

Od prvého sexu k promiskuite

K prvému sexu sa pred dovŕšením pätnásteho roka priznáva až viac ako 5% mladých na Slovensku. A až 11 % v Českej republike. To najzarážajúcejšie však ešte len príde. Až 60 % Čechov v tej istej vekovej skupine sa priznáva, že prvý sex mali vo veku 15-16 rokov. Zrátané a podčiarknuté, viac ako 70 percent mladých ľudí z Čiech má za sebou prvý sex pred dovŕšením sedemnástky.  Dnešní tridsiatnici začali podľa výsledkov prieskumu pohlavne žiť až oveľa neskôr.  Nepochybne je dnešná mládež viac informovaná, ako bola generácia ich rodičov, čo môže byť jedným z dôvodov predčasného sexuálneho života teenagerov. Je vôbec možné sa takému trendu brániť? Majú ešte rodičia vplyv na sexuálne dozrievanie svojich neplnoletých detí? Správanie mladých je odrazom slobodnejšej doby v ktorej žijeme. Sex prestáva byť tabu. O to dôležitejšie by preto malo byť, informovať nie len o tom, ako sa „to“ robí, ale zároveň vštepovať teenagerom aj úctu k vlastnému telu a zodpovednosť k zdraviu, ktoré má každý len jedno.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!